Campaniile au devenit foarte diferite față de cum le știam. Dacă primarii erau numiți „locomotivele” alegerilor până acum, trenul este pus în mișcare, mai nou, de rețelele sociale. Modalitatea clasică de marketing electoral în teren a trecut în online, iar primarii încep să fie înlocuiți de internauți.
Un exemplu recent care ne arată cum a scăzut puterea primarilor este campania din 2025 pentru prezidențiale. Cu peste 3.000 de primari în spate, partidele tradiționale, PSD, PNL și UDMR, nu au avut puterea de a-și duce candidatul, pe Crin Antonescu, în turul al doilea. Primarii contează din ce în ce mai puțin, fiindcă nu mai au aceeași capacitate de convingere, a explicat pentru Digi24.ro Răzvan Petri, politolog și cofondator Politica la Minut.
„Dacă ne gândim, cele trei partide au aproximativ 90% din primarii din toată țara, dar împreună au reușit să scoată doar 20% pentru un candidat. Deci există un ecart foarte mare între cât ar fi putut să scoată și cât cât au scos la vot, de fapt, primarii. De ce se întâmplă asta? Pentru că în ziua de astăzi, a scăzut foarte mult puterea de convingere a primarilor, din două motive: în primul rând, chiar schimbarea de la vot în două tururi la vot într-un singur tur a afectat puterea primarilor, pentru că înainte, dacă primarii trebuiau să obțină în al doilea tur o majoritate de voturi, adică să se ducă către mult mai mulți votanți, puteau să creeze relații personale cu oamenii și trebuiau să facă coaliții mai largi. Astăzi, pot să câștige doar dintr-un tur cu 20-30%, nu mai trebuie să aibă această bază electorală puternică în comunitate. Și în al doilea rând, faptul că astăzi, comunicarea cu candidații, cu partidele este neintermediată, pentru că se poate face prin Tiktok, prin Instagram, prin Facebook. Nu mai trebuie să asculți neapărat de primar, care înainte, într-adevăr, îți spunea cu cine să votezi, se ducea la căminul cultural și vorbea cu sătenii, le spunea ce să facă, iar sătenii, de frică, pentru că primarul controla resursele locale, ajutoare sociale, apă, căldură și așa mai departe, vota cu cine trebuie, dar astăzi au observat că nu mai trebuie să aibă un intermediator, fiindcă unii candidați vorbesc direct cu ei pe Tiktok. Și iată că astfel, contează mai puțin puterea lor de convingere.”
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News