Skip to content
Politică

Alegeri anticipate: calcule electorale. Cine ar pierde și cine ar câștiga dacă se va vota mâine

INQUAM/Octav Ganea

Alegerile anticipate au devenit un subiect de dezbatere pe scena politică, într-o perioadă în care ar trebui să vorbim mai mult despre situația economică a țării sau de politica externă în contextul conflictelor de pe scena internațională. Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban și-a făcut publică dorința de a organiza alegerile anticipate, numai că momentan nu există nicio acțiune în acest sens. Planul cel mai plauzibil este acela prin care guvernul condus de Ludovic Orban își va asuma răspunderea în Parlament pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi și va aștepta moțiunea de cenzură de la PSD.

PSD

Partidul condus de Marcel Ciolacu se opune vehement atât ideii de anticipate, cât și celei privind alegerea primarilor în două tururi. Chiar și fără acestea, PSD urmează să piardă numeroși primari la alegerile locale din 2020. Mulți primari vor fugi de bună voie spre PNL, iar alții vor fi învinși în ziua alegerilor.

Alegerile anticipate le strică toată campania electorală celor din PSD, care acum încearcă să crească în opoziție pe spatele PNL. Doar că PSD nu are mesaje de transmis, efectiv nu are o campanie. Plecarea de la guvernare s-a făcut fără un plan de rezervă.

În sondajele din ianuarie 2020, PSD a coborât la un rezultat de 18,5%, iar acest lucru nu poate decât să-i sperie pe pesediști și să-i oblige să depună tot efortul pentru a împiedica alegerile anticipate. PSD este marele perdant de pe scena politică în 2020 dacă vor merge la alegerile anticipate. Ar putea reduce din pierderi doar dacă anticipatele vor fi în aceeași zi cu alegerile locale.

USR

Partidul condus de Dan Barna s-a prăbușit după înfrângerea de la alegerile prezidențiale și mai ales după mutările de la Guvern. Lovitura decisivă pentru USR a fost atunci când a votat guvernul Ludovic Orban fără să intre la guvernare, iar momentan nu poate face nici opoziție pentru că ar intra în tabăra PSD.

Sondajele poziționează USR în continuare pe locul 3, cu doar 11,5%. Pentru USR acum e o cursă contra-timp de a mai salva ceva din acest 11,5% cu alegerile anticipate. Altfel, până în decembrie 2020, USR riscă să coboare sub 10% în ritmul actual și mai ales dacă nu vor câștiga nicio primărie importantă la alegerile locale.

Dar USR nu e sigur nici de faptul că alegerile anticipate i-ar ajuta să-și conserve acest 11,5%.

PNL

PNL a reușit un an 2019 fabulos, însă îi sperie ideea guvernării într-un an electoral în care trebuie să facă față numeroaselor provocări, dar și să protejeze voturile. Sondajele situează PNL la 45%, un rezultat care le dă mari speranțe și un rezultat pe care doar PSD l-a mai obținut, în urmă cu aproape 4 ani. PNL ar fi marele câștigător al acestor alegeri anticipate pe care acum pare să le controleze.

Evident că PNL își dorește alegerile anticipate, însă nu există contextul pentru acestea. Pentru că nu există contextul, subiectul alegerilor anticipate pare mai degrabă un joc pentru a ascunde discuțiile despre problemele din economie.

Teama cea mai mare pentru PNL rămâne aceea că până în decembrie 2020 vor pierde din avantajul pe care îl au în acest moment și, totodată, nici PNL nu știe sigur dacă acest 45% s-ar reflecta și la urne la alegerile anticipate, după ce PSD își va începe campania electorală. PNL are 45% fără campanie electorală, în campanie lucrurile diferă foarte mult și am văzut în urmă cu câteva luni că inclusiv Viorica Dăncilă a reușit să crească la peste 20%, deși în august-septembrie 2019, înainte de alegeri, nu depășea pragul de 10%.

UDMR

Partidul maghiarilor se opunea în 2019 alegerilor anticipate, dar au început noul an cu alte gânduri și sunt de acord cu alegerile anticipate după mai multe discuții cu premierul Ludovic Orban, însă înainte de alegerile locale, după cum au precizat liderii UDMR.

UDMR nu a prezentat și motivele care au stat la baza acestei schimbări, mai ales că în condițiile actuale de pe scena politică, viitorul UDMR se anunță în opoziție și nu la guvernare.

Deși a votat guvernul Ludovic Orban, UDMR nu pare să mai sprijine acțiunile Executivului și maghiarii se opun alegerilor pentru primari în două tururi, anunțând că vor vota pentru moțiunea pregătită de PSD.

Cu sau fără alegeri anticipate, rezultatul UDMR nu va cunoaște vreo evoluție semnificativă, având un bazin electoral stabil pentru alegerile parlamentare.

PMP

Partidul înființat de Traian Băsescu traversează o perioadă stabilă și a reușit să-și instaleze în guvernul Orban câțiva oameni. PMP pare să nu aibă emoții în ceea ce privește intrarea în noul Parlament.

Însă PMP a pus condiții pentru alegeri anticipate și au revenit cu vechea lor intenție – 300 de parlamentari. Dar PMP știe la fel de bine ca oricare alegător că acest proiect este mort de când s-a votat la referendum.

În condițiile în care un partid crește exagerat de mult, așa cum se întâmplă cu PNL, primele care vor pierde vor fi partidele mici. Aici sunt vizate ALDE, PMP, Pro România, USR. Fără alegeri anticipate, acestea mai au timp să fure din votanții PNL. Cert este că până în decembrie 2020 PNL va mai pierde din încredere și s-ar putea ca la vremea respectivă să se trezească singur împotriva tuturor.

Pro România

Pro România duce o luptă pentru supraviețuire, după ce a pierdut numeroși membri și parlamentari care s-au întors la PSD în frunte cu trădătorul Mihai Tudose, cel care a dat jos guvernul PSD, a votat guvernul Orban și acum e primit cu brațele deschis de Marcel Ciolacu.

În sondaje, Pro România a coborât la 6,4% și cu alegerile anticipate ar reuși să profite de acest mic avantaj pentru a atrage alte persoane în partid. Victor Ponta a rămas singur și toți ceilalți colaboratori l-au părăsit, unii fugind inclusiv la PNL. Tot în jurul pragului de 6% s-a situat Pro România și în mai 2019, la alegerile europarlamentare când avea mai mulți membri și Tudose trăgea sforile în partid.

Dacă Victor Ponta menține partidul la 6% în condițiile în care a pierdut atâția oameni, se poate spune că este o performanță pentru Pro România. Dar până în decembrie 2020 există riscul ca PSD să atace direct Pro România și să-l lase pe Ponta singur, deoarece Marcel Ciolacu a spus că excluse revenirea în PSD a fostului premier.

ALDE

ALDE este prăbușit. Cu sau fără alegeri anticipate, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu mai contează pe scena politică. A dispărut din atenția electoratului, nici colaborarea cu Pro România n-a funcționat, iar sondajele îl situează mult sub 5%. Singura salvare pentru ALDE ar fi să fuzioneze cu PSD. Numai că PSD nu va dori să stea la discuții cu un partid prăbușit și vor depune tot efortul pentru a atrage filialele ALDE, mai ales că ALDE este unul dintre principalii vinovați pentru prăbușirea guvernului Dăncilă.

1 comentariu la “Alegeri anticipate: calcule electorale. Cine ar pierde și cine ar câștiga dacă se va vota mâine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *