Skip to content
Republica Moldova

Alegeri anticipate în R. Moldova. Cristian Diaconescu anunță că PMP va susține PUN la scrutinul de duminică

Inquam Photos/George Calin

Contactat de PS News, președintele PMP, Cristian Diaconescu a declarat că Partidul Mișcarea Populară va susține Partidul Unității Naționale la alegerile parlamentare din R. Moldova, datorită agendelor politice ce coincid.

„După cum arată sondajele de opinie primul partid cotat cu șanse în a ocupa o zonă substanțială din Parlamentul de la Chișinău este partidul PAS al Maiei Sandu. 

Noi, Partidul Mișcarea Populară, susținem Partidul Unității Naționale și pe Octavian Țîcu pentru că agendele politice coincid: este vorba despre reîntregirea R. Moldova cu România, un moment care confirmă o situație identitară cât se poate de clar. Ambele agende politice sunt pro-europene, deci din această perspectivă ne dorim ca cei care vor reuși politic să asigure majoritatea în R.Moldova să fie pro-europeni și orientați către reîntregirea cu România, dar rămâne de văzut.

Este o situație politică extrem de complicată. R. Moldova se află într-o zonă geostrategică în care interesele sunt extrem de mari și din această perspectivă, evident, tot ceea ce ține de viitoarea orientare pro-occidentală a R. Moldova reprezintă argumentul față de care PMP va fi cât se poate de susținător”, spune Diaconescu.

Întrebat dacă votul din R. Moldova va decide relația cu România, președintele PMP susține că „în condițiile în care orientarea pro-vest a R. Moldova va fi întărită dintr-o perspectivă politică și parlamentară, în mod categoric, în acel moment Bucureștiul și Chișinăul vor fi în măsură să facă împreună un plan strategic în ceea ce privește relația bilaterală”

„Trebuie trecut la un moment superior din această perspectivă și acel plan strategic cu componente clare privind dezvoltarea relației economice, politice, sociale, inclusiv cea de cooperare a profilului securității trebuie să fie asumate de cele două țări”, conchide Cristian Diaconescu.

Amintim că la 11 iulie 2021 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței. Cetățenii vor alege o nouă componență a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului. 150 de secţii de votare vor fi organizate în afara Republicii Moldova, iar dintre acestea, 12 secţii vor fi organizate în România, două dintre ele fiind în Bucureşti.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova, pentru acest scrutin vor fi disponibile 31 de secţii de votare în Italia, 17 în Federaţia Rusă, 13 în Statele Unite ale Americii şi 10 în Franţa.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *