Skip to content
Republica Moldova

Alegeri anticipate în R. Moldova. PAS are prima șansă la victorie, dar marea problemă este formarea unei majorități parlamentare

B1.ro

Criza politică de la Chișinău a luat ieri capăt. După ce Curtea Constituțională a R. Moldova a decis că starea de urgență a fost introdusă ilegal de către Parlamentul dominat de Socialiștii lui Igor Dodon, președintele Maia Sandu a avut undă verde pentru a dizolva Parlamentul de la Chișinău și a convoca astfel alegeri anticipate. În timpul stării de urgență, legislativul nu putea fi dizolvat şi astfel nu se puteau convoca alegeri parlamentare anticipate.

PAS, victorie în alegerile anticipate?

Sondajele de opinie de la Chișinău arată că singurul partid parlamentar care ar avea de câștigat din alegerile anticipate ar fi PAS. Un sondaj publicat în luna februarie de către Compania Date Inteligente (iData) arăta că patru partide ar putea intra în viitorul Parlament al R. Moldova, în cazul unor alegeri legislative: Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), creditat cu 38% din intenţiile de vot, Partidul Socialiştilor (PSRM), cu 32%, Partidul Şor – 10,79% şi formaţiunea Partidul Nostru, cu 5,02%. Un alt sondaj realizat de Institutului Republican Internațional (IRI) și publicat în luna aprilie, arată că în cazul anticipatelor, cinci partide ar intra în viitorul Parlament al R. Moldova: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține cele mai multe voturi (33%), Partidul Socialiștilor ar obține 19% din sufragii, pe locul trei s-ar clasa formațiunea  Partidul Nostru, care ar aduna 6% și respectiv Partidul Șor și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, fiecare acumulând câte 5%.

Oricum ar sta lucrurile, de vine limpede că PAS ar obține cele mai multe voturi la viitoarele alegeri parlamentare, urmat de PSRM, aflat în cădere liberă.

Problema formării unei majorități

Problema principală constă însă în abilitatea liderilor PAS de a forma o majoritate parlamentare, ținând cont de tensiunile cu celelalte partide pro-europene. Totul ține de scorul pe care îl vor obține restul formațiunilor politice. Este clar că PSRM va trece în opoziție, însă nu este clar cu cine va forma PAS majoritatea. O variantă de luat în calcul ar fi o majoritate PAS – Partidul Nostru – Platforma DA. Asta desigur, în eventualitatea în care cele trei formațiuni obțin un scor suficient de mare pentru o astfel de majoritate. Problema în acest caz ar fi colaborarea cu partidul lui Renato Usatîi.

O altă variantă ar fi un soi de guvern minoritar PAS – Platforma DA. În acest caz, PAS ar avea nevoie de sprijinul tacit al unui partid din opoziție, sau ar trebui să manevreze opoziția cu abilitate astfel încât să prevină o coagulare a forțelor politice împotriva guvernului, lucru pe care PSMR îl va încerca cu siguranță. Lucrul acesta ar avea însă și un beneficiu, ținând cont că PAS ar putea colabora foarte bine cu formațiunea lui Andrei Năstase, ambele partide fiind pro-europene. Cele două ar putea promova reformele necesare în R. Moldova.

Coagularea unui nucleu PSRM – Paridul Șor nu va duce probabil la o majoritate parlamentară, însă va încerca să pună bețe în roate celor de la PAS. În final, formațiunea Partidul Nostru ar putea juca rolul de kingmaker  și ne putem aștepta ca Renato Usatîi să se folosească la maximum de potențialul de coaliție și potențialul de șantaj de care va dispune în viitoarele negocieri. Totul depinde de rezultatul obținut în viitoarele alegeri anticipate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *