Skip to content
Politică

Alegeri anticipate: strategia PSD, dacă Ludovic Orban își dă demisia de la Guvern

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri că a decis împreună cu președintele Klaus Iohannis să riște totul pentru alegeri anticipate în 2020, iar această declarație va modifica strategia PSD pentru acest an electoral. Singura șansă pentru alegeri anticipate este aceea ca Ludovic Orban, actualul premier al României, să-și dea demisia de la conducerea guvernului. 

În tabăra PSD se vorbește tot mai insistent despre o moțiune de cenzură împotriva actualului guvern, după un început de an foarte lent pentru partidul condus de Marcel Ciolacu. PSD a amorțit și PNL domină momentan scena politică. Acest lucru se observă și în sondaje. O moțiune de cenzură ar fi un conflict politic doar pentru a reporni motoarele PSD înainte de campaniile electorale din acest an. 

Marcel Ciolacu este convins că PSD va depune o moțiune de cenzură în această sesiune parlamentară, însă planurile lor pot fi stricate de o demisie a premierului Ludovic Orban. Demisia ar avea atât rolul de a stinge intențiile PSD și de a-i împiedica să revină în atenția electoratului, dar și rolul de a forța PSD să-și caute disperat parteneri politici. 

Până la alegeri anticipate este cale lungă oricât de bune ar fi sondajele pentru PNL, și asta o știe cel mai bine Ludovic Orban. O demisie de la conducerea guvernului va fi oricum un gest de slăbiciune și va primi numeroase critici din partid. Nici nu se știe dacă toți miniștri vor acest lucru. Unii dintre ei poate că vor accepta acum, iar ulterior îl vor ataca. Un premier care dă vrabia din mână pentru aia de pe gard nu oferă prea multă încredere partidului care are șansa de a guverna singur pentru prima dată în ultimii 30 de ani. Este un pariu riscant în care Ludovic Orban pune totul la bătaie. 

Victor Ponta – premier și președinte PSD în 2015 – a fost înlăturat de la conducerea partidului după ce și-a dat demisia din guvern în momentul în care era imposibil ca PSD să mai rămână la Palatul Victoria. Totuși, nimic nu a contat și partidul l-a izolat și l-a gonit. 

Alegerile anticipate nu vor face viața mai ușoară nici celor din PNL, mai ales că negocierile vor fi foarte dure. PNL trebuie să convingă celelalte partide parlamentare să accepte ideea de anticipate. Deja PNL încă mai plătește pentru voturile de la moțiunea de cenzură și votul pentru noul guvern, acceptând în partid diferite personaje. 

Strategia PSD

Marcel Ciolacu trebuie să schimbe toate planurile, iar CEx-ul de săptămâna viitoare va fi un moment decisiv. În cât timp este PSD capabil să se mobilizeze pentru moțiunea de cenzură? Aceasta e întrebarea cea mai importantă. 

PSD a pierdut parlamentari, dar nu mai găsește parteneri politici în Parlament. Singurele lor șanse ar fi Pro România și ALDE, partide care la rândul lor au pierdut oameni și acum se luptă să mai supraviețuiască până la viitoarele alegeri. PSD a rupt din Pro România, adică a recuperat ceea ce Victor Ponta luase în urmă cu un an. Întoarcerea lui Mihai Tudose va întări poziția PSD în Parlament. 

În cazul în care Ludovic Orban își va da demisia, PSD va fi constrâns să ajungă la o înțelegere cu Pro România și ALDE cât mai repede. Eventual, PSD va lua în considerare și UDMR, care nu e dispus pentru alegeri anticipate. 

PSD are nevoie ca PNL să rămână cât mai mult timp la guvernare, astfel că cel mai bun plan pentru PSD ar fi să convingă celelalte partide să refuze ideea alegerilor anticipate. Dacă PNL nu găsește susținere în rândul partidelor care i-au ajutat să ajungă la guvernare, Ludovic Orban nu va risca guvernarea. 

După demisia guvernului PNL există șanse mici să vedem PSD la guvernare. Prima șansă o are un guvern apolitic, considerat „tehnocrat”, care va juca rolul Guvernului Cioloș. PSD are nevoie de majoritate parlamentară pentru a vota orice versiune de guvern care să-i ajute până în decembrie 2020. Spre sfârșitul anului, PSD poate crește în sondaje, iar pe aceeași idee vor miza și ALDE, și Pro România partide care acum s-au stins. 

Președintele nu poate desemna premier pe oricine dorește el, cum probabil se gândește electoratul său, ci constituțional are responsabilitatea să-l desemneze premier pe cel care este susținut de o majoritate parlamentară. În cazul în care PSD-ALDE-Pro România vor avea majoritatea și Iohannis va refuza să-l desemneze premier pe politicianul propus de ei, atunci Iohannis își riscă mandatul de președinte. 

Președintele poate dizolva Parlamentul, dar mult mai ușor Parlamentul poate să-l suspende pe Iohannis și ulterior să organizeze referendum pentru demiterea acestuia. Evident, șansele ca Iohannis să piardă la referendum sunt foarte mici, dar nu asta e intenția. Președintele va fi blocat și nu va putea să dizolve Parlamentul. Până când se va termina și circul suspendării, deja va fi toamnă. Chiar dacă pare o soluție extremă, va fi singura șansă a PSD de a-l bloca pe Iohannis, însă le trebuie majoritate parlamentară. 

Dezbaterea privind alegerile anticipate va fi un război din care PSD și PNL vor avea cel mai mult de câștigat. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *