Skip to content
Politică

Alegeri anticipate în Ucraina. Cine sunt favoriții

Birourile de vot s-au deschis, duminică, la ora 08.00 în Ucraina pentru alegerile anticipate care ar urma să ofere o majoritate largă forţelor prooccidentale.

Scrutinul, convocat de preşedintele Petro Poroşenko, este umbrit de conflictul dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din est. Aproximativ cinci milioane de alegători, dintre cele 36 de milioane de locuitori, sunt excluşi de la vot deoarece locuiesc fie în Crimeea, anexată în martie de Rusia, fie în zona controlată de rebeli în est, potrivit mediafax.ro.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 04.00 GMT (08.00 ora României) şi se vor închide la ora 18.00 GMT (20.00 ora României).

Aceste alegeri anticipate au fost convocate de preşedintele Petro Poroşenko, ales în mai din primul tur, pentru a întoarce definitiv pagina regimului prorus al lui Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere de mişcarea de contestare prooccidentală în Piaţa Independenţei din Kiev.

Dar ele sunt umbrite de conflictul dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi în bazinul minier Donbas, care potrivit ONU a provocat peste 3.700 de morţi din aprilie şi a constrâns 800.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele.

Aproximativ cinci milioane de alegători dintre cei 36 de milioane din ţară nu vor putea vota duminică, în Crimeea, alipită de Rusia în martie, şi în zonele controlate de separatişti în est. Un număr de 27 de mandate de deputat vor rămâne vacante.

Partidul preşedintelui Poroşenko este considerat marele favorit, creditat de sondaje cu 30 la sută din voturi.

1 comentariu la “Alegeri anticipate în Ucraina. Cine sunt favoriții

  1. ……..Ucraina trece prin „linistea” dinaintea furtunii……oamenii de rând din Ucraina se vor „trezi” „dupã”…..dar va fi prea târziu…….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *