Skip to content
Alegeri locale 2020

Alegeri atipice la Piatra Neamț: Oamenii „crescuți” de Gheorghe „Pinalti” râvnesc la primăria municipiului

Inquam Photos / Octav Ganea

Până în acest moment doar trei partide politice și-au anunțat candidații la alegerile locale pentru primăria din Piatra Neamț. PNL și PSD încă își caută oamenii potriviți.

Piatra Neamț, de la Gheorghe “Pinalti” la Ionel Arsene

Interesant e că numele celor care și-au anunțat deja candidatura dezvăluie o particularitate în cazul județului Neamț: toți candidații și-au început activitatea politică în perioada de glorie a lui Gheorghe Ștefan, zis şi „Pinalti”. Acesta din urmă a fost ales primar în 2004 și a plecat din funcție abia în 2014 când a fost arestat în celebrul dosar Microsoft. Ca și în alte cazuri din Moldova, Gheorghe Ștefan a condus orașul ca pe feuda sa personală. El a fost un lider al vechiului PDL, împărțind funcțiile în stil fanariot – erau numiți doar cei care-i aveau sprijinul. Gheorghe Ștefan l-a învins pe Ion Rotaru, candidatul PSD în alegerile din 2004, iar de atunci PSD nu a mai câștigat Primăria din Piatra Neamț.

Alegerile din 2016 au dus la victoria lui Dragoș Chitic, sprijinit de PNL. PSD a reușit totuși să-l impună pe Ionel Arsene în fruntea Consiliului Județean Neamț, iar acesta a demonstrat că metehnele vechi din județ aveau să moară greu. În 2018, „baronul” Arsene era trimis în judecată de DNA sub acuzația de trafic de influență. Arsene era cunoscut ca fiind și un apropiat a lui Liviu Dragnea. După arestarea acestuia însă în 2019, au început și problemele pentru Arsene. Conflictul direct dintre acesta și Ana Birchall – Arsene o numea “curcă securistă” într-o postare pe pagina sa de Facebook, i-a atras mânia noului lider al PSD, Marcel Ciolacu, care încerca să redreseze partidul. Treptat relațiile dintre Arsene și conducerea PSD s-au deteriorat, astfel încât acesta nu mai reprezintă în prezent o opțiune pentru social-democrați în județ.

Ionel Arsene

Ionel Arsene (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

PNL ar putea merge pe mâna unui fost prefect de la Pro România

Actualul primar Dragoș Chitic, cel care a câștigat în 2016 primăria cu sprijinul PNL a anunțat că nu-l mai interesează funcţia „în contextul actual“. Asta pentru că în urmă cu un an de zile, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat pe Chitic la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind schimbul de terenuri făcut între Primăria Piatra-Neamţ şi omul de afaceri Mihai Apopii.

Astfel că liberalii anunțaseră de multă vreme că vor demara un scrutin intern, în competiţie fiind consilierii locali Romel Bârjoveanu, Constantin Teodorescu, fost viceprimar al oraşului şi Andrei Carabelea, ajuns în barca PNL după fuziunea cu PACT. Interesant e că în competiție a intrat și Vasile Panaite, venit de la Pro România, fost prefect de Neamţ. Presa locală îl creditează pe acesta din urmă cu șanse de a fi nominalizat de liberali. Totuși Panaite este recunoscut ca un apropiat al lui Ionel Arsene, fiind numit prefect de Neamț cu sprijinul acestuia. Panaite a fost înlocuit din funcție după ce Arsene a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, denunțul fiind făcut chiar de către Gheorghe Ștefan.

Vasile Panaite (Foto: roman24.ro)

Incertitudini și în tabăra social-democraților

Dacă la PNL lucrurile nu sunt clare, același lucru îl putem spune și în cazul celor de la PSD. Presa locală o vehicula pe Daniela Soroceanu drept posibil candidat, fiind fost prefect până la căderea Guvernului Dăncilă. Acum ea s-a întors pe postul de secretar al judeţului, la CJ, de unde plecase când a fost numită reprezentantă a guvernului în Neamţ. Totuși, aceasta a fost reclamată la DNA în ianuarie 2020 pentru abuz în serviciu, plângerea fiind făcută de actualul prefect, Gheorghe Lazăr.

Adrian Niţă, consilier al președintelui CJ ar putea fi un alt nume anunțat de social-democrați. Acesta a fost director al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport în perioada lui Gheorghe Ştefan, apoi director al firmei Publiserv, societate a Consiliului Local Piatra Neamţ. A mai fost numit purtător de cuvânt al PSD Piatra Neamţ.

Daniela Soroceanu (Foto: viatanemteana.ro)

USR-PLUS, ALDE și PMP și-au desemnat candidații

Până acum doar USR-PLUS, ALDE și PMP și-au desemnat candidații pentru alegerile locale. PMP a decis să meargă în alegeri cu Bogdan Gavrilescu, preşedintele organizaţiei PMP Neamţ, actual viceprimar.

De cealaltă parte, USR și PLUS au stabilit să meargă împreună în alegerile locale din Neamț. Astfel, s-a decis ca pentru Primăria Piatra Neamț să candideze reprezentantul PLUS, Cosmin Asandei, în timp ce propunerea USR, Marius Irimia, va fi candidatul pentru funcția de viceprimar.

Nu în ultimul rând, ALDE merge în alegeri cu un om lansat în politică tot pe vremea lui Gheorghe Ștefan – Ciprian Enache. Acesta a fost directorul Direcţiei Judeţene de Turism şi Sport, apoi director al Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău şi consilier judeţean. De formaţie inginer silvic, el era implicat şi în afaceri, având o fermă de bovine şi o fabrică de ulei.

În cursă sunt aşteptaţi așadar „greii“ de la PNL şi PSD. Rămâne de văzut prin urmare ce șanse vor avea candidaţii nominalizaţi deja la alegerile din 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *