Skip to content
Politică

Alegeri cu scandal și rezultat previzibil la USRPLUS. Ion Bogdan Lefter: Semnificativ este faptul că doar outsiderul a avut de formulat obiecții publice

Inquam Photos / George Călin

Analistul politic Ion Bogdan Lefter a declarat că incidentul de la alegerile interne din USRPLUS nu este nici „semnificativ, nici serios”. Analistul susține că după rezolvarea acestui blocaj, alegerile se vor relua, iar rezultatul final al alegerilor interne din USRPLUS este deja unul previzibil. Irineu Darău, candidat pentru funcția de președinte USR PLUS, susține că procesul de vot online a fost „viciat” de 822 de foști membri care au fost suspendați în trecut, aceștia primind link-ul pentru a-și exprima opțiunea fără o verificare a statutului de membru.

„Votul pentru președinția USRPLUS  se dă online într-un scrutin întins pe mai multe zile, precum de altfel s-a mai procedat în USRPLUS și cu alte ocazii, iar acum întreruperea votului pentru o noapte în urma constatării unor mici iregularități a putut naște semne de întrebare sau chiar comentarii legate de situație.

Semnificativ este faptul că dintre cei 3 competitori, doar outsiderul, domnul Irineu Darău, lipsit de șanse, care mai degrabă s-a băgat în seama înscriindu-se în această competiție, a avut de formulat obiecții publice.

Explicațiile pe care conducerea USRPLUS le-a dat indicau mici probleme informatice la conectarea celor două baze de date cu membrii USR, respectiv membrii PLUS. Sistemul de vot, bazat pe expediția adresei link-ului pentru participarea la scrutin pare că nu a fost realizat în mod riguros. S-a sesizat faptul că au fost exprimate câteva voturi care e posibil să nu fi fost regulamentare și atunci sistemul de vot a fost suspendat până când informaticienii partidului USRPLUS au verificat problema, au rezolvat-o și scrutinul s-a reluat”, spune analistul.

De asemenea, acesta este de părere că „privit de la distanță, incidentul nu pare să fie nici serios, nici semnificativ pentru rezultat, nici generat din rele intenții, probabil că e doar un mic incident informatic și procesul de vot din USRPLUS continuă și va ajunge la un rezultat care probabil că va fi concludent”.

„Mă aștept ca outsider-ul să recolteze un număr foarte mic de voturi, iar cei doi candidați principali, Dan Barna și Dacian Cioloș să își împartă grosul opțiunilor, probabil cu un avans consistent pentru domnul Dan Barna, din motive politice și în raport proporțional între cele două partide fuzionate, probabil că rezultatul acesta este destul de previzibil”, conchide Ion Bogdan Lefter.

Senatorul Irineu Darău arată că alegerile interne din USRPLUS s-au reluat fără corectarea listelor de vot, care conțin mii de persoane care n-ar avea acest drept. El a reclamat situația la Comisia Electorală. dar nu i s-a răspuns.

„În doar câteva minute, am aflat deja despre cazuri concrete, cu oameni din cinci filiale diferite, în care avem: persoană care nu a putut vota în iunie și poate vota acum; oameni demisionați care pot vota; numeroși suspendați din două județe care apar în registrul electoral și pot vota, deși nu au dreptul; om care are două (!) drepturi de vot, fiind înregistrat cu două adrese de mail diferite. Ieri am solicitat oficial securizarea unui registrul electoral corect și furnizarea lui către candidați, așa cum se întâmplă în alegerile publice. Nu am primit niciun răspuns”, a declarat Darău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *