Skip to content
Politică

Alegeri în diaspora. Un parlamentar german cere intervenția președintelui CE

Secţiile de vot din străinătate au primit indicaţii să împiedice voturile în favoarea candidaţilor dreptei, susţine Gunther Krichbaum, într-o scrisoare către Jean-Claude Jucker, căruia îi cere să intervină pe lângă Guvernul român pentru ca turul 2 al prezidenţialelor să aibă loc în condiţii bune.

 „Din păcate, modul de desfăşurare a alegerilor în misiunile României din străinătate unde au fost organizate secţii de votare confirmă cele mai mari temeri ale mele. În comparaţie cu ultimele alegeri prezidenţiale din 2009, numărul secţiilor de votare în care românii stabiliţi în străinătate îşi pot exprima votul a fost redus drastic. În acelaşi timp, capacităţile disponibile în secţiile de votare nu au fost adaptate situaţiei existente”, precizează Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, într-o scrisoare trimisă luni preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează Mediafax.

Politicianul german susţine că la unele secţii de vot din diaspora „au lipsit cabine de vot, urne şi ştampile”. „În consecinţă, mii de români cu drept de vot au fost nevoiţi să aştepte ore întregi în faţa secţiilor de vot, dintre care mulţi nici măcar nu au reuşit să voteze înainte de închiderea urnelor la ora 21:00, ora locală. În faţa unui timp de aşteptare atât de îndelungat, mulţi dintre cei veniţi au renunţat să mai stea la coadă pentru a-şi exprima votul”, scrie Krichbaum, adăugând că a văzut personal aceste probleme la secţia de vot din Stuttgart.

Gunther Krichbaum mai notează că orice observator al situaţiei politice din România poate vedea că nu a fost vorba „doar de dificultăţi aleatorii în organizatorii alegerilor, ci de o împiedicare voită a exprimării voturilor întrucât în alegerile anterioare s-a confirmat faptul că românii ce locuiesc în străinătate au tendinţa de a vota majoritar cu partidele şi candidaţii cu o orientare de centru-dreapta”.

 „Secţiile de vot aflate în subordinea Guvernului social-democrat din România au primit indicaţii clare de la Bucureşti în sensul împiedicării voturilor exprimate masiv în favoarea candidaţilor de centru-dreapta. Acest lucru este absolut inacceptabil pengtru un stat membru al UE şi trebuie condamnat de Comisie”, susţine el.

 Preşedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag apreciază că, dacă s-ar repeta incidentele de duminică, acest lucru ar constitui „o încălcare flagrantă a valorilor fundamentale ale UE, iar câştigătorul unor asemenea alegeri nu ar beneficia de legitimare democratică”.

 Krichbaum (CDU) îi cere preşedintelui CE „să intervină pe lângâ Guvernul României pentru ca toţi cetăţenii români stabiliţi în străinătate să-şi poată exercita dreptul de vot prevăzut de lege”.

7 comentarii la “Alegeri în diaspora. Un parlamentar german cere intervenția președintelui CE

 1. Iar au inceput basistii sa manance rahat pe la astia. Acum cu Iohannis in frunte. Stiti ceva ? Incep sa ma satur de atitudinea asta de superioritate a unor indivizi ca asta ! Poate ne spune intai cum e cu eads-ul nemtesc, si apoi ne vorbeste despre cat de inacceptabili suntem noi. Orice parazit de prin Europa isi permite sa ne acuze si sa ne dea sfaturi. Ca asa ii spune lui Macovei sau Iohannis. Idiotul asta stie ca voturile din toata diaspora nu reprezinta mai mult de 0,15 % din total ??? Asta e mult trambitatul furt electoral ? De aia e Macovei la 4 % ? De aia e Iohannis cu 10 procente sub Ponta ?

 2. Si romanii care au plecat sa faca bine sa aleaga intre capra si varza! Nu se pot amandoua! Si noi cei ce am ramas pe baricade suntem fraieri? Noi cel putin nu ne-am lasat batranii si copiii la mila Domnului! Ca Doamne multi au plecat dar numai plecatul e de ei ca mare lucru nu au rezolvat!!!

 3. da ba ca aia care au plecat baga peste 3 miliarde de euro cash in tara!!!!
  rusine sa vorbiti asa!
  nici lor nu le a fost usor sa lase tot si sa se care la straini!

  si da! rusine guv. si cu am organizat votul in afara.
  se va intoarce impotriva lor

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *