ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Extrema dreaptă franceză triumfă, în timp ce tabăra pro-Macron se prăbuşeşte

Sursă foto: X / Rassemblement National (RN)

Rassemblement National (RN), partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, ar fi câştigat alegerile europene din Franţa,cu 31,5% din voturi, de peste două ori mai mult decât coaliţia care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, care apare la egalitate cu lista de centru-stânga, cu 15% din voturi, potrivit unui exit-poll IPSOS.

RN a adunat mai multe voturi decât ocupanţii locurilor doi şi trei la un loc împreună, observă POLITICO.

Verzii francezi şi naţionaliştii din Reconquête ar avea în jurul a 5 procente – care este pragul minim în Franţa pentru alegerea membrilor Parlamentului European. Prin urmare, viitorul lor acolo rămâne incert până la numărarea voturilor.

Fără a avea o majoritate absolută în parlamentul francez şi după ce a suferit o înfrângere zdrobitoare în alegerile naţionale, problemele politice ale guvernării lui Macron s-ar putea adânci.

Triumfător, Jordan Bardella, liderul RN, l-a îndemnat pe preşedintele francez Emmanuel Macron să „ţină cont de acest nou context politic” şi să organizeze noi alegeri pentru parlamentul naţional. Bardella a fost întâmpinat ca un star rock – în acorduri de muzică dance, el a urcat pe scenă la un eveniment electoral al RN la periferia Parisului. „Preşedintele Republicii nu poate rămâne surd la mesajul trimis în această seară de francezi”, a spus el.

Lista centristă a preşedintelui francez Emmanuel Macron a obţinut 15,2% din voturi, potrivit primelor estimări – cu puţin mai mult decât socialiştii, care au obţinut 14,3%.

Aceste rezultate au fost întâmpinate cu emoţii amestecate de către susţinătorii de la sediul Renaissance, partidul lui Macron, mulţi dintre ei suspinând uşuraţi când au văzut că partidul lor a ieşit, totuşi, pe locul al doilea.

Unii dintre susţinătorii lui Macron au aplaudat pentru câteva secunde când au fost anunţate rezultatele. Dar succesul fulminant al partidului de extremă dreapta al lui Jordan Bardella le-a estopmpat entuziasmul, notează POLITICO.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: