Skip to content
Alegeri Europarlamentare 2019 Politică

Alegeri europarlamentare: Salvini, noul fascist care bate palma cu naziștii. Va destabiliza UE?

Vicepremierul Italiei Matteo Salvini își continuă campania electorală pentru alegerile europarlamentare defilând prin Europa ca reformator al Uniunii și încercând să convingă extrema dreapta să i se alăture.

Într-un moment de delir, Salvini s-a visat buricul Europei și centrul de putere al politicii europene, deși pe plan extern, după cum se poate observa din acțiunile sale, adună doar câteva firimituri ce mai mult îl vor izola în Parlamentul European decât să-l ajute.

„Lega (n.r. Liga – partid condus de Salvini), din fericire invită în Italia alte mișcări europene (…) Pentru că am devenit centrali ca țară, datorită acestui guvern”, a declarat Salvini săptămâna trecută.

În afară de sprijinul din Italia, partidul condus de Salvini nu se bucură de nicio mare apreciere pe plan internațional și n-a legat nicio colaborare cu vreun alt stat. Recent, președintele Chinei a vizitat Italia și a încheiat mai multe parteneriate economice, însă nu există vreo apreciere pentru partidele aflate la guverne, ci e mai mult o conjuctură de pe urma căreia chinezii profită.

Salvini a dat târcoale inclusiv României și Ungariei, sperând că poate rupe vreun partid și să-l aducă în tabăra sa, alături de Le Pen. Din fericire, partidele din Estul Europei, inclusiv Polonia, au înțeles că alături de Salvini se vor izola pe scena politică, iar într-o perioadă în care Rusia le amenință din ce în ce mai des, neutralitatea ar fi cel mai periculos lucru.

Naziștii germani

După mai multe eșecuri, Salvini a trecut la dușmanii dușmanilor săi. În Germania a mers și a bătut palma cu partidul nazist Alternativa pentru Germania, care și în prezent are manifestații rasiste, xenofobe și vrea ca țara lor să domine Europa și să supună toate celelalte țări.

Alternativa pentru Germania a criticat în numeroase rânduri Guvernul de la Berlin pentru faptul că a fost „moale” în raport cu anumite state îndatorate precum Italia, Portugalia, Grecia sau Spania, dorind ca Merkel să fie mai dură și să nu mai finanțeze aceste popoare ce nu vor să participe sau se izolează de visul european.

Șansele ca Salvini împreună cu Le Pen și Alternativa pentru Germania să strângă suficiente voturi în Parlamentul European sunt foarte, foarte mici. Este adevărat, însă, că Lega în Italia are șanse să câștige alegerile din luna mai, și Frontul Național condus de Le Pen este al doilea partid în Franța, la câteva procente în urma partidului condus de Macron, Republique en marche.

Alternativa pentru Germania se află departe de primele poziții, deși în 2014 au trimis 7 europarlamentari la Strasbourg. Politica lor pentru Germania prevede ieșirea țării din UE și din zona euro, chiar dacă, potrivit multor statistici, țara lor a avut cel mai mult de câștigat de când s-a adoptat moneda europeană și Italia cel mai mult de pierdut.

Alianțe pentru viitor

Oricât se zbate Salvini, nu are șanse să schimbe în 2019 politica europeană. Grupul european PPE va câștiga cele mai multe mandate și are prima șansă să-și impună candidatul la conducerea Comisiei Europene, indiferent că va fi Weber sau altcineva. Lucrul acesta nu-i convine deloc lui Macron, care tinde mai mult spre ALDE Europa și are nevoie de un Parlament European capabil să-i răspundă la comenzi și o Comisie Europeană capabilă să urmeze Franța și Germania.

Totuși, o schimbare majoră va avea loc în următorii ani și acum vedem primele semnale în acest sens. Parlamentul European poate deveni mai relevant în Europa prin implicarea liderilor politici internaționali. PE și Comisia Europeană au fost conduse de politicieni-marionetă, fără viziuni politice, fără proiecte personale și antipatici, în multe situații. Implicarea lui Macron și a lui Salvini va schimba această ideologie.

De asemenea, trebuie să fim atenți și la rolul lui Berlusconi în viitorul Parlament European. Cu tot respectul pentru ceilalți politicieni din PE, dar Berlusconi va fi în politica europeană ca un lup într-o turmă de oi. Totuși, chiar și intrarea acestuia în PE este un semnal că politica Uniunii e o scenă a politicienilor de mâna a doua sau a celor care au ajuns la apusul carierei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *