UPDATE, ORA 22.00
Secţiile de votare pentru alegerile europarlamentare şi locale s-au închis la ora 22.00, existând însă posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care se află în sediul secţiei sau la rând în afara acestuia. Prezenţa înregistrată la nivel naţional la ora 22.00 este de 52,26% la europarlamentare şi de 49,91 % la alegerile locale.
Votul din străinătate la alegerile europarlamentare continuă până luni la ora 8.00.
La scrutinele similare precedente, la închiderea urnelor, care a fost la ora 21.00, prezenţa la europarlamentarele din 2019 a fost 49,02%, iar la alegerile locale din 2020 a fost, 46,02%.
UPDATE, ORA 21.25
Ministerul Afacerilor Interne anunţă, duminică seară, că, până la ora 20.00, s-au înregistrat 1.181 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral, 121 fiind încă în curs de verificare. S-au înregistrat 34 de cazuri medicale.
”Din punct de vedere al măsurilor de ordine publică, până la această oră procesul electoral s-a desfăşurat fără incidente grave, fiind menţinut un cadru normal de legalitate. Până la această oră, au fost înregistrate 1.181 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral. 461 de sesizări nu s-au confirmat, iar 121 sunt in curs de verificare”, au transmis, duminică seară, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne
Instituţia precizează că şapte sesizări, care nu au fost de competenţa MAI, au fost transmise către alte autorităţi: 6 către Birourile Electorale competente şi una către Autoritatea Electorală Permanentă.
”Până la această oră, au fost întocmite 294 de dosare penale cu privire la posibile infracţiuni. De asemenea, au fost aplicate 361 de sancţiuni contravenţionale: 186 de amenzi de peste 200 de mii de lei şi 175 de avertismente”, a mai transmis MAI.
Potrivit MAI, poliţiştii din judeţul Călăraşi efectuează cercetări după ce 3 persoane s-au prezentat la secţia de votare şi au constatat că pe numele lor existau cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale.
De asemeena, în Judeţul Prahova, doi cetăţeni germani au solicitat să voteze atât pentru administraţia publică locală, cât şi pentru europarlamentare, deşi nu aveau dreptul de a vota pentru alegerile europarlamentare. Acum sunt cercetaţi pentru fraudă la vot.
Poliţiştii din Olt cercetează un candidat la Consiliul Local după ce a însoţit două persoane în cabina de vot. Acesta a susţinut că a încercat să le ajute întrucât una era în vârstă, iar cealaltă nu ştia să citească. A fost sancţionat contravenţional.
Poliţiştii din Satu Mare au fost sesizaţi de către preşedintele unui birou electoral cu privire la faptul că o femeie s-a prezentat la secţia de vot cu intenţia de a vota a doua oară. A fost deschis dosar penal pentru tentativă la fraudă de vot.
În plus, un bărbat din Suceava este cercetat după ce a fost văzut şi oprit de membrii comisiei secţiei de votare în timp ce încerca să introducă în urna de vot două buletine pentru alegerea primarului.
Într-o secţie din judeţul Giurgiu mai multe persoane şi-au adresat injurii. O persoană a fost sancţionată pentru continuarea campaniei electorale, iar alte două pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
Poliţia municipiului Târgu Mureş a fost sesizată cu privire la faptul că mai multe autovehicule circulă pe drumurile publice, afişând mesaje electronice de încurajare a exercitării drepturilor electorale, alături de fotografia unui candidat. Poliţiştii au identificat în trafic 3 astfel de vehicule, iar ca urmare a celor constatate au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.200 de lei. O persoană a fost condusă la Poliţie pentru clarificarea situaţiei sesizate.
Într-o secţie de vot din Ilfov a fost depistat un bărbat care avea asupra lui un cuţit cu lama de aproximativ 16 cm. I s-a întocmit dosar pentru port de armă fără drept în spaţii rezervate procesului electoral.
În judeţul Dolj, poliţiştii au întocmit dosar penal unui bărbat care s-a prezentat să voteze deşi avea actul de identitate expirat. Faţă de operatorul care i-a permis să voteze fără să sesizeze că actul de identitate nu e valabil se efectuează cercetări pentru neglijenţă în serviciu.
”Având în vedere numărul de sesizări privind persoane care şi-au fotografiat buletinul de vot, atragem din nou atenţia asupra faptului că alegătorii care îşi fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei. Persoanele despre care s-au primit astfel de sesizări au fost deja amendate”, a mai transmis MAI.
Potrivit oficialilor instituţiei, în context electoral, au fost înregistrate 34 de cazuri medicale.
”Într-unul dintre cazuri, la o secţie de vot dintr-o localitate din judeţul Vaslui, o femeie în vârstă s-a dezechilibrat şi a căzut în rigola de scurgere a apei pluviale, lovindu-se puternic la cap. Poliţistul de frontieră, care asigura măsurile de protecţie a secţiei de vot, a intervenit rapid şi i-a acordat primul-ajutor până la sosirea ambulanţei. Femeia a fost transportată în stare stabilă la spital”, a mai transmis MAI.
În ultimele ore au continuat acţiunile în trafic, până acum fiind verificate aproximativ 16.360 de persoane cu 13.000 de vehicule. S-au aplicat 3.446 de sancţiuni contravenţionale şi au fost constatate 48 de infracţiuni.
UPDATE, ORA 21.09
9.140.834 de români au votat la alegerile europarlamentare, până la ora 21.00, ceea ce înseamnă că s-a ajuns la 50,73 la sută prezenţă la urne.
La alegerile locale, s-a ajuns la 48,52 la sută (8.773.580 de votanţi).
UPDATE, ORA 20.07
Prezenţa la urne la alegerile locale a ajuns, la ora 20.00, la 45,8 la sută. Au votat 8.285.464 de români.
La europarlamentare, s-a ajuns la 47,84 la sută (8.619.200 de votanţi).
La Bucureşti, la alegerile locale prezenţa la vot a ajuns la 36 la sută (652.355 de votanţi).
UPDATE, ORA 19.29
În primele 10 ore de vot au fost semnalate 41 de incidente în legătură cu procesul electoral în Bucureşti, între care mită electorală sau turism electoral. Dintre acestea, nouă nu s-au confirmat, iar opt sunt în curs de verificare, spun poliţiştii.
Până la ora 17.00, la nivelul Capitalei au fost semnalate 41 de incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea, nouă nu s-au confirmat, iar opt sunt în curs de verificare.
Au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.600 de lei şi au fost întocmite dosare penale pentru 13 posibile infracţiuni.
Astfel, poliţişti din cadrul Secţiei 5, au fost sesizaţi, prin apel la 112, că în zona unor secţii de votare din Sectorul 1, mai mulţi alegători ar fi transportaţi cu autoturisme la secţiile de votare, de către reprezentanţi ai unor partide politice. În urma verificărior efectuate, au fost identificate două autoturisme, cu ajutorul cărora ar fi fost transportate mai multe persoane la o secţie de votare.
În interiorul acestora au fost identificaţi doar şoferii care au declarat faptul că nu au nicio legătură cu această situaţie. La unul dintre autoturisme, s-a constatat că Inspecţia Tehnică Periodică era expirată, astfel că poliţiştii au dispus reţinerea certificatului de înmatriculare şi sancţionarea şoferului. Nu au fost constatate alte aspecte de natură penală sau contravenţională.
De asemenea, poliţiştii din cadrul Secţiei 6 Poliţie au fost sesizaţi, prin sistem 112, de către un candidat la alegerile locale, cu privire la faptul că, într-o secţie de votare s-ar fi găsit un buletin de vot ştampilat. Poliţiştii din cadrul subunităţii s-au deplasat la faţa locului, unde au luat legătura cu membrii comisiei de votare. Astfel, în urma verificărilor efectuate s-a constatat prezenţa unui buletin de vot ştampilat în cabina de votare.
UPDATE, ORA 19.04
La ora 19.00, la alegerile locale prezenţa la urne a ajuns la 42,35 la sută (7.658.219 votanţi).
La europarlamentare s-a ajuns la 44,16 la sută (7.957.115 votanţi)
UPDATE, ORA 18.37
Prezenţa la urne la alegerile locale a ajuns la 40,69 la sută (7.357.699 votanţi).
La europarlamentare, au votat şi mai mulţi români, ajungându-se la 42,5 la sută (7.664.575).
UPDATE, ORA 18.28
Poliţiştii au înregistrat, duminică, 722 de sesizări privind incidente în legătură cu procesul electoral în întreaga ţară, dintre care 273 nu s-au confirmat, iar 86 sunt în curs de verificare.
„În urma sesizărilor, au fost aplicate 226 sancţiuni contravenţionale – 112 avertismente şi 114 amenzi, în valoare peste 126.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Totodată, poliţiştii efectuează în prezent cercetări cu privire la săvârşirea a 165 de posibile infracţiuni.
UPDATE, ORA 18.06
Aproape şapte milioane de români au votat la alegerile locale până la ora 18.00 (6.985.692, ceea ce reprezintă 38,63 la sută).
În mediul urban au votat 3.299.375 de oameni, iar în mediul rural 3.686.317.
La europarlamentare, au votat 7.250.520 de români, adică 40,24 la sută.
În municipiul Bucureşti, prezenţa la urne a ajuns la 31,19 la sută (558.838 de votanţi).
UPDATE, ORA 17.25
Organizaţiile membre ale Coaliţiei VotCorect au identificat mai multe nereguli în desfăşurarea alegerilor, printre care nerespectarea procedurilor electorale, interzicerea accesului observatorilor acreditaţi în secţii de votare sau presiuni asupra alegătorilor.
Informaţiile au fost obţinute de la observatorii VotCorect prin intermediul aplicaţiei Monitorizare Vot, prin call center 0800 460 002 (peste 200 de apeluri) şi prin pagina web www.votcorect.ro.
„Una dintre problemele cel mai des întâlnite a fost confuzia legată de modalitatea în care se votează la cele două tipuri de scrutin, precum şi cu privire la secţiile de votare în care îşi exercita dreptul de vot alegătorii. În unele cazuri, alegătorilor li s-a limitat dreptul la vot din cauza neînţelegerii procedurilor şi aplicării defectuoase a normelor legale. În unele cazuri, alegătorii nu au fost lăsaţi să voteze la europarlamentare în afara localităţii de domiciliu. BEC Curtea de Argeş a instruit preşedinţii de secţie să nu permită membrilor biroului care lucrează să voteze, chiar dacă sunt arondaţi în aceeaşi localitate”, reiese dintr-un comunicat transmis de Expert Forum.
Accesul observatorilor a fost limitat în mai multe secţii „din motive care ţin de aplicarea abuzivă” a legislaţiei de către membrii birourilor electorale. Accesul a fost interzis, printre altele, în secţii din Recea (MM), Crasna (GJ – 367), Sector 4 (833), Chiajna (IF – 170, 171), Vâlcea, Iaşi (126), Sector 1 (39, 164), Sector 2 (355), Palanca (GR – 117), transmite sursa citată.
UPDATE, ORA 17.05
Peste 6,3 milioane de români au votat la alegerile locale până la ora 17.00, astfel că prezenţa la urne este de 35,06%.
La alegerile europarlamentare, au votat 6,5 milioane de români (36,4 la sută).
La Bucureşti, prezenţa la vot este de 28,28 la sută. Au votat jumătate de milion de români.
UPDATE, ORA 16.39
Graficul prezenței la vot până la ora 16.00 arată că, pe intervale de vârstă și sexe, mai mulți bărbați decât femei votează la grupele de vârstă dintre 18 și 60 de de ani. Situația prezenței la vot se inversează după 60 de ani, unde femeile depășesc bărbații la toate grupele de vârstă ale seniorilor.
Femeile care au votat sunt sensibil mai multe decât bărbații, procentual, la grupele de vârstă dintre 65 și 79 de ani, în timp ce bărbați sunt mai numeroși decât femeile mai ales la grupele de vârstă dintre 35 și 49 de ani.
UPDATE, ORA 16.08
Până la ora 16:00 au votat la alegerile locale 5.749.759 de români, adică o prezență de 31,80 %. La europarlamentare veniseră la secțiile de vot 5.950.880 de alegători, prezența la vot fiind astfel de 33,02%.
UPDATE, ORA 15.06
Până la această oră, la alegerile locale, au venit la secțiile de vot 5.183.122 de alegători, prezența fiind de 28,66%. De asemenea, la alegerile europene, până la ora 15:00 au votat 5.352.120 de persoane, prezența ajungând astfel la 29,70%.
UPDATE, ORA 14.09
Până la ora 14:00 s-au prezentat la urne, la alegerile locale, 4.582.232 de alegători, adică o prezență de 25,34%. La europarlamentare veniseră la secțiile de vot 4.718.812 de alegători, prezența la vot fiind astfel de 26,19%.
UPDATE, ORA 14.05
Femeile din categoria de vârstă 65-69 de ani sunt cea mai prezentă categorie de votanți, atât numeric cât și procentual, dintre cei care și-au exprimat opțiunile până la ora 14. În cifre absolute, 272 de mii de femei din acest interval de vârstă au votat, după cum reiese din graficul în timp real oferit de informat.ro și QuickData. Numărul bărbaților din aceeași categorie de vârstă care au votat se cifrează la 231 mii.
La bărbați, pe categorii de vârstă, grupa 55-59 de ani sunt cei mai mulți care au votat până la ora 14, respectiv 246 de mii.
Interesant este că tinerii din grupa de vârstă 18 – 24 de ani au ieșit la vot în număr mai mare și decât grupele 25-29 de ani și 30-34 de ani, atât femei cât și bărbați.
UPDATE, ORA 14.00
Prezența la vot la alegerile europarlamentare 2024 a consemnat un număr mare de alegători cu vârsta între 65 și 69 de ani, reprezentând și cea mai mare pondere în rândul votanților – peste 460.000 la ora 13:05. Procentul de prezență la această categorie de vârstă este mai mare la femei (peste 247.000), potrivit datelor adunate de site-ul Informat.ro.
UPDATE, ORA 13.02
Prezența la urne a trecut de 20% atât la alegerile locale, cât şi la cele europarlamentare. În București, prezența este de doar 15,60%. În mediul urban au votat 1.8 milioane de români, iar în mediul rural 2.0 milioane
UPDATE, ORA 12.06
De la deschiderea urnelor până la ora 11.00, au fost înregistrate 73 de sesizări privind posibila încălcare a legislaţiei în context electoral, a transmis MAI.
Potrivit ministerului, numărul de sesizări primite este cu 37,6% mai mic decât cel înregistrat la precedentele alegeri locale şi europarlamentare.
Dintre sesizările primite, 19 nu s-au confirmat, iar alte 17 sunt în curs de investigare.
Poliţiştii au întocmit dosare penale pentru 11 posibile infracţiuni şi au aplicat 17 sancţiuni contravenţionale: 9 avertismente şi 8 amenzi în valoare de 7.800 de lei.
UPDATE, ORA 12.02
Prezența la urne până la ora 12.00 este 17,31 la sută pentru alegerile locale şi 17,78 la sută pentru alegerile europarlamentare. Au votat aproximativ 3,2 milioane de români. În mediul urban au votat 1,4 milioane de români, iar în mediul rural 1,6 milioane.
UPDATE, ORA 11.53
Candidatul Partidului Social Democrat la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că a votat cu gândul la oamenii care vor să aibă parcurile curate şi care vor să vadă că pe şantiere se lucrează şu că sunt rezultate în ceea ce priveşte fluenţa în trafic şi problema termoficării. Ea a fost însoţită la secţia de votare de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi de candidaţii social-democraţi la primăriile de sector.
”Am votat cu gândul la toţi tinerii din Bucureşti, de asemenea, la seniorii Capitalei noastre, la copii şi la adulţi, la persoane sănătoase dar care vor să facă prevenţie, dar şi la persoane cu dizabilităţi. Am votat cu gândul la oamenii care vor să aibă din nou parcurile curate în Capitală, care vor să vadă că pe şantiere se lucrează şi că sunt rezultate în ceea ce priveşte fluenţa în trafic, problema termoficării şi, de asemenea, siguranţa în şcoli şi lupta reală împotriva drogurilor. Am votat pentru ca în administraţie să lucreze oameni de dimineaţă până seara, găsind soluţii, având o echipă, având o susţinere, comunicând şi fiind transparenţi, pentru oamenii din administraţie care nu se plâng care nu dau vina pe ceilalţi, care nu se incuie în birou şi care nu vin după câţiva anisă spună că nu au fost bine informaţi atunci când au promis. Am votat cu foarte mult optimism pentru că Bucureştiul este un oraş atât de frumos de care te poţi îndrăgosti,dar, din păcate, în ultima perioadă a fost abandonat. Am votat cu gândul la toţi bucureştenii care vor ca acest oraş să redevină oraşul pe care îl iubesc şi în care vor să trăiască, să iubească, să îşi crească copiii, nepoţii, să înveţe, să prospere, să se dezvolte”, a declarat Gabriela Firea.
Ea a adăugat că este un semnal foarte bun că oamenii vin la vot.
„M-am bucurat că văd şi tineri, şi seniori, şi adulţi venind la vot. Este un semnal foarte bun. Este important să ne implicăm, să avem simţ civic, să trimitem în Parlamentul European oameni care să lupte pentru România, pentru atragerea de fonduri europene şi oameni care să lucreze în administraţia publică locală cu sârg şi găsind soluţii, rezolvând proiecte, nicidecum pasând tot timpul responsabilitatea şi găsind vinovaţi şi să se lupte imaginar cu tot felul de balauri”, a mai transmis candidatul PSD la Primăria Capitalei.
UPDATE, ORA 11.40
Vot în plină desfăşurare la cele 52 de secţii deschise în R. Moldova.
Ministerul român al Afacerilor Externe a deschis 52 de secţii de votare în R. Moldova, unde deţinătorii de paşapoarte româneşti vor putea vota pentru alegerile europarlamentare, iar Ambasada României a transmis că încă de la primele ore după deschiderea urnelor cetăţenii s-au prezentat la vot, într-o „dovadă de responsabilitate şi spirit civic”.
„Pe acest mal al Prutului, de la NORD la SUD şi de la EST la VEST, cetăţenii români cu drept de vot s-au prezentat la urne încă de la deschiderea secţiilor de votare pentru a-şi alege reprezentanţii in Parlamentul European”, a scris pe reţelele sociale Ambasada României în Republica Moldova. „O dovadă de responsabilitate şi spirit civic”, au adăugat reprezentanţii ambasadei.
În Moldova locuiesc peste un milion de cetăţeni români, precum şi cetăţeni ai altor state UE care pot vota la aceste alegeri, menţionează NewsMaker.
UPDATE, ORA 11.18
Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, candidat pe lista PSD-PNL la europarlamentare, a declarat după vot că în opinia sa prezenţa la vot va sări de 7 milioane de alegători şi va fi 45%, poate 50%, exprimându-şi speranţa ca şi cei din diaspora să se mobilizeze şi să fie din ce în ce mai mulţi, spre jumătate de milion. Rareş Bogdan a mai spus că merge bine procesul electoral, până la acest moment şi speră că nu vor fi incidente.
”Am votat cu gândul la viaţa românilor de peste tot, inclusiv la cei din diaspora, nu doar cei din România, cu gândul la întoarcerea lor acasă într-o Românie care să arate ca afară, cu gândul la administraţii locale de succes şi am votat pentru o Românie puternică în Europa, o Românie care să fie una dintre marile revelaţii a următorilor 10 ani pe continentul european, o Românie care ştie să îşi aprecieze forţa, locul în Europa şi care nu se va mai lăsa niciodată umilită şi este cea care va da semnalul puterii într-un continent care are nevoie mai mult decât oricând de creştinism, de patrioţi şi de oameni serioşi şi muncitori, aşa cum sunt românii”, a spus Rareş Bogdan după vot.
Prim-vicepreşedintele PNL a mai spus că a votat şi ”pentru familii, pentru o familie tradiţională, pentru copii crescuţi în spiritul libertăţii dar şi al respectului pentru valori, tradiţii şi istoria noastră naţională”.
”Am votat pentru o Românie care va fi din ce în ce mai puternică”, a completat europarlamentarul PNL.
Rareş Bogdan a precizat că procesul de vot a decurs mult mai simplu decât se aştepta.
”Sunt absolut convins că astăzi va fi o zi în care nu vor exista incidente. Românii ştiu să voteze”, a precizat el, arătând că atunci când a luat această hotărâre ( de comasare a alegerilor, nr) am avut oarecare emoţii împreună cu colegii mei, dar iată că hotărârea a fost una inteligentă pentru că cadrul de reprezentare este mare şi prezenţa la vot este foarte bună, atât aici cât şi în diaspora. Asta arată respectul pentru democraţie al tuturor românilor”, a mai afirmat Rareş Bogdan.
”Merge bine procesul electoral, până acum, să sperăm că nu vor exista incidente şi diseară vom putea să facem toate analizele necesare”, a completat el.
Despre prezenţa la vot, Rareş Bogdan a spus că ”crede că va sări de 7 milioane de alegători”.
”Va fi peste 40%, 45%, poate 50%”, a arătat el.
”Sper ca şi cei din diaspora să se mobilizeze şi să fie din ce în ce mai mulţi, mă aştept spre jumătate de milion. Sunt convins că vom fi în topul ţărilor din Europa ca prezenţă şi mai ales, vom fi una dintre ţările care vor respinge, programatic, extremismul”, a mai spus Rareş Bogdan.
UPDATE, ORA 11.02
Prezența la urne până la ora 11.00 este 12,93 la sută pentru alegerile locale şi 13,24 la sută pentru alegerile europarlamentare. Au votat aproximativ 2,3 milioane de români.
UPDATE, ORA 10.38
Primul incident la vot, în Capitală. Un candidat la alegerile pentru Consiliul General spune că într-o secție din Sectorul 2 există buletine deja ștampilate. Poliția face verificări.
„Astăzi, 9 iunie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 7 Poliție au fost sesizați de către o persoană, candidat la alegerile Consiliului General, cu privire la faptul că, în incinta unei secții de votare din Sectorul 2, ar exista buletine de vot deja ștampilate.(…)”
Citeste mai mult AICI
UPDATE, ORA 10.23
Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru viitor, pentru schimbare, pentru bucureşteni, care vor mai mult de la acest oraş.
„Îi chem pe toţi la vot, e un drept şi sunt convins că, la finalul aceste zile, vom avea cu toţii lucruri de sărbătorit şi surprize foarte plăcute pentru acest oraş şi oamenii lui minunaţi”, a afirmat Burduja, după ce a votat la o secţie organizată la Academia de Poliţie.
UPDATE, ORA 10.00
Prezența la urne după primele trei ore de vot este 8,72 la sută pentru alegerile locale şi 8,98 la sută pentru alegerile europarlamentare. Au votat aproximativ 1,6 milioane de români.
UPDATE, 09.30
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat duminică, după exercitarea votului la Liceul Jean Monnet din Bucureşti că este o zi importantă astăzi, o zi în care alegem pe cei care conduc comunităţile în care trăim şi pe cei care ne reprezintă în Parlamentul European. ”Eu am votat şi vă invit pe toţi să poftiţi la vot”, a spus mesajul şefului statului.
UPDATE, ORA 09.00
Prezența la urne după primele două ore de vot este de peste 5,6 la sută. Peste un milion de români și-au exercitat dreptul la vot.
UPDATE, ORA 08.35
Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică, după ce şi-a exercitat dreptul de vot la alegerile locale şi europarlamentare, că a votat româneşte, pentru o voce puternică în Parlamentul European şi nu în ultimul rând pentru investiţii, pentru autostrăzi, pentru şcoli, pentru spitale, pentru reindustrializarea României. Premierul a mai spus că şi-ar dori ca, indiferent de opţiunea de vot, să vină cât mai mulţi români la vot, astfel încât cei aleşi să fie legitimi.
Premierul Marcel Ciolacu a votat, duminică, la o secţie de votare din Buzău, în jurul orei 08.00.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat după ce a votat că este un moment decisiv, în care trebuie să ne implicăm în viitorul României, în viitorul nostru al tuturor, un viitor care poate să fie al dezvoltării, al siguranţei, sau poate fi al stagnării sau al haosului. Este un drum de la care nu trebuie să ne abatem, indiferent cât zgomot se face, a completat Ciucă, arătând că este foarte importantă prezenţa la vot, este foarte important cine ne reprezintă la Bruxelles şi este foarte important cine conduce comunităţile.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a votat în jurul orei 8.00 la Secţia nr. 141 din sat Dumbrăveni, comuna Baloteşti, în judeţul Ilfov. Liderul liberal a declarat după votare că a votat pentru o Românie puternică într-o Europă unită şi pentru parcursul european al României.
UPDATE, ORA 08.00
În prima oră a votului s-a înregistrat o prezență de 2,2 la sută la urne. Peste 371.000 de persoane au votat la alegerile locale și europarlamentare.
La vot s-au prezentat deja liberalul Lucian Boden, George Simion sau Cristian Popescu Piedone.
UPDATE, ORA 07.00
Secţiile de votare din ţară pentru alegerile locale şi europarlamentare s-au deschis, duminică, la ora 7.00, pe teritoriul României fiind organizate 18.955 de secţii de votare, iar în străinătate 915, pentru alegerile europarlamentare. Procesul electoral se va încheia la ora 22.00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 22:00, se află în sediul secţiei sau la rând în afara acestuia. 18.978.908 de cetăţeni cu drept de vot erau înscrişi în Registrul electoral, la data de 31 mai.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne, astăzi, 9 iunie, la alegerile locale și europarlamentare 2024. În țară sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare și alte 915 în străinătate.
Programul de vot pentru alegerile de astăzi a fost anunțat de președintele Autorității Electorale Permanente. Astfel, secțiile de votare s-au deschis la ora 7 dimineața și se vor închide la ora 22:00. În cazuri excepționale, programul se poate prelungi cu încă două ore, adică până la ora 23:59, în cazul în care sunt oameni la coadă, care așteaptă să voteze.
Astfel, cetăţenii cu drept din ţară de vot vor primi 5 buletine:
unul pentru alegerea europarlamentarilor (listă închisă),
unul pentru alegerea consiliului local (listă închisă),
unul pentru alegerea primarului (uninominal, într-un tur),
unul pentru alegerea consiliului judeţean (listă închisă),
unul pentru alegerea preşedintelui de CJ (uninominal, într-un tur).
Alegătorii vor vota pentru cele două scrutine la aceeaşi secţie de votare.
În Bucureşti, alegătorii vor primi tot 5 buletine de vot pentru:
alegerea europarlamentarilor (listă închisă),
alegerea primarului de sector (uninominal, într-un tur),
alegerea consiliul local de sector (listă închisă),
alegerea primarului general (uninominal, într-un tur),
alegerea consiliului general (listă închisă).
Alegerile locale
La alegerile locale pot participa cetăţenii români cu drept de vot, cu vârsta de cel puţin 18 ani, cu domiciliul sau reşedinţa în România.
Cetăţenii cu drept de vot pot vota doar în localitatea de domiciliu sau reşedinţă, alegerile desfăşurându-se în baza unei liste electorale permanente actualizată de primari şi care îi cuprinde pe toţi alegătorii din respectiva unitatea administrativ-teritorială.
La acest tip de scrutin nu se poate vota în străinătate. Există, în schimb, liste speciale complementare, pe care sunt incluşi cetăţenii UE cu reşedinţă în România, care pot vota pentru autorităţile locale.
Pentru a putea vota la adresa de reşedinţă, alegătorul ar fi trebuit să obţină dovada reşedinţei cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor. Apoi, se putea înscrie şi în Registrul Electoral cu adresa de reşedinţă cu cel târziu 45 de zile înainte de data alegerilor, pentru a vota pe liste permanente unde are reşedinţa. Dacă nu s-a înscris în registru, poate vota fie la domiciliu, fie la reşedinţă.
Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23.59.
Votul se exercită în baza unui document de identitate valabil.
Alegerile europarlamentare
La alegerile europarlamentare, cetăţenii români îi pot vota pe cei 33 de europarlamentari români în PE atât în ţară, cât şi în străinătate.
În ţară, se poate vota pe lista permanentă la secţia de votare, unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reşedinţei sau în orice altă secţie de votare din afara localităţii respective, pe listele suplimentare.
Secţiile de votare din România vor fi deschise între orele 7.00-22.00. La fel ca la alegerile locale, cetăţenii care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până la ora 23.59.
În străinătate, se poate vota la oricare din secţiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Votul nu este condiţionat de înscrierea în Registrul electoral specific pentru aceste alegeri şi nici de domiciliul/reşedinţa obligatorii în străinătate.
Cetăţenii români pot vota în străinătate în baza următoarelor documente: carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaport diplomatic, paşaport de serviciu, paşaport simplu, paşaport simplu temporar etc.
Cetăţenii români înscrişi pe listele electorale ale altor state membre UE pot să voteze pentru alegerea reprezentanţilor României în PE, numai după ce aceştia fac o declaraţie prin care spun că nu au votat la acelaşi scrutin pentru membrii UE în PE din statul membru în ale cărui liste sunt înscrişi, informează mae.ro.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News