Skip to content
Alegeri Politică

Alegeri europene. PE a publicat raportul privind tendința de vot în toate țările UE. În România, PNL lasă în urmă PSD

Parlamentul European (PE) a dat publicității, joi, un raport asupra evoluțiilor din peisajul politic european, cu o lună înainte de alegeri. Documentul, realizat de Kantar Public, conține cele mai recente date privind tendința de vot în toate statele membre ale Uniunii Europene.

În România, datele înregistrate la 15 aprilie arată un trend ascendent constant al PNL, care se distanțează astfel de principalul urmăritor, PSD, la aproape 4 procente.

Astfel, potrivit raportului PE, PNL conduce în preferințele alegătorilor români, cu 25,2%, urmat de PSD, cu 21%, și de Alianța USR-PLUS, cu 17,7%.

ALDE se situează pe locul 4, cu 12,7%, iar Pro România vine imediat după, cu 11,2%.

UDMR este în pericol să-și piardă locul în Parlamentul European, sondajele atribuindu-i doar 5,1% intenție de vot, adică în marja de eroare. De asemenea, PMP este creditat cu doar 4,7%.

Legea electorală a Uniunii Europene prevede clar pragul de 5% pentru partide, obținând astfel două mandate, 8% pentru o alianță a partidelor (3 mandate) și 3,2% pentru un candidat independent. Chiar dacă independentul obține mai mult de 5%, tot un mandat i se alocă.

Împărțirea pe familii europene. Liberalii, cele mai multe mandate

Potrivit graficului prezentat în raportul Parlamentului European, într-un an, PSD s-a prăbușit de la aproape 45% intenție de vot în iunie 2018 la acest record negativ de 21,5%. În aceeași perioadă, PNL a reușit să crească cu aproape 5 procente.

Creșteri mai puțin semnificative au înregistrat și ALDE și Pro România, în timp ce UDMR și PMP au fost constante în partea de jos a clasamentului.

Dacă cifrele din sondaje se vor confirma și la alegerile din 26 mai, România ar trimite 12 europarlamentari în Partidul Popular European (PPE), de care aparține PNL, 10 în Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D), la care s-a afiliat PSD, patru europarlamentari în Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), la care a aderat partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, și doi la Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), partid care, cel mai probabil, îi va primi pe cei de la Pro România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *