Alegeri imposibile 2024. Comuna cu doar 85 de votanți, unde nimeni nu-și poate depune candidatura

Sursa foto: Inquam Photos / Oana Pavelescu

Depopularea României începe să aibă efecte la nivel administrativ. Digi24.ro a descoperit prima localitate din țară cu sub 100 de locuitori. Acolo unde, dacă nu se mută 15 adulți în perioada imediat următoare, nimeni din comună nu își poate depune candidatura pentru alegerile locale de anul acesta.  Legea obligă depunerea unor liste cu minim 100 de susținători, iar în comuna Bătrâna sunt doar 85 de oameni cu drept de vot. 

Suntem în anul super-electoral 2024, în care vom alege, din nou, primarii, consilierii locali și județeni, parlamentarii, europarlamentarii, respectiv noul președinte al României. La ora la care scriem acest articol se știe doar data la care vom alege europarlamentarii – 9 iunie. Zilele pentru alegerile locale, parlamentare și pentru cele două tururi prezidențiale urmează să fie stabilite și anunțate, după ce liderii PSD și PNL vor ajunge la o înțelegere.

Autoritatea Electorală Permanentă a dat publicității săptămâna trecută listele cu numărul exact al votanților la data de 31 decembrie 2023: 18.948.047. Iar aceste liste sunt tot mai mici, lună de lună, an de an. Spre exemplu, din noiembrie și până în decembrie anul trecut, lista votanților a scăzut cu 3144 de persoane. În principal ca urmare a deceselor înregistrate, dar și din cauza pierderii dreptului de a alege pentru 154 de persoane condamnate de instanțele de judecată.

Trendul este îngrijorător. Suntem tot mai puțini cu fiecare recensământ. Iar anul acesta, și-a făcut apariția prima localitate din România care are un număr de locuitori mai mic de 100. Este vorba despre comuna Bătrâna din județul Hunedoara. Din tabelul dat publicității de AEP, comuna Bătrâna mai are doar 85 de locuitori cu drept de vot. Mai exact, 47 de bărbați și 38 de femei.

Dacă nu se întâmplă un miracol și nu se mută în localitate cel puțin 15 oameni majori până cu 40 de zile înainte de data alegerilor, nimeni din Bătrâna nu va putea fi ales. De ce? Legea obligă la depunerea unor liste de susținători care trebuie să cuprindă minim 100 de semnături.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: