Skip to content
Politică

Alegeri în Bacău: PNL își pune singur piedici și speră la „doi deputați” / EXCLUSIV

pe-harta.ro

Astăzi dezbatem situația din județul Bacău, care este un teritoriu dominat de PSD, în timp ce PNL încearcă neputincios să-și revină după înfrângerea de la alegerile locale. Liberalii se luptă în interiorul partidului pentru un loc pe listele de la alegerile parlamentare.

PSD stăpânește județul Bacău, la fel cum o face aproape în toată regiunea Moldova. Social-democrații au obținut 41% din voturi pentru Consiliul Județean Bacău, în timp ce liberalii s-au mulțumit cu 27% din voturi. Bătălia pentru Primăria Bacău a marcat o înfrângere dureroasă pentru PNL. Dragoș Luchian, candidatul liberal, s-a clasat pe locul trei, cu 16,16% din voturi, fiind surclasat de Cosmin Necula, de la PSD, care a fost ales primar cu 35,58% din voturi, și de Cristinel Manolache, de la PSRo, cu 16,44%.

" "

 

Contextul general. Cine sunt actualii ocupanţi ai fotoliilor parlamentare de Bacău

Județul Bacău are în acest moment 14 parlamentari – 10 deputați și 4 senatori.

Potrivit site-ului Camerei Deputaților, cei 10 deputați sunt:

 • Ciubotaru Lucian, PNL
 • Viorica Marcu, PNL
 • Ionel Palăr, PNL
 • Iulian Iancu, PSD
 • Petru Gabriel Vlase, PSD
 • Lucian Șova, PSD
 • Ion Melinte, PSD (după ce și-a câștigat mandatul cu PPDD)
 • Alexandru Smarandache, PSD (după ce a obținut mandatul cu PPDD)
 • Constantin Avram, ALDE
 • Valerian Vreme, PMP (în trecut a fost parlamentar UNPR)

 

De asemenea, senatorii trimiși de Bacău în Legislativ:

 • Dan Tătaru, independent (după ce a câștigat mandatul cu PSD)
 • Dragoș Luchian, PNL
 • Vasile Nistor, a obținut mandatul cu PC, dar momentan face parte din grupul parlamentar al PNL
 • Marcel Bujor, fost UNPR, momentan afiliat grupului PSD din Senat

Politicienii din județul Bacău vor lupta în această iarnă pentru cele 14 fotolii de parlamentari, care sunt disponibile pentru această regiune. Bacău va avea posibilitatea să trimită, din 2016, 4 senatori și 10 deputați în Parlamentul României.

 

PSD merge la pas: Între 41 și 45%

Social-democrații nu au nici un motiv de îngrijorare în privința alegerilor parlamentare, ci trebuie să-și conserve rezultatul obținut în luna iunie, când s-a ales administrația locală. PSD a obținut Consiliul Județean și Primăria Bacău, iar acest lucru reprezintă un avantaj înainte de alegerile parlamentare.

Dragoș Benea, președintele PSD Bacău și președintele Consiliului Județean, a declarat pentru PSnews.ro că partidul își propune un scor „între 41 și 45%” pentru alegerile parlamentare, sperând să obțină „doi senatori cu patru sau cinci deputați”.

Întrebat dacă pesediștii vor veni cu oameni noi la alegerile din iarnă, Dragoș Benea a precizat că încă nu a fost stabilită lista.

„Alții (n.r. candidați) nu. Nu am de unde să știu (n.r. cine va candida). După 1 septembrie încep discuțiile. Nu ne grăbim nici cu alte organizații din județ, nici cu alte organizații PSD din țară”, a spus Benea pentru PSnews.ro.

Social-democrații lasă impresia că și-au făcut temele și sunt pregătiți pentru bătălia din toamnă. Strategia lui Dragnea funcționează în teritoriu, după ce liderul PSD a reușit să potolească orgoliile și interesele baronilor locali.

 

PNL nu are deloc liniște: Maxim doi deputați

Liberalii sunt bulversați după înfrângerea de la alegerile locale, iar conflicte interne au izbucnit și în județul Bacău. Ionel Palăr a fost numit lider al organizației județene, dar acest lucru a adus mai multe probleme pentru liberali.

Deputatul PNL Lucian Ciubotaru a lansat un atac la adresa lui Palăr, precizând pentru PSnews.ro că își dorește ca președintele PNL Bacău să se retragă.

„Eu mi-aș dori tare mult ca domnul Palăr să se retragă. Eu cred că PNL Bacău nu e rampă de lansare pentru midiocrii politic, pentru oameni fără atitudine. Politică pe sub masă nu cred mai poate face la PNL Bacău.

Cui îi e frică și cine are schelet în dulap să rămână acasă, să stea cu scheleții. Aceeași atitudine a avut-o și fosta președinte PD (n.r. Tudorița Lungu) , nicio declarație politică. Fosta șefă de campanie a lui Dragoș Luchian nu-și asumă nimic. Nu-și asumă în niciun fel pierderea Primăriei.

Nu blat, neputință. Lipsă de atitudine, de încredere”, a declarat Ciubotaru pentru PSnews.ro.

În privința alegerilor parlamentare, deputatul PNL a exclus candidatura sa, dar a precizat că liberalii au șanse mici la un rezultat mare dacă vor deschide lista cu Ionel Palăr sau Tudorița Lungu.

„Oficial nu s-a stabilit o listă. Eu sper să nu fie niciunul din oamenii vechi. Sper să vină cu o garnitură nouă, care să dea perspectiva renașterii organizației PNL. Dânșii probabil mai intenționează să candideze, într-un autism complet referitor la ce vrea electoratul. Nu știu dacă sunt în stare să recepționeze mesajele pe care le-a dat electoratul până acum.

Eu cred că dacă vor deschide lista cu unul dintre cei doi foști copreședinți, PNL Bacău se poate aștepta la maxim doi deputați, cred că nici nu prind un mandat de senator.

Dacă vine cu oameni noi și cei vechi să stea în spatele lor, părerea mea e că pot lua trei deputați și un senator. Ăsta e potențialul cu o echipă nouă”, a explicat Ciubotaru.

Lucian Ciubotaru este unul dintre cei mai vehemenți critici ai partidului, dar nu trebuie să uităm de problemele sale cu justiția, după ce a fost trimis în judecată pentru corupție. Pe de altă parte, nici Ionel Palăr nu poate sta foarte liniștit, dacă ne amintim că numele său a fost vehiculat în dosarul prostituatelor de lux ale Andreei Marta, soția lui Codruț Marta. Palăr i-a „vizitat” pe procurorii DIICOT, după ce a fost citat ca martor în acest dosar. Președintele PNL Bacău  a mai ajuns în atenția magistraților și într-un dosar de deturnare de fonduri.

Redacția PSnews.ro a încercat să ia legătura cu deputatul PNL Ionel Palăr, dar până la momentul redactării acestui material nu am reușit.

Alarmant pentru PNL este faptul că discursul despre schimbarea clasei politice devine tot mai mult un instrument electoral. Liberalii nu renunță ușor la fotoliile din Parlament și cel mai probabil pe mulți dintre ei o să-i vedem din nou pe liste. PNL a avut un rezultat rușinos în Bacău și se încăpățânează să nu învețe nimic din această experiență.

 

ALDE și PMP se bat pentru al treilea loc

ALDE a obținut un rezultat surprinzător de bun la alegerile locale, reușind să strângă 11,69% din voturi pentru Consiliul Județean Bacău.

Deputatul Constantin Avram, președintele ALDE Bacău, rămâne încrezător în șansele partidului și, totodată, și-a făcut publică intenția de a candida pentru un nou mandat.

„Nu avem listă, pentru că trebuie întrunit biroul permanent teritorial. Încă nu. Aș vrea să candidez. Vedem evoluția evenimentelor politice.

Mizăm pe un mixt, și oameni noi, să vedem cine o să dorească, și oameni cu experiență.Noi suntem cea mai puternică filială ALDE din România. Ne propunem să ne păstrăm măcar scorul pe care l-am avut la Consiliul Județean, adică 11-12%. Avem organizație puternică. Avem opt primari, treisprezece viceprimari, dintre care trei de municipii. Avem 168 de aleși locali”, a declarat Avram pentru PSnews.ro.

De asemenea, partidul condus de Traian Băsescu a prins curaj după fuziunea cu UNPR și visează la un scor din două cifre la alegerile parlamentare.

Deputatul Valerian Vreme a fost numit în funcția de președinte PMP Bacău și a dezvăluit pentru PSnews.ro că speră la 15% din voturi.

„Noi până pe 15 septembrie vom avea absolut în analiză pe toți cei care doresc să candideze. Până în acest moment nu am luat o decizie. Noi ne-am propus un 15% (n.r. la alegerile parlamentare). Ne-am propus un senator și doi deputați să trimitem din județul Bacău”, a precizat Valerian Vreme pentru PSnews.ro.

Partidul Mișcarea Populară are foarte mult de recuperat în județul Bacău, deoarece simpla fuziune cu UNPR n-o să-i ajute foarte mult pe oamenii lui Băsescu. Candidatul PMP pentru Primăria Bacău, Constantin Scripăț, a obținut 5,25% din voturi. Pentru alegerile parlamentare, Mișcarea Populară are nevoie de un rezultat cel puțin dublu.

Rezultatelor celor de la ALDE și PMP vor depinde și de modul în care se va mobiliza PSRo pentru alegerile parlamentare, după ce în luna iunie a strâns 7,19% din voturi pentru Consiliul Județean.

 

UDMR și USR, șanse mici în Bacău

UDMR nu are speranțe pentru un rezultat mare în județul Bacău, iar Laszlo Pogar, liderul organizației județene, nici măcar n-a lansat un pronostic.

„Urmează s-o stabilim (n.r. lista cu candidați). Pe la începutul lui septembrie. Da, voi candida pentru Camera Deputaților”, a declarat Laszlo Pogar pentru PSnews.ro.

Întrebat dacă în județul Bacău UDMR va depăși pragul de 5%, Pogar a negat această posibilitate:

„Acum noi suntem datori să încercăm, vedem. Nu aș vrea să mă pronunț înainte de termen. Nu aș putea spune că reușim (n.r. să atingă 5%), dar încercăm”. 

Pe de altă parte, USR vine cu speranțe mari, dar până în acest moment n-a reușit să pună bazele unei organizații în Bacău. Lucrurile se vor complica pentru cei din PNL, dacă USR va avea o filială în Bacău. Liberalii vor pierde în continuare voturi în favoarea partidului condus de Nicușor Dan.

 

Concluzia: Bacău, o pălărie prea mare pentru PNL

La alegerile parlamentare din acest an, se anunță o nouă înfrângere pentru PNL în județul Bacău. PSD își conservă avantajul, în timp ce liberalii se luptă între ei pentru niște funcții pe care oricum nu le vor avea. Bătălia este și mai dură atât timp cât fotoliile din Parlament vor fi tot mai puține pentru cei din PNL.

Candidații independenți din Bacău ne-au demonstrat tututor că pot strânge suficiente voturi ca să ajungă în instituțiile statului. Există șanse ca USR, dacă va avea o filială în Bacău, să sară de pragul de 5% în acest județ, deoarece există un electorat care așteaptă cu brațele deschise candidații antisistem.

 

" "

1 comentariu la “Alegeri în Bacău: PNL își pune singur piedici și speră la „doi deputați” / EXCLUSIV

 1. O analiza tendentioasa si incorecta fie si numai daca se calculeaza cat reprezinta 27% raportat la numarul de parlamentari- trei deputati si un senator.Ca sa se ajunga la doi deputati PNL-ul ar trebui sa obtina sub 20% procentaj ceea ce este foarte putin probabil cand ai aproape o treime din numarul de primari si consilieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *