Alegeri în Bihor: Şapte candidaţi pentru CJ şi şapte pentru Primăria Oradea; în judeţ, un primar – la al nouălea mandat

Sursa foto: Inquam Photos / Adrian Pîclişan

La alegerile locale şi europarlamentare care se vor desfăşura concomitent, duminică, 9 iunie, în Bihor vor fi deschise, în total, 659 de secţii de votare, iar numărul total de alegători din judeţ este de 496.577.

Pe lângă cei şapte candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi tot atâţia pentru funcţia de primar al municipiului Oradea, îşi vor disputa pe 9 iunie voturile bihorenilor şi cel mai longeviv primar din judeţ, în faţa celui de-al nouălea mandat, Ioan Mărcuş, în comuna Sântandrei, sau preşedintele Partidului Patrioţii Poporului Român (PPR), deputatul bihorean Mihai Lasca, pentru conducerea CJ.

Din partea PNL, liderul organizaţiei judeţene, Ilie Bolojan, candidează pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean, după trei mandate ca primar al municipiului Oradea, iar preşedintele PNL Oradea, Florin Birta, candidează pentru un nou mandat ca edil al municipiului Oradea.

Actualul vicepreşedinte al CJ, liberalul Călin Gal, candidează pentru funcţia de primar în cea mai bogată comună a judeţului, Sânmartin (ce cuprinde staţiunile Băile Felix şi 1 Mai), împotriva PSD-istului Cristian Laza, primarul comunei, care şi-a depus candidatura pentru al treilea mandat. Lui Călin Gal i-a fost rezervat însă un loc şi pe lista de consilieri judeţeni, în caz de nereuşită, ca să-şi păstreze funcţia actuală dacă PNL îşi conservă majoritatea.

Celălalt vicepreşedinte al CJ, Mircea Mălan (PNL) nu a dorit să candideze pentru alte funcţii în judeţ, rămânând pe lista de candidaţi pentru consilieri judeţeni în viitorul CJ.

Pe 9 iunie, PNL Bihor va avea candidaţi la 97 de primării, din cele 101 UAT-uri. În unele localităţi sunt edili veterani precum în Sântandrei (Ioan Mărcuş, în funcţie din 1990, care va candida pentru al nouălea mandat), Vârciorog (Vasile Cociuba, la ultimele două scrutinuri fără contracandidat), Aştileu (Vasile Lazăr), Oşorhei (Ioan Gligor) sau Ştei (Iulian Balaj).

PSD va avea candidaţi la 95 de primării. La funcţia de primar al municipiului Oradea candidează consilierul Adrian Madar, iar la CJ Bihor, şeful interimar al organizaţiei judeţene, Aurel Mohan. Şi-au stabilit ca obiectiv dublarea numărului de consilieri municipali de la 3 la 6, iar cel de consilieri judeţeni, de la 6 la 9. De asemenea, PSD Bihor vrea să-şi sporească zestrea de primari de la 28 la peste 30.

Potrivit candidatului UDMR Bihor la preşedinţia CJ, Cseke Attila, uniunea are candidaţi de primar în peste jumătate din localităţi. Din partea UDMR, la Primăria Oradea candidează deputata Biro Rozalia. Obiectivul lor este de a păstra cei 21 de primari din judeţ, inclusiv cele 6 mandate din CJ Bihor şi cele 4 din Consiliul Local Oradea.

Sub sigla Alianţei Dreapta Unită, candidaţii USR vor încerca să intre de această dată în CJ şi CL Oradea, prin juristul Alex Orjan, candidat pentru preşedinţia CJ ,şi fostul subprefect Daniel Palaghianu pentru funcţia de primar.

Din partea Partidului Patrioţii Poporului Român (PPR), deputatul jurist Mihai Lasca, preşedintele PPR, va candida pentru funcţia de preşedinte al CJ Bihor, luptând „pentru respectarea drepturilor, libertăţilor şi integrităţii românilor”, iar antreprenorul Boroş Andrei-Cristian-Bogdan, pentru funcţia de primar al municipiului Oradea.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) i-a desemnat pe ing. Ciprian-Mircea Blejan, pentru funcţia de preşedinte al CJ Bihor şi pe Costel Moza, candidat pentru funcţia de primar.

Preşedintele filialei judeţene a Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), economistul Habinyak Istvan, va fi candidatul formaţiunii pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, iar preşedintele executiv al AMT, ing. Csomortanyi Istvan, va fi candidatul pentru funcţia de primar al municipiului Oradea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: