Skip to content
Politică

Alegeri în Bistrița-Năsăud: Liberalii își rup degetele ținând de fotolii / EXCLUSIV

pe-harta.ro

Județul Bistrița-Năsăud intră astăzi în anteția noastră, fiind un teritoriu dominat categoric de PSD la alegerile locale din iunie 2016, care a obținut 49,16% din voturi. PNL s-a situat pe locul doi, la mare distanță de social-demcorați, strângând 27,17% din voturi. ALDE și-a asigurat locul trei, cu 10,45% din voturi.

 

Contextul general. Cine sunt actualii ocupanţi ai fotoliilor parlamentare de Bistrița

Potrivit site-ului Camerei Deputaților, Bistrița are patru deputați:

  • Doina Pană, PSD
  • Vasile-Daniel Suciu, PSD
  • Ioan Oltean, PNL
  • Stelian Dolha, PNL

 

De asemenea, senatorii sunt:

  • Dorin Mircea Dobra, PNL
  • Daniel Cristian Florian, PNL
  • Ioan Deneș, independent afiliat PSD

Pentru alegerile parlamentare din acest an, politicienii din Bistrița-Năsăud vor avea la dispoziție șapte fotolii în Parlament – două pentru Senat și cinci pentru Camera Deputaților.

 

Bătaie mare în PNL pe fotolii: 3 parlamentari

Deși au pierdut alegerile locale, liberalii nu-și găsesc echilibrul în partid și continuă să se atace între ei pentru a-și asigura locul pe listele parlamentare. După înfrângere, PNL s-a gândit să schimbe conducerea din Bistrița și Robert Sighiartău a fost desemnat noul președinte al filialei, la doar 27 de ani. Probabil vârsta sau lipsa de notorietate îl împiedică pe actualul lider PNL Bistrița să se impună printre liberali.

Obiectivul partidului rămâne acela de a obține trei mandate la alegerile parlamentare din Bistrița, după cum a declarat Robert Sighiartău pentru PSnews.ro. De asemenea, acesta a precizat că vor fi respectate criteriile de integritate, ceea ce exclude o posibilă candidatură a lui Ioan Oltean.

„Noi am deschis sesiunea de depunere în interiorul partidului. Sesiunea s-a încheiat, urmează în următoarea perioadă candidații să intre prin filtrul criteriilor de integritate, iar apoi bineînțeles să fie un vot în Biroul Politic Județean.

Criteriile adoptate de forul superior al PNL. Alea fac parte din statut. Fiecare membru trebuie să treacă prin filtru.

Obiectivul nostru este să obținem trei mandate de parlamentari”, a spus Sighiartău.

Președintele PNL Bistrița-Năsăud a confirmat pentru PSnews.ro că intenționează să candideze pentru un mandat de deputat:

„Da, mi-am depus în interiorul partidului intenția pentru Camera Deputaților.

Poate vor fi anumite partide care ne vor ajuta, chiar daca nu se va putea face alianța asta. Încă nu am nicio discuție, urmează, după ce avem definitivată lista. Cu partidele de dreapta care sunt deschise spre alianțe la nivel local”.

În presa locală din Bistrița a apărut deja o listă cu politicienii PNL care și-au depus candidaturile pentru alegerile parlamentare. Potrivit observatorbn.ro, candidații sunt: Valer Bindea, Dorin Dobra, Stelian Dolha, Ovidiu Florean, Sorin Hognogi, Vasile Marc, Doris Moldovan, Diana Morar, Monica Săsărman, Mihai Sărmăşan, Robert Sighiartău şi Ioan Turc.

Se poate observa că actualii parlamentari – deputatul Dolha și senatorul Dobra – mai vor încă un mandat și țin cu dinții de fotoliul din Parlament. Totoadă, PNL vine cu oameni noi, chiar cu liderul său, Robert Sighiartău.

 

Dolha dezvăluie intențiile liberalilor: Riscul acesta există și la Bistrița

Stelian Dolha, fost candidat la primăria Bistrița, a explicat pentru PSnews.ro ca își dorește ca filiala PNL să respecte criteriile și lista definitivă să fie stabilită în urma unui sondaj.

„Nu este o listă, nu s-a finalizat. Sunt mai multe înscrieri. Sunt foarte mulți, printre care și eu, care au cerut niște criterii. Pe baza acestor criterii să fie desemnați candidații noștri la alegerile parlamentare.

E vorba de competență profesională, de notorietate, de putere electorală, de aderență la toate valorile liberale și bineînțeles implicare în campaniile electorale, în viața de partid.

Cum se pot realiza aceste criterii – ori pe baza unui sondaj, așa cum a fost chiar o voce în BPN, ca in toate filialele să existe un sondaj și pe baza căruia să fie măsurați candidații noștri la alegerile parlamentare și să fie supus votului PNL filialei. Mi se pare firesc să-i chemăm și în momentul în care se desemnează candidații. Acum vorbim de o listă politică.

Sunt câteva filiale unde s-au desemnat candidații pe baza unui vot în biroul politic județean sau comitetul executiv, ceea ce mie mi se pare prea puțin. Cum să nu-ți întrebi membrii de partid? Întreabă-i pe oamenii respectivi și ce oameni să susțină. Riscul ăsta există și la Bistrița. De asta le-am trimis o scisoare deschisă, în care le-am spus că toate criteriile astea trebuie să fie îndeplinite și pe baza lor ar trebui să ne desemnăm candidații.

Așa cum se prezintă astăzi lucrurile, unii fug ca dracu de tămâie de criterii, pentru că in urma sondajelor n-ar sta bine. Dacă în urma unui sondaj de opinie sunt pe locul 10, atunci îmi urmez partidul. Dar dacă în urma unui sondaj de opinie sunt pe primul loc, atunci e firesc să fiu așezat acolo”, a spus Dolha.

Deputatul PNL a acuzat conducerea partidului că vine cu oameni noi, care nu pot ajuta partidul la alegerile parlamentare: „Nu putem să-i punem așa pentru că îi place la unu sau la altul de la București de X, Y, Z și să formăm o listă. Asta mi se pare foarte periculos”.

„E clar că s-au vehiculat tot felul de nume, oameni pe care nu i-am văzut prin partid. I-am văzut acum cocoțați în vârful PNL în Bistrița. Mi se pare nefiresc și lucrul ăsta l-am spus chiar în BPN.

Eu am fost de acord și am spus că trebuie să existe oameni noi. PNL trebuie deschis. Numai că acum vorbim de reprezentanții noștri în Parlament. Dacă îți trimiți oameni care nu mai au credibilitate, pe care nu-i știe nimeni și nu știe ce au făcut până acum, nici dacă au existat sau dacă n-au existat, nici dacă sunt decenți, dacă sunt corecți, dacă nu ții cont de lucrurile astea, nu cred că o să crească credibilitatea în Parlament. Nu putem să-i punem așa pentru că îi place la unu sau la altul de la București de X, Y, Z și să formăm o listă. Asta mi se pare foarte periculos”, a explicat Stelian Dolha pentru PSnews.ro.

Fostul candidat la primăria Bistrița a precizat că intenționează să candideze, dar acest lucru va fi decis de conducerea partidului:

„Scorul lor ar trebui să treacă undeva peste cifra 30 și să fie în rezonanță cu scorul național. În momentul în care îți asumi un scor, în momentul în care nu l-ai îndeplinit, să știi că ai o problemă. Așa s-a întâmplat la locale. Se pare că oamenii care s-au implicat, și m-am regăsit și eu, mi-am asumat candidatura, lucrurile astea nu prea au fost apreciate de partid. Deși la început se spunea „ești cel mai bun”.

O să candidez la alegerile parlamentare în condițiile în care PNL ține cont de aceste criterii, m-am înscris în competiția internă și îmi doresc să candidez din partea PNL. Vreau să fiu evaluat, îmi doresc asta, de către PNL, membrii PNL să-mi facă evaluarea. Cum ar trebui să se întâmple cu fiecare candidat”.

Din declarațiile făcute de Stelian Dolha se înțelege o oarecare nemulțumire și se observă o ruptură în interiorul partidului. Este adevărat că PNL Bistrița a suferit o înfrângere dureroasă la alegerile locale, când Dolha a obținut 4.893 din voturi, în timp ce candidatul PSD, Ovidiu Crețu, a fost votat de 12.825 de bistrițeni, dar această situație riscă se degenereze înainte de parlamentare. Acest rezultat slab, l-a constrâns pe Dolha să renunțe la funcția de președinte PNL Bistrița și să-i lase locul lui Sighiartău, care acum nu mai este dispus să meargă cu oamenii vechi, mai ales cu acei politicieni pe umerii cărora atârnă o înfrângere directă.

PSD, pași mari spre victorie

Social-democrații au câștigat Primăria Bistrița, cât și majoritatea în Consiliul Județean, unde au obținut 19 mandate, în timp ce PNL s-a mulțumit doar cu nouă consilieri județeni. Președintele CJ este în continuare Radu Moldovan, liderul PSD Bistrița-Năsăud, fost deputat în perioada 2004-2012.

La nivelul județului, PSD are un rezultat aproape dublu față de cei din PNL. În liniște, social-democrații își stabilesc lista pentru alegerile parlamentare. Strategia pesediștilor este aceea să-și păstreze electoratul câștigat în luna iunie și să supravegheze conflictele interne din PNL. Rezultatul de la alegerile locale le oferă speranțe celor din PSD, care pot spera la un rezultat de 50% în județul Bistrița-Năsăud.

De la PSD ne putem aștepta să-și păstreze actualii parlamentari, mai ales pe Doina Pană, care ocupă funcția de vicepreședinte al social-democraților la nivel național. Chiar dacă este o prezență discretă pe scena politică și nu se implică în conflicte, Doina Pană rămâne în continuare unul dintre liderii influenți ai partidului.

 

ALDE, a treia forță politică. Cine se chinuie să sară pragul electoral

Partidul lui Tăriceanu a demonstrat tuturor că este al treilea partid din Bistrița-Năsăud, în timp ce UDMR s-a zbătut să treacă de pragul electoral.

Ioan Țintean, președintele ALDE Bistrița-Năsăud, are deja o listă provizorie cu candidații, precizând că primarul din Romuli, Ioan Monița, nu va candida pentru un loc de senator, ci pentru Camera Deputaților.

„Cu domnul Moniţa am avut discuţii în faşa celor 8 primari. A acceptat, de principiu, să pună umărul, să ajute cât poate pentru că are o şansă reală de a câştiga unul din locurile de Senat. După ce şi-a evaluat forţele şi s-a gândit, a spus că probabil, pentru el, mai potrivit ar fi undeva la deputaţi, pe locul doi sau trei, că vrea să ajute cu toată puterea echipa ALDE pentru Parlament”, a spus Ioan Ţintean, potrivit observatorbn.ro.

UDMR și PMP sunt partidele care se chinuie să treacă de pragul electoral. Nu au reușit să intre în Consiliul Județean, iar maghiarii au câștigat un mandat de primar și un consilier local în Primăria Bistrița. PMP a fost a patra forță politică, departe de 5%.

Concluzii

Alegerile parlamentare din județul Bistrița-Năsăud se anunță a fi dominate de PSD, PNL și ALDE, care vor reuși să treacă de pragul de 5%. Nici fuziunea cu UNPR nu-i va ajuta pe cei din PMP să spargă gheața, în timp ce comunitatea maghiară nu mai are aceeași influență din trecut.

Toată atenția va fi asupra celor din PNL. Vor reuși liberalii să găseacă un echilibru între politicienii cu notorietate și noile speranțe ale partidului, care vor un fotoliu în Parlament?

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *