Skip to content
Politică

Alegeri în Brăila: PNL caută colacul de salvare / EXCLUSIV

pe-harta.ro

Astăzi dezbatem situația din județul Brăila,unde PSD și-a asigurat victoria la alegerile locale din iunie. Social-democrații au câștigat Primăria Brăila cu un avans imens, în fața celorlalți competitori. Marian Dragomir, candidatul PSD, a obținut 44,68% din voturi, iar pe locul doi s-a situat Cătălin Boboc, senator PNL, care a strâns 18,67% din voturi. La Consiliul Județean Brăila, PSD a obținut 14 mandate, din 33, iar PNL s-a mulțumit doar cu 11 fotolii de consilieri județeni.

Contextul general. Cine sunt actualii ocupanţi ai fotoliilor parlamentare de Brăila

În acest moment, județul Brăila se mândrește cu 9 parlamentari, dintre care 6 deputați și 3 senatori.

Potrivit site-ului Camerei Deputaților, cei 6 demnitari sunt:

  • Dorin Silviu Petrea, PSD (a câștigat mandatul cu UNPR)
  • Mihai Tudose, PSD
  • Cristian Rizea, PSD
  • Alexandru Nazare, PNL
  • Vasile Varga, PNL
  • Mărioara Nistor, PMP (a câștigat mandatul cu PPDD).

De asemenea, senatorii trimiși în Legislativ sunt:

  • Cătălin Boboc, PNL
  • Ion Rotaru, PSD
  • Cristian-Dănuț Mihai, independent afiliat grupului PNL

După alegerile parlamentare din iarnă Brăila va avea în Parlament 7 fotolii, dintre care 2 senatori și 5 deputați.

PSD e pe cai mari

Social-democrații sunt pregătiți să-și asigure victoria la alegerile parlamentare și strategia lor este tocmai aceea de a-și conserva avantajele. PSD vrea o victorie categorică, să n-o poată contesta niciun liberal. PSD are deja calculele făcute, iar pentru această iarnă trebuie doar să-și mobilizeze electoratul și să-l scoată la vot.

Senatorul Ion Rotaru, președintele PSD Brăila, a vorbit pentru PSnews.ro despre planurile social-democraților la alegerile parlamentare. PSD Brăila nu are o listă până în acest moment, dar senatorul a recunoscut că intenționează să candideze. Ion Rotaru a fixat un scor de 55% în județul Brăila, adică „un senator și doi sau poate trei deputați”.

PNL caută un colac de salvare

Partidul Național Liberal a făcut schimbări la conducerea organizației județene Brăila, după rezultatul foarte slab de la alegerile locale. Senatorul Cătălin Boboc a fost schimbat din funcția de președinte PNL Brăila, iar în locul său a fost numit Vasile Cortez, consilier județean.

PNL a ratat șansa să câștige Primăria Brăila atunci când l-a desemnat candidat pe senatorul Boboc, unul dintre acoliții Alinei Gorghiu. Rezultatul foarte slab pe care acesta l-a obținut nu are nici o scuză. Boboc a fost unul dintre experimentele nereușite pe care le-a încercat Alina Gorghiu, cu experiența ei de politică dâmbovițeană. Senatorul n-avea nicio șansă, încă din sondaje, deoarece nu exista nici un rezultat notabil care să-l sprijine în această bătălie. Pe umerii săi atârnă povara că este unul dintre cei mai slabi președinți ai comisiei juridice din Senat.

Deputatul Vasile Varga a declarat, pentru PSnews.ro, că PNL va avea pe lista de la alegerile parlamentare „mulți oameni noi”, iar partidul „își propune să câștige doi deputați și un senator”.

Scorul pe care și-l propune PNL este cu mult față de ceea ce a arătat la alegerile din Brăila. Liberalii au șansa să recupereze în celelalte localități din județ. PNL a câștigat 19 primării, apropiindu-se de PSD care au 23 de victorii în tot județul. Partidul Național Liberal are nevoie de un lider care să mobilizeze electoratul, iar momentan acest lucru lipsește cu desăvârșire din rândurile liberalilor.

PNL are de recuperat un avans foarte mic față de PSD, însă rămâne de văzut dacă liberalii vor reuși să facă acest lucru, cu un partid într-o continuă reorganizare. Înfrângerea dureroasă de la Primăria Brăila nu reflectă cu adevărat forța PNL în județ, care poate obține victoria dacă va reuși să mobilizeze electoratul. Problema liberalilor vor fi partidele de dreapta – PMP și ALDE – , iar un USR Brăila va produce dureri de cap și mai mari.

ALDE și PMP, bătaie pentru 15% din voturi

Chiar dacă au o istorie foarte scurtă în spate, cele două partide se bat să obțină peste 15% din voturi la alegerile parlamentare din acest an. ALDE a prins curaj după rezultatul de la alegerile locale, când s-a clasat pe locul 3 în Brăila, iar PMP a prins aripi după fuziunea cu UNPR.

PMP pleacă cu un mic avantaj, deoarece are deja un parlamentar. Marioara Nistor, președinte PMP Brăila și deputat, a declarat pentru PSnews.ro că va candida din nou la aceste alegeri, fiind prima pe listă. De asemenea, deputatul de Brăila a precizat că își dorește un scor de peste 15%.

ALDE vine cu o echipă care deja a demonstrat că se poate situa pe locul 3 la alegerile locale. Daniela Răduescu, copreședinte ALDE Brăila, a declarat pentru PSnews.ro că obiectivul partidului este un rezultat de 15%, iar Obreja Gheorghe, copreședinte ALDE Brăila, va deschide lista candidaților. ALDE Brăila va face publică lista cu candidații abia săptămâna viitoare, a precizat Daniela Rădulescu pentru PSnews.ro.

Ambele formațiuni politice au curajul să meargă singure la aceste alegeri și exclud din start posibilitatea unei alianțe cu vreun alt partid. ALDE și PMP depind foarte mult de cei doi lideri – Tăriceanu, respectiv Traian Băsescu. Problemele cu justiția cu care se confruntă cei doi, ar putea fi un mare impediment în calea acestor partide.

Concluzie

Partidul Social-Democrat va câștiga județul Brăila fără emoții și va încerca s-o facă printr-o victorie care să nu le lase celor de la PNL nicio speranță. Problema apare pe partea de dreapta, unde voturile se împart între mai multe partide – PNL, PMP, ALDE și un posibil USR Brăila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *