Skip to content
Politică

Alegeri în Cluj: Boc şi PDL mătură PSD EXCLUSIV

old.econtext.ro

Redacţia PSnews.ro continuă seria dosarelor electorale care vă prezintă pregătirile din fiecare judeţ pentru alegerile parlamentare din decembrie.

De data aceasta, este vorba despre Cluj, un judeţ reprezentat în Parlament de către 10 deputați şi 4 senatori, a cărui reşedinţă este indisolubil legată, din 2004 până în prezent, de numele lui Emil Boc. Chiar dacă mandatul acestuia de premier a suscitat şi continuă să suscite dezbateri aprinse (din cauza măsurilor de austeritate impuse şi a scandalurilor de corupţie din camarila PDL), se pare că alegătorii din Cluj-Napoca au o simpatie deosebită pentru politicianul din Răchiţele, din moment ce l-au votat constant, din 2004 până în prezent, să le administreze oraşul ca primar.

Boc şi-a câştigat primăria fluierând

O scurtă trecere în revistă a scorurilor lui Emil Boc ne arată procentaje de 56,25% în 2004 (în al doilea tur, în primul fiind surclasat de către Ioan Rus, liderul celebrului Grup de la Cluj), 76,21% în 2008 (din primul tur), apoi 40,6% în 2012 (guvernarea încheiată de câteva luni îşi spunea cuvântul) şi 64,86% în 2016. Amintim că ultimele două alegeri s-au desfăşurat într-un singur tur.

În acest an, contracandidaţii lui Emil Boc au fost Anna Horvath din partea UDMR (care a obţinut 10,8%) şi “independentul” Octavian Buzoianu. Patru partide s-au aliniat în spatele acestuia (PSD, ALDE, UNPR și PNȚCD), însă nu l-au împiedicat să consemneze un umil scor de 8,8%.

De numele Annei Horvath se leagă disputa privind plăcuţele bilingve în municipiul Cluj-Napoca: în mai 2015, UDMR-ista (pe atunci viceprimar) l-a ameninţat că îl dă în judecată pe Boc, ca să-l oblige să amplaseze astfel de indicatoare în oraş, dar, la scurt timp după aceea, subiectul s-a stins în presă.

De partea cealaltă, clujenii îi reproşează lui Octavian Buzoianu că, în calitate de director al SAB Miller România, a închis, în 2011, fabrica de bere din oraş, înlocuind-o, în anul următor, cu o mini-unitate de producţie.

PSD şi-a părăsit candidatul

În aprilie 2016, deputatul Aurelia Cristea a pierdut susținerea filialei judeţene a PSD pentru alegeri (în favoarea lui Buzoianu), așa că a demisionat din fruntea organizaţiei municipale Cluj-Napoca. Declaraţia Aureliei Cristea s-a referit la dezacordul conducerii centrale a partidului faţă de proiectul pe care ea îl propunea pentru oraş. În schimb, gurile rele vorbeau, în acea perioadă, că schimbarea de macaz ar fi survenit din cauza nepopularei legi anti-fumat iniţiate de Cristea, precum şi din cauza intenţiei PSD-ului de a menţine filiala din Cluj într-un con de umbră, cu un candidat fără pregnanţă, tocmai ca să fie perpetuat celebrul (încă de pe vremea lui Adrian Năstase) blat cu PDL-ul.

PDL a dat și președintele Consiliului Județean

Cu 21 de primării câştigate în urma alegerilor locale de pe 5 iunie, noul PNL (în care domină aripa PDL) a depăşit de departe celelalte partide: PSD (cu 15 primării), UDMR (3), ALDE şi PNŢCD (câte una). Un singur candidat independent a reuşit să îşi câştige fotoliul edilitar: Ioan (János) Sallai, din comuna Sic. Membru al UDMR până în mandatul 2004-2008, el se află acum la a șaptea legislatură consecutivă, chiar dacă, în martie 2013, a fost declarat definitiv colaborator al fostei Securităţi, potrivit Ziua de Cluj.

Situaţia este la fel de comodă în Consiliul Judeţean Cluj, unde PNL are 18 mandate, PSD – 12, iar UDMR – 7. De altfel, noul președinte al CJ Cluj este fostul PNL-istul Alin Tișe (ales senator PDL în 2012). Tișe a condus CJ Cluj și în perioada 2008-20012. Acum, el a fost susținut acum de către PNL și UDMR, câștigând 25 de voturi din 37, în timp ce contracandidatul său, Ioan Salatioan (PSD), a obținut 12 voturi, conform Hotnews.

Ambiţiile PNL pentru Parlament

Pe 26 iunie 2016, PNL a rămas cu un singur președinte în Cluj, în persoana europarlamentarului ex-PDL Daniel Buda, după ce senatorul Marius Nicoară și-a dat demisia din conducerea bicefală a filialei judeţene.

Într-o declaraţie oferită pentru PSnews.ro, eurodeputatul a vorbit despre pregătirile PNL Cluj pentru scrutinul legislativ.

La locale, am obţinut un rezultat care poate fi declarat ca fiind acceptabil. Se putea şi mai mult, dar acum nu putem să fim ipocriţi, să spunem că am fi câştigat tot. Democraţia asta presupune: pluripartidism. Să nu uităm că, la nivelul judeţului Cluj, avem preşedintele Consiliului Judeţean, primăria municipiului Cluj-Napoca, diverse primării de oraşe (Câmpia Turzii, Huedin)… Deci nu cred că trebuie să privim de maniera asta, de a avea totul. Este un rezultat care putea să fie mai bun, dar nici unul care ne face să credem că este foarte prost. Dimpotrivă.

În decembrie, ne propunem să obţinem un scor cât mai bun, astfel încât să putem trimite cât mai mulţi parlamentari în Parlamentul României şi, evident, ca de obicei, să fim printre organizaţiile fruntaşe. Deci nu vreau să stabilesc nişte targeturi arbitrare, ci mi-aş dori să obţinem cât mai mulţi dintre cei 10 deputaţi şi 4 senatori alocaţi judeţului Cluj.

Cât priveşte persoana care va deschide lista, acest lucru urmează să fie stabilit de conducerea Partidului Naţional Liberal, în maximum 2-3 săptămâni. Până acum, undeva în jur de 24 de persoane şi-au depus intenţiile de a candida pentru aceste funcţii – oameni cu experienţă, oameni care au ocupat funcţii administrative: unii au fost primari 2-3 mandate, alţii au consilieri locali, alţii au fost prefecţi, alţii au fost preşedinţi ale organizaţiilor de tineret, de femei… Ca să vă dau câteva nume: Marius Nicoară, Adrian Oros, Mihaela Suciu, Mihaela Rădoiu, Alin Tişe…

Alianţele se fac la nivel naţional, pentru că nu mai avem de discutat chestiuni care ţin de nivelul judeţului. Eu sunt convins că, la momentul potrivit, după alegeri, Partidul Naţional Liberal va găsi resursele necesare să încheie alianţe de dreapta care să-I permită implementarea programului de guvernare”, ne-a spus Daniel Buda.

PSD a mimat asumarea înfrângerii

Ca să nu creadă lumea că încă funcționează binecunoscutul blat PSD-PDL în Cluj, președintele filialei județene social-democrate, Remus Lăpușan, și-a dat demisia după alegeri, asumându-și – vezi, Doamne – înfrângerea. Aproape că l-am bănuit de bună-credință, dar ne-am amintit că Lăpușan condusese organizația PSD-istă încă din 2010, deci nu pare străin de jocurile făcute de către PSD și PDL pe sub masa puterii din Cluj.

Până una-alta, în fruntea PSD-iștilor clujeni a fost numit Gabriel Horia Nasra, cel care, până atunci, condusese organizația de tineret din județ. Nasra a răspuns, în scris, întrebărilor formulate de către PSnews.ro în legătură cu pregătirile pentru alegerile parlamentare. Redăm mai jos succesiunea de întrebări şi răspunsuri:

Reporter PSnews: Cum apreciați rezultatul obținut pe 5 iunie de către PSD în județul Cluj?

Horia Nasra: În municipiul Cluj-Napoca, rezultatul a fost unul extrem de slab atât la alegerea primarului, cât și la Consiliul Local Cluj-Napoca. Practic, acest rezultat a provocat un efect de domino care s-a simțit și la nivelul organizației județene.

Exceptând municipiul, am obținut încrederea clujenilor în zece comune care aveau primari liberali și nu am pierdut niciuna dintre cele unde am avut primari în mandatul trecut. De asemenea, am câștigat alegerile în municipiile Turda și Gherla și primarul din Dej a reconfirmat drumul bun început în administrație acum mulți ani.

Reporter PSnews: Ce scor își propune PSD Cluj pentru alegerile parlamentare (în procentaj și în număr de aleși, defalcat pe camere)?

Horia Nasra: Ne propunem să obținem minim trei mandate de deputat, cel puțin unul de senator și un procentaj politic mai bun decât cel de la alegerile locale, mai ales în municipiul Cluj-Napoca.

Reporter PSnews: Din partea PSD Cluj, cine va deschide lista pentru Parlament? Ce nume se vor afla pe această listă sau, cel puțin, cine și-a exprimat intenția de a candida? Dumneavoastră, personal, veți candida?

Horia Nasra: În perioada 15 – 20 septembrie, ne-am propus să finalizăm etapa strângerii de dosare de candidatură. Spre finalul lunii, vom anunța cine sunt candidații PSD Cluj la alegerile parlamentare. Chiar dacă este toamnă, cu siguranță se va simți un aer de primăvară în propunerea noastră. După cum bine știți, PSD Cluj a intrat într-o altă paradigmă, mai aproape de oameni, mai de stânga. În acest moment, nu am luat o decizie finală în privința candidaturii mele.

Reporter PSnews: Cu cine va colabora PSD Cluj înainte de alegerile parlamentare? Dar după acestea?

Horia Nasra: Alea iacta est. PSD va prezenta un program propriu la aceste alegeri și după alegeri putem vorbi de alianțe în funcție de rezultate și de posibilitatea formării noului guvern.

UDMR vrea doi deputați și un senator

La rândul ei, Uniunea Democrată Maghiară din România are pretenții modeste pentru alegerile parlamentare, după cum a afirmat, pentru PSnews.ro, președintele UDMR Cluj, Csoma Botond. El s-a declarat mulțumit de scorul obținut de către partid în județ, dar a adăugat că lista pentru parlamentare va fi definitivată abia pe 23 septembrie.

„Domnul László Attila va candida pentru un mandat de senator, doamna Hegedüs Csilla (fost ministru al Culturii între noiembrie și decembrie 2014 – n.r.) şi subsemnatul pentru mandate de deputat. Asta sperăm noi să obţinem: două mandate de deputat şi unul de senator. Alianţă am făcut după locale cu liberalii. Pentru parlamentare, se decide la nivel naţional – om vedea; nu eu trebuie să mă exprim asupra acestui fapt”, a continuat Csoma Botond.

ALDE, mai timidă decât UDMR

Organizația din Cluj a Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) – condusă de către deputații Steluța Cătăniciu și Mircea Irimie – urmărește ca alegerile parlamentare să îi aducă un deputat și un senator.

Steluța Cătăniciu a declarat, pentru PSnews.ro, că rezultatul obținut de către ALDE la alegerile locale din județul Cluj „nu reflectă neapărat realitatea, având în vedere că am adoptat o strategie, împreună cu cei de la PSD Cluj, de a susține un independent, iar pe Consiliul Local am avut listă comună, mergând, din păcate, pe județ cu liste separate”.

„Și atunci sigur că ne-am asumat riscul de a pierde un anumit număr de voturi pe Consiliul Județean, dar nu am crezut că va fi un rezultat care ne va dezavantaja atât de mult, încât să nu intrăm în Consiliul Județean.

Pentru alegerile parlamentare, ne propunem să obținem un mandat de deputat și un mandat de senator.

Încă n-am definitivat lista, suntem în evaluări, au început să fie depuse candidaturile din partea colegilor. În primul, suntem cei doi co-președinți, care avem ambii funcție de deputat: eu și domnul Mircea Irimie. În rest, mai sunt colegi care doresc să intre în această evaluare: Vicențiu Știr (prim-vicepreședinte ALDE Cluj), Adrian Sărmășan și Ovidiu Micu (consilieri locali în municipiul Turda și co-președinți ai ALDE Turda).

În mod firesc, noi colaborăm, în Cluj, la fel cum colaborăm și la nivel național, cu PSD-ul. Aceasta este și intenția noastră după parlamentare, dar listele de candidaturi vor fi separate”, a continuat Cătăniciu, răspunzând întrebărilor PSnews.ro.

Dezastru pentru PMP. Planuri utopice

După cum ați citit mai sus, PMP nu a câștigat nicio primărie din județul Cluj. Președintele organizației, deputatul Adrian Gurzău, s-a plâns că PNL (prin forța electorală a lui Emil Boc) a împiedicat partidul lui Traian Băsescu să se facă afirmat în județ.

În ciuda catastrofei electorale suferite de către PMP Cluj pe 5 iunie, Gurzău visează, în decembrie, la un scor de 10% în județ.

Este foarte simplu: acolo unde PNL-ul este foarte puternic, PMP-ul a avut un scor mai slab, pentru simplul motiv că avem electorat de dreapta – deci e foarte greu de construit de la zero organizații într-un județ unde Boc este primarul principalului municipiu. În decembrie, ne propunem un scor de 10 procente, minim, ținând cont de faptul că avem și o minoritate maghiară importantă. Sperăm să obținem minim un deputat și un senator. În funcție de redistribuire, se poate obține și al doilea deputat. Pentru alegerile parlamentare, fiecare își va face campanie – după alegeri, vom vedea cu cine vom negocia pentru majoritate, la nivel național. Lista acum o facem. Eu voi candida pentru un nou mandat, dar purtăm discuții cu toți colegii, apoi vom trimite lista la București. Nu vă pot da alte nume până nu vorbesc cu toți colegii, pentru că nu vreau să creez nemulțumiri”, a declarat Adrian Gurzău pentru PSnews.ro.

Dacă, în decembrie, va persista tabloul pe care vi l-am prezentat mai sus, ne așteptăm ca PNL (prin aripa sa PDL-istă) să câștige en fanfare în județul Cluj, iar PSD să continue decapitările. Semnul de întrebare va fi, însă, la ALDE, partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu având ocazia să arate în ce măsură va fi în stare să zdruncine dominația PDL-ului asupra Clujului.

1 comentariu la “Alegeri în Cluj: Boc şi PDL mătură PSD EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *