Skip to content
Politică

Alegeri în Dâmbovița: PSD, pe cai mari. PNL atacă cu Cezar Preda / EXCLUSIV

pe-harta.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă astăzi o radiografie a alegerile parlamentare din județul Dâmbovița. Alegerile locale din luna iunie 2016 au marcat o victorie importantă pentru social-democrați, care au câștigat 66 de primării din cele 89 din județul Dâmbovița. La Consiliul Județean PSD și-a asigurat victoria cu 22 de mandate câștigate, dintr-un total de 35, iar PNL a obținut doar 13. Victoria social-democraților este una care nu poate fi contestată, după ce au strâns 59,96% din voturile pentru CJ. UNPR a fost pe locul trei cu 3,2%, urmat de ALDE 2,73% și PMP 2,18%.

Adrian Țuțuianu, liderul PSD Dâmbovița, s-a instalat pe fotoliul de președinte al Consiliului Județean și a pus stăpânire pe județ. De acum PSD este la conducere, iar liberalii încearcă să reducă diferența.

Contextul general. Cine sunt actualii ocupanţi ai fotoliilor parlamentare de Dâmbovița

În prezent, județul Dâmbovița are în Parlament 12 reprezentanți.

Potrivit site-ului Camerei Deputaților, parlamentarii de Dâmbovița sunt:

 • Vasile Horga, PNL
 • Iulian Vladu, PNL
 • Rovana Plumb, PSD
 • Ion Pârgaru, PSD
 • Zisu Stanciu, PSD
 • Ionuț-Cristian Săvoiu, PSD
 • Carmen Moldovan, PSD
 • Georgică Dumitru, ALDE
 • Radu Mihai Popa, independent

Totodată, cei trei senatori care reprezintă județul sunt:

 • Leonardo Badea, PSD
 • Valentin Gigel Calcan, PSD
 • Marius Isăilă, independent

PNL iese la atac cu Cezar Preda

Vechii PNL-iști au stăpânit în trecut județul Dâmbovița, pe vremea când „baronul puilor” Florin Popescu, fost președinte CJ, împărțea pomeni electorale ca să adune voturi. În martie 2016, acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru că a cerut unei firme peste 60 de tone de pui grill, pe care apoi i-a împărțit în colegiul în care a candidat ca deputat. În perioada 2004-2008, Popescu a fost deputat de Dâmbovița din partea PNL, pentru ca în 2008 să treacă în tabăra lui Traian Băsescu.

Cezar Preda pare a fi speranța liberalilor din Dâmbovița pentru o victorie la alegerile parlamentare din acest an, care deși a câștigat mandatul în 2012 în județul Buzău acum își dorește să salveze PNL de la un nou dezastru în Dâmbovița.

Discuțiile în interiorul partidului au început deja, iar listele finale au fost stabilite. Pentru Camera Deputaților și-au depus candidaturile: Iulian Vladu (deputat), Cezar Preda (deputat), Lavinia Ionescu (medic), Eugenia Manu (medic), Vasile Horga (deputat), Andrei Lucian (primar), Marius Caraveţeanu (primar), Traian Niculae (priar) şi Liliana Dincă (consilier local).

De asemenea, pentru un fotoliu în Senat se bat următorii liberali: Iancu Caracota (preşedinte PNL Târgovişte, fost prefect), Jean Popescu (consilier judeţean), Sorin Ion (consilier judeţean, inspector general ISJ Dâmboviţa), Teodora Anghelescu (primar Bezdead), Elena Mosor, transmite adevarul.ro.

Cezar Preda a declarat pentru PSnews.ro că obiectivul partidului rămâne acela de a obține „minim 1 senator și 3 deputați”.

„În primul rând, la nivelul județului este de a aduce mesajul partidului absolut peste tot la fiecare cetățean, pentru că este diferențiere mare între decalogul PNL-ului de guvernare și ceea ce propune PSD. Trebuie dus mesajul nostru pentru că este un vot politic. Cu cât duci mesajul mai adânc și îl poziționezi cum trebuie astfel ca partidul tău să fie perceput diferit decât cel al PSD, lupta în Dâmbovița se va da între PSD și PNL.

Nu va fi o strategie bazată pe atacuri la persoană, pe chestiuni legate de persoanele care candidează de la PSD. Eu o să fac numai o radiografie amplă a ceea ce au promis și n-au făcut, la ceea ce s-au angajat și n-au făcut și ceea ce o să facem noi.

Sunt 100% convins. Cred că diferența aceasta (n.r. 51% pentru PSD și 31% pentru PNL) se va reduce semnificativ. Există percepție în electoratul dâmbovițean că lucrurile nu merg așa cum trebuie. Mai ales că majoritatea responsabililor PSD care s-au angajat cu programe electorale la nivelul de administrație de județ acum pleacă și se duc la Parlament”, a spus Preda.

Liberalii încearcă să recupereze, dar actualii parlamentari nu sunt dispuși să renunțe la fotolii, beneficiind de notorietate.

PSD, merge la pas: 2 senatori și 4 deputați

Nici PSD Dâmbovița nu a stat departe de probleme cu justiția. Deputatul PSD Ion Stan a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență. Potrivit magistraților, acesta ar fi primit bani de la oameni de afaceri, în timpul campaniei din 2012, promițându-le contracte cu statul.

Alegerile locale din 2016 le-a oferit speranțe celor din PSD, care speră să obțină două mandate pentru Senat și cel puțin 4 pentru Camera Deputaților. Social-democrații își văd liniștiți de campania electorală, astfel încât să păstreze avantajul obținut la alegerile parlamentare. Liviu Dragnea a redus la tăcere baronii din teritoriu, iar Adrian Țuțuianu după ce s-a instalat pe fotoliul de președinte CJ. De acum putem spune că județul Dâmbovița are un nou baron, în persoana lui Țuțuianu, care în tot județul și-a trimis apropiații la conducerea instituțiilor statului.

Noul primar de Târgoviște este Cristian Daniel Stan, de la PSD, care a strâns 45,20% din voturi. Potrivit jurnalistului Silviu Mănăstire, în anul 2012, Țuțuianu i-a vândut lui Stan cabinetul său de avocatură imediat ce a fost ales președinte al CJ. Noul primar de Târgoviște se bucură, în acest moment, de contracte cu instituții publice sau cu entități care au legătură cu Consiliul Județean. De asemenea, mai multe primării din județ plătesc un abonament lunar către această firmă de avocatură, care acum este controlată de Suzana Stan, soția primarului.

Senatorul PSD Gigel Calcan a declarat pentru PSnews.ro că nu intenționează să candideze la alegerile parlamentare, dar este încrezător în șansele partidului: „Vă spun sincer, din 3 senatori vom lua 2 și din 7 deputați, 100% 4 ;i cu mari șanse al cincilea”.

Concluzii

Deși ar trebui să avem așteptări și de la alte formațiuni politice, lucrurile în Dâmbovița sunt împărțite între PSD și PNL, singurele partide care au intrat în Consiliul Județean. Lupta celor de la ALDE și PMP este de a obține peste 5% în județ. Atât timp cât marile partide au pus monopol pe județ, devine o misiune dificilă ca un partid mic să spargă această supremație și să-și impună proprii candidați.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *