Skip to content
Alegeri Europarlamentare 2019 Politică

Alegeri în diaspora: de ce votul din străinătate nu va modifica rezultatul final

Romania24.ro

De fiecare dată când vine vorba de alegeri urmează scandalul pe voturile din diaspora. Alegerile europarlamentare sunt cele care au înregistrat întotdeauna cea mai mică prezență la vot, atât în țară, cât și în străinătate.

La europarlamentarele din 2019 vor fi organizate 441 de secții de votare în străinătate. Cele mai multe sunt în Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (35), SUA (31), Marea Britanie (29).

Ministerul Afacerilor Externe, condus de Meleșcanu, organizează un număr record de secții de votare la un scrutin electoral la care ne așteptăm la o prezență de circa 30%. În comparație cu anii precedenți – 2007, 2009, 2014 – când au fost 190 de secții de votare, anul acesta există riscul ca un număr dublu să nu crească și prezența.

În străinătate sunt înregistrați puțin peste 600.000 de români care ar putea să voteze în secțiile deschise de MAE. Deși avem milioane de români plecați din țară, mare parte dintre acești au în continuare rezidența în România. Acest lucru nu-i împiedică să voteze, rămâne totuși o ruptură între aceștia și România.

Alegeri parlamentare 2016

Reprezintă cel mai recent scrutin electoral la care au fost deschise 417 secții de votare. La aceste alegeri, au putut să voteze în străinătate doar românii care au dovedit că au reședința sau domiciliul într-o altă țară decât România.

Doar 106.308 de persoane au votat în străinătate, dintr-un total de 609.962. USR și-a asigurat victoria la Camera Deputaților și la Senat, urmat de PNL, însă PMP rămâne o surpriză pe scena politică. Doar în Republica Moldova, partidul lui Traian Băsescu a luat peste 30.000 de voturi.

Astfel, cu victoria uriașă din Republica Moldova, PMP rămâne la bătaie cu USR și PNL pentru voturile din diaspora. Diferența între cele trei partide fiind una foarte mică, ce se poate modifica rapid. PSD se află la o distanță foarte mare, strângând în 2016 circa 10% din voturile românilor din străinătate.

La alegerile parlamentare din 2016 au votat în total 7,2 milioane de români, iar cele 100.000 de voturi din străinătate reprezintă doar 1,4% din voturi. Acest 1,4% este împărțit între mai multe formațiuni politice și prin urmare, impactul românilor din străinătate nu este deloc decisiv asupra rezultatului final al alegerilor. Putem spune că nu are niciun impact, mai ales când diferențele dintre partide cresc la peste 1%.

Alegeri prezidențiale 2014

Ne amintim și astăzi scandalul de la alegerile din 2014, când românii stăteau la coadă sau forțau intrarea în secțiile de votare. Atunci au fost deaschise 294 de secții de votare în 95 de state din lume.

Alegerile prezidențiale sunt cele care se remarcă cu cea mai mare prezență. Interesul românilor pentru votarea președintelui țării este mult mai mare decât pentru parlamentari sau europarlamentari.

Astfel, în 2014 au votat în străinătate 377.651 de români, la cel de-al doilea tur. Dintre aceștia, 338.873 au votat pentru Iohannis. Ponta s-a mulțumit doar cu 38.778 de voturi (10,26%). Singura secție de votare în care a câștigat Ponta în străinătate a fost Palestina, în rest, toate victoriile au fost înregistrate de actualul președinte.

În total, la alegerile prezidențiale au votat 9,4 milioane de români. Astfel, românii din străinătate reprezintă un discret 4% din total. Numai că alegerile prezidențiale, mai ales cele din 2014 în al doilea tur, au fost o altă poveste decât vor fi europarlamentarele. Mereu alegerile prezidențiale stabilesc cea mai mare prezență.

Alegeri europarlamentare 2014

În 2014, alegerile europarlamentare au avut o prezență de 32%, dar în diaspora situația a fost complet diferită atât în ceea ce privește prezența, cât și rezultatul.

În străinătate au votat doar 29.633 de români. Un număr nesemnificativ de voturi în cele 190 de secții de votare (la fel ca în 2007 și 2009). Înseamnă undeva la 150 de persoane pentru fiecare secție de votare.

Cele mai multe voturi au fost luate de PMP (8.466), urmați de PDL (4.658), PSD (3.274) și PNL (2.576). Cifre care sunt nesemnificative în economia rezultatului final. În 2014, la aceste alegeri au votat în total peste 5,9 milioane de români.

La ce ne așteptăm în 2019 în diaspora

Dublarea numărului de secții de votare nu înseamnă și dublarea prezenței sau a voturilor. Partidele nu investesc în campanii electorale în afara țării și prin urmare va fi și în 2019 un număr foarte mic de voturi.

PNL pleacă cu prima șansă, chiar dacă Cioloș a călătorit prin Europa ca salvator al patriei (fără să se întâlnească vreodată cu românii care într-adevăr au probleme în străinătate, a preferat să se pozeze cu cei care au reușit). USR-PLUS rămâne cu șanse să obțină cele mai multe voturi în diaspora, dar au marele dezavantaj legat de filiale.

PMP își va asigura al treilea loc având avantajul din Republica Moldova.

PSD nu-și face probleme pentru voturile din diaspora, atât timp cât acestea sunt puține și nu schimbă rezultatul votului din România.

1 comentariu la “Alegeri în diaspora: de ce votul din străinătate nu va modifica rezultatul final

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *