Skip to content
Politică

Alegeri în Dolj: PSD are șanse, deși stă la masă cu Băsescu EXCLUSIV

lugojinfo.ro

Redacția PSnews.ro continuă, vineri, seria dosarelor electorale, prezentându-vă, de această dată, pregătirile care au loc în Dolj pentru alegerile parlamentare din luna decembrie.

Județul este reprezentat în Parlament de către 10 deputați și 5 senatori, printre numele sonore aflându-se doi foști președinți ai Camerei Deputaților, respectiv Senatului: Valeriu Zgonea și Mircea Geoană.

Doljul a dovedit, în epoca postdecembristă, că este o zonă roșie, unde cei de la FDSN/PDSR/PSD au câștigat fără probleme, chiar și în ani precum 1996 și 2004, când, în țară, opoziția de dreapta era pe cai mari. O arată chiar cifrele din bazele de date ale Autorității Electorale Permanente (AEP). Situația din Dolj (simptomatică pentru întreaga Oltenie) și-ar putea găsi explicația pe vremea lui Ceaușescu, atunci când factori precum puternicul caracter industrial al județului și politicienii trimiși de aici la București au făcut ca zona să nu simtă chiar atât de puternic duritatea autorităților comuniste.

Și așa ajungem în 2016…

…mai precis, după alegerile locale de pe 5 iunie, când numărul voturilor PSD a fost mai mult decât dublu în raport cu opțiunile exprimate pentru PNL: 53,53%, respectiv, 26,6%. După cele două partide, s-a tras linie, iar altele nu au mai intrat în Consiliul Județean. De altfel, raportul s-a păstrat în Consiliul Județean Dolj, unde liberalii au obținut 12 mandate, iar social-democrații – 24.

Deloc surprinzător, președintele CJ-ului este același din 2004: PSD-istul Ion Prioteasa. Între acesta și Ion Călinoiu (omologul din Gorj) a existat, mulți ani, o rivalitate mocnită pentru supremația Olteniei, în perspectiva în care ar fi urmat să fie pusă în aplicare regionalizarea României, după cum scria jurnalistul Silviu Mănăstire în 2013, conform realitatea.net. Între timp (în martie 2016), Călinoiu și-a pierdut funcția, după rămânerea definitivă a acuzației de incompatibilitate din partea ANI. Prioteasa rezistă și se poate „lăuda” cu un dosar la DNA (încă netrimis în judecată, din decembrie 2013 până în prezent), în legătură cu acuzații de luare de mită și de abuz în serviciu. Pe scurt, ca politician, Ion Prioteasa a fost, mult timp, omul lui Mircea Geoană, până când senatorul de Dăbuleni a fost exclus din PSD, în 2011, moment în care baronul de Dolj a știut să miroasă oportunitatea de a trece în barca lui Liviu Dragnea. Gestul nu a fost iertat de către aripa tânără a PSD-iștilor doljeni (condusă de echipa Olguța Vasilescu-Claudiu Manda), care, în aprilie 2013, l-au înlocuit pe Prioteasa cu Manda în fruntea social-democraților din județ.

Revenind la scorul electoral din iunie 2016…

…trebuie să spunem că, în Consiliul Local Craiova, dominația PSD-ului este și mai evidentă, social-democrații obținând 18 fotolii dintre cele 27, în timp ce PNL are numai 6. De altfel, Lia Olguța Vasilescu și-a câștigat detașat al doilea mandat de primar, cu 60,1%, după ce, în 2012, ajunsese edil cu 45,6%, învingându-l pe traseistul Antonie Solomon, după 8 ani în care acesta fusese jupânul Craiovei și în care avusese timp să facă mișmașuri care, în 2013, aveau să îi aducă 3 ani de închisoare cu executare.

PSD vrea să își împrospăteze garnitura, dar trece antibăsismul între paranteze

PSnews.ro a stat de vorbă cu actualul președinte al PSD Dolj, deputatul Claudiu Manda, despre un scurt bilanț al localelor și despre pregătirile pentru parlamentare.

Parlamentarul a apreciat că „scorul de pe 5 iunie a fost unul bun”, în ciuda unor „surprize neplăcute” dintr-unele localități mari, „unde am pierdut la 20-30-50 de voturi diferență și ne așteptam să câștigăm la diferență mare”.

„Știam ce realizări erau acolo, dar asta a fost dorința oamenilor. Însă, în general, a fost bine și am învățat unde trebuie să îmbunătățim și să împrospătăm”, a completat Manda.

Întrebat în legătură cu obiectivele pentru parlamentare, PSD-istul a răspuns: „Încă nu am fixat un obiectiv pe care să îl asumăm, dar vrem să fim în continuare acolo sus în clasament, să păstrăm sau să depășim în procent rezultatul de la locale. În număr de voturi, e greu de stabilit un obiectiv în această perioadă, dar, înainte de începerea campaniei, vom avea discuții concrete cu organizațiile locale și pentru procent, și pentru numărul de voturi”.

În număr de parlamentari: minim 2 senatori din 5 și 5 deputați din 10. Voturile pe care le obținem peste numărul de mandate întregi, ca să se transforme în mandat, depind de rezultatele PSD din celelalte județe și de celelalte partide. Așa că vorbim doar de mandate întregi: 2, respectiv 5”, a continuat Claudiu Manda.

Chestionat despre cum va arăta lista propusă de către PSD Dolj pentru Parlament, deputatul a replicat: „Nu am stabilit lista. Vrem să aducem oameni (tineri, femei), mai proaspeți. Îi vom evalua și pe cei care sunt în mandat și, dacă organizația e mulțumită de activitatea lor, vom continua. Ca nume: în afară de cei care sunt azi în mandat, Olguța Vasilescu a anunțat că vrea să candideze la Cameră și înseamnă că va deschide lista. Eu înclin să candidez la Senat. Probabil că voi deschide lista, dacă va rămâne sigură candidatura mea la Senat. Am mai anunțat că susținem pe un loc eligibil președinta de la Tineret, de la Dolj – Alexandra Presură. Când a fost pe liste, totdeauna președintele de la tineret a fost pe un loc eligibil și vreau să păstrăm deschiderea asta: a fost Zgonea, am fost eu, iar acum este Alexandra”.

Claudiu Manda a ținut să precizeze că PSD Dolj nu va colabora cu „PNL-PDL, dar, în rest, cu oricine”, inclusiv cu PMP-ul lui Traian Băsescu.

„Avem alianțe locale cu toate celelalte partide importante. Cu unele ne înțelegem mai bine, cu unele mai puțin bine, dar dialogăm. Însă nu cu PNL. Colaborare pre-electorală nu prea există, decât la nivelul administrației locale. Noi am colaborat bine cu UNPR. Au fost și sunt oameni corecți și serioși. Și cu cei din vechiul PMP am dialogat sau colaborat după locale, a continuat Manda.

Oalele din PNL s-au spart în capul lui Pavel Badea

Oricât a fost Pavel Badea de apreciat ca fotbalist (pe plan local și nu numai), el a făcut o figură foarte proastă în politica de pe malurile Jiului.

Să începem cu pre-campania electorală, când, în luna martie, Badea a fost înregistrat cerând 500 de lei pentru partid oricui ar fi vrut să fie pus pe lista de consilieri locali. Aparent, nu este nimic ilegal, dar scandalul creat nu i-a adus nimic bun candidatului.

CITIȚI ȘI: Vrei să fii consilier local? Te costă 500 de lei! O spune Pavel Badea, candidatul PNL la Primăria Craiova (AUDIO)

Anterior, în decembrie 2015, Silviu Mănăstire vorbea, la B1 TV, despre „anvergura” academică a lui Pavel Badea, care nu doar că își luase titlul de doctor în economie la o fantomatică universitate din Chișinău (ilegală în România), ci se și lăuda că scrisese o carte de economie alături de combinagiul Antonie Solomon.

CITIȚI ȘI: Prăpăd în Craiova după eşecul electoral al lui Pavel Badea. Lovitura dată de PNL Dolj

Alegerile locale au fost o ocazie pentru Badea să își dea măsura ratării și în materie de politică. Nu doar că, încă din precampanie, voci din PNL îl acuzau de blat cu Olguța Vasilescu, dar ziua de 5 iunie a consfințit inadvertența lui Pavel Badea în viața politică, fostul fotbalist obținând un scor de 12,6%, mult sub cel de 17,7% al partidului. Președintele PNL Dolj, Nicolae Giugea, nu doar că a dizolvat organizațiile cu rezultate catastrofale (printre care și cea craioveană, condusă de Badea), dar l-a și dat afară pe Pavel Badea din PNL, în urma unei ședințe cu scântei, la presiunile aripii PDL-iste, fostul fotbalist pierzând și susținerea pentru funcția de consilier local, a relatat atunci Gazeta de Sud.

Principalul vinovat: Mișu Voicu

Ați auzit dumneavoastră de un deputat numit Mihai Voicu? Până la sfârșitul lunii februarie, el conducea, bine-mersi, organizația PNL Dolj. Tot Mișu Voicu a fost cel care l-a vrut candidat pe Pavel Badea, dar, dându-și, probabil, seama că are șanse minime de reușită cu un astfel de politician, Voicu a șters-o englezește la o sinecură din București: a fost pus, de către conducerea centrală a PNL, șef peste filiala din Sectorul 1. Doljenii, în schimb, au rămas cu fundul în baltă, fără ca vreunul dintre ei să își amintească măcar figura lui Mihai Voicu, inițiatorul mirobolantei Legi a campaniilor electorale, în vigoare acum. Dar, fiindcă Dumnezeu nu bate cu parul nici în politică, PSnews.ro a aflat, de curând, că același Voicu are toate șansele să fie mazilit din funcțiile de conducere pe care le deține în partid.

CITIȚI ȘI: PNL negociază cu 5 afaceriști pentru alegeri. Doi lideri, pe făraș EXCLUSIV

PNL dă pedală…

…și vrea să obțină un scor electoral care să înceapă cu cifra 3. Intenția nu este foarte utopică, având în vedere rezultatul de 26,6% înregistrat pe 5 iunie. Mai multe detalii ne-a oferit actualul președinte al PNL Dolj, Nicolae Giugea (fost prefect al județului).

„Niciodată nu o să putem fi mulțumiți, până nu câștigăm primăria capitalei de județ și Consiliul Județean. Deci nu ne dau satisfacție rezultatele obținute în alegerile locale, deși am înregistrat o creștere: am intrat cu 14 primari în competiție și am ieșit cu 30.

Pe 11 decembrie, vrem să obținem un scor care să fie peste media națională a partidului, adică un scor care să înceapă cu 3 în față și să ne aducă 4 deputați și 2 senatori.

Încă n-am finalizat lista, dar vă pot spune că vor să candideze pentru un nou mandat toți parlamentarii care sunt acum în funcție, dar sunt și oameni noi care vor să vină.

Alianțe pre-electorale nu facem, iar cele post-electorale se fac (dacă se vor face) doar la nivel național. Aici, în județ, n-avem cu cine”, a declarat fostul PDL-ist Nicolae Giugea pentru PSnews.ro.

ALDE a ieșit șifonată din alegeri

Profesorul Mircea Năstase a plecat din ALDE la sfârșitul lunii iunie, chiar dacă obținuse un scor peste cel județean al partidului în alegerile pentru Primăria Craiovei. În acea vreme, surse din partid declarau pentru PSnews.ro că Năstase nu era privit cu ochi buni de către capii organizației județene, fiind considerat un om al PSD-ului. Pe de altă parte, la plecare, Mircea Năstase declara exact invers: că nu ar fi fost agreat de către social-democrați și că în partid „nu se dorește schimbarea”, conform oltenasul.ro.

Acum, PSnews.ro a luat legătura cu deputatul Ion Cupă (președintele ALDE Dolj), pentru lămuriri în legătură cu pregătirile de alegeri.

„Se putea și mai bine. A fost o mică problemă la Consiliul Județean (o mică diferență de voturi între Consiliul Local și Consiliul Județean), dar în perioada asta de vară s-a recuperat și chiar avem încredere că va fi mult mai bine. Am fost a treia forță politică în județ. Pentru un partid nou, eu zic că este bine, dar este loc și de mai bine. Organizația e mobilizată – e în regulă.

N-a fost niciun scandal (în legătură cu plecarea lui Mircea Năstase din ALDE – n.r.). A fost, pur și simplu, o reorganizare a Biroului Executiv Județean, în urma rezultatelor de la locale și atât. Nu i-am sugerat noi să plece; a fost o analiză la nivel de conducere centrală, la județele unde scorul nu a fost cel preconizat. În urma discuțiilor și a analizelor, s-a hotărât acest lucru. Într-o discuție personală cu mine, a spus că dumnealui se desparte de noi.

În primul rând, trebuie să vedem exact lista candidaților, și atunci o să spunem și procentul. Noi mergem pe doi deputați și un senator la ora asta, dar, după ce vor fi listele validate și vom ști candidații, atunci – sigur – ne stabilim și targetul și, eventual, un număr de voturi.

Sunt mai multe persoane care și-au exprimat intenția de a candida, dar, până la sfârșitul lunii, o să votăm, în Biroul Executiv Județean, listele de candidați și le vom trimite către conducerea centrală, pentru validare, așa cum este procedura normală. Deocamdată, nu vă pot da nume, pentru că nu este nimic votat și nu avem cum. Eu mi-am exprimat dorința să candidez tot ca deputat, dar încă nu am stabilit.

Post-electoral (din toate declarațiile pe care le știm la nivel național), se discută despre o majoritate posibilă cu UDMR-ul. În Dolj, nu avem cum să colaborăm. Poate există un pact de neagresiune sau de o competiție locală între partide, dar, în rest, nu există colaborare: suntem pe liste separate și atât”, a declarat Ion Cupă pentru PSnews.ro.

Candidatura PMP-ului a murit înainte să se nască

Inițial, PMP Dolj intenționa să îl lanseze în cursă pe Gelu Vișan (secretarul general de la nivel național), însă fostul deputat PDL s-a pierdut pe drum, din simplul motiv că nu reușise să strângă numărul necesar de semnături. La sfârșitul lunii iunie, Vișan și-a primit răsplata de la Traian Băsescu, văzându-se înlocuit de la șefia PMP Dolj cu deputatul traseist Petre Petrescu, venit din PSD via PSRO, potrivit indiscret.ro.

După aceea, în august, Cuvântul Libertății scria că, în urma fuziunii dintre PMP și UNPR, conducerea organizației PMP Dolj i-a fost încredințată, tot de către Băsescu, lui Gheorghe Bică, o figură extrem de controversată. După ce, o perioadă îndelungată, condusese Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Dolj, Bică a demisionat în 2008, după asasinarea interlopului local Mihai Pârvu, zis Caiac. Ca să vă faceți o idee despre cât de bine a condus Bică BCCO-ul județean, vă amintim că, în anul 2003, a pus Craiova pe harta rușinii, orașul ținând breaking news-urile televiziunilor cu celebrele bătăi dintre clanurile interlope. De numele lui Gheorghe Bică se leagă, însă, ițe mult mai încurcate și nu foarte curate, dar mai multe detalii puteți citi în linkul de mai jos.

CITIȚI ȘI: Silviu Mănăstire dezvăluie dedesubturile politicii din Craiova

Nu am reușit să luăm legătura cu șeful PMP Dolj, însă am citit, în Cuvântul Libertății, o declarație vagă a acestuia, cum că selecția candidaților pentru scrutinul legislativ va fi bazată pe competenţe, pe criterii profesionale iar „nu pe cine dă mai mulţi bani”.

Concluzia pare să fie una clară

Chiar dacă Oltenia a intrat în conștiința publică (regională și nu numai) drept „eterna terra nova”, se pare că această metaforă li se aplică doar fotbalului și culturii din zonă – în schimb, politica locală este cât se poate de previzibilă. Iar Doljul nu face excepție; dimpotrivă: el le dă tonul celorlalte patru județe. Cu alte cuvinte, după toate aparențele, Doljul are șanse maxime să rămână roșu, mai ales acum, când PSD-ul joacă tare cartea victimizării (susținută mai ales prin hotărârea judecătorească din dosarul Olguței Vasilescu) și pe cea a cifrelor din guvernarea Victor Ponta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *