Alegeri în Finlanda: Stubb, candidat de centru-dreapta, în frunte în primul tur al prezidenţialelor

Sursă foto: Twitter/ Alexander Stubb

Candidatul de centru-dreapta Alexander Stubb, din partea Partidului Coaliţiei Naţionale, este în frunte, duminică, după primul tur al alegerilor prezidenţiale din Finlanda, cu un scor preliminar de 28,3%, potrivit datelor Ministerului Justiţiei la închiderea urnelor, potrivit Reuters.

Pekka Haavisto, membru liberal al Partidului Verzilor, se află pe locul al doilea, cu 25,8%, urmat de Jussi Halla-aho, membru al Partidului Naţionalist Finlandez, cu 16,1%, arată datele oficiale, după numărarea a 61,3% din voturile exprimate.

Un al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi ar urma să aibă loc în data de 11 februarie.

Finlanda îşi alege un nou preşedinte care să conducă politica externă şi de securitate a ţării în noul său rol în cadrul NATO, după ce a renunţat la decenii de nealiniere pentru a se alătura alianţei occidentale de apărare ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

„Este mult mai mult decât am îndrăznit să mă aştept, sunt foarte mulţumit şi recunoscător”, a declarat Stubb, fost prim-ministru, pentru postul public de televiziune Yle.

Haavisto, care a ocupat funcţia de ministru de Externe până anul trecut, a declarat că se aşteaptă să treacă în turul al doilea.

„Este un rezultat splendid în primul tur şi o diferenţă foarte mare faţă de cei din spatele nostru, aşa că eu cred că vom trece în turul al doilea cu Alexander Stubb”, a declarat el pentru Yle.

Preşedintele Finlandei conduce politica externă şi de securitate în strânsă cooperare cu guvernul şi reprezintă ţara la reuniunile NATO, acţionând în acelaşi timp şi în calitate de comandant al forţelor de apărare finlandeze.

Toţi cei trei candidaţi principali sunt susţinători ai Ucrainei şi au cerut măsuri dure împotriva Rusiei.

În timpul campaniilor lor electorale, atât Stubb, cât şi Haavisto s-au orientat spre mijlocul politic, în timp ce Halla-aho şi-a menţinut profilul conservator de dreapta.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: