Skip to content
Politică

Alegeri în Hunedoara: câștigi, deși ești traseist și conduci beat EXCLUSIV

healthaim.com
" "

Redacția PSnews.ro vă prezintă, luni, cea mai nouă ediție a dosarelor electorale pe județe, de data aceasta fiind rândul Hunedoarei, un județ reprezentat în Parlament de 7 deputați și 3 senatori.

Județ trist, plin de humor

" "

În urmă cu circa 10 ani, județul oferea o priveliște deprimantă, cu foste fabrici și combinate comuniste ajunse în ruină, cu zone miniere bântuite de șomaj, cu discrepanțe frapante între vilele celor îmbogățiți în tranziție și casele oamenilor obișnuiți. Astăzi, panorama post-industrială se menține dezolantă, însă, ușor-ușor, așa-numiții „căpșunari” (românii plecați la muncă în străinătate) au izbutit să prindă cheag și să sporească numărul vilelor. Mai mult: pe locul fostelor întreprinderi, au început, treptat-treptat, să apară afaceri inovative: ferme de melci, magazine de panouri fotovoltaice etc.

Într-un asemenea cadru, te-ai aștepta ca politica hunedoreană să fie la fel de gri, însă județul reeditează, în mic, eticheta de „țară tristă, plină de humor” pe care România și-a primit-o de la George Bacovia.

Iar confirmarea vine chiar din Deva, unde primarul a revenit pentru al cincilea mandat, după ce, din 2012 până atunci, fusese deputat, dar anterior activase tot ca edil, neîntrerupt, din 1996.

Primar și traseist, și cu două condamnări

V-ați putea întreba: ce are în comun Deva cu Râmnicu-Vâlcea? Vă spunem noi: în ambele municipii-reședință de județ, pe 5 iunie, a câștigat funcția de primar câte un Mircia, fiecare cu o condamnare definitivă în spate: în Râmnicu-Vâlcea – Mircia Gutău; în Deva – Mircia Muntean.

Deocamdată, ne ocupăm de cazul devean, prezentându-vă – mai sus – un filmuleț, ca să asociați numele edilului cu figura aceluiași care, în toamna anului 2014, a provocat un accident rutier în lanț și s-a ascuns de poliție în tufișuri, după ce condusese cu o alcoolemie de peste 1 la mie, faptă ce i-a adus, în iunie 2016, o condamnare în primă instanță la 2 ani de închisoare. Aparent, o asemenea sentință nu te-ar trimite după gratii, dar, când ai deja o condamnare  la 4 ani (pentru abuz în serviciu), vezi din ce în ce mai clar perspectiva a 6 ani petrecuți la răcoare. Ceea ce s-a și întâmplat în primă instanță, în cazul primarului Muntean. Condamnarea a fost pronunțată pe 11 iunie, la șase zile după ce scorul de 36,2% îi adusese postul de primar politicianului care, deocamdată, face parte din PSRO.

Deocamdată, pentru că traseismul este cealaltă caracteristică a lui Mircia Muntean. Site-ul hunedoaralibera.ro informează că Mircia Muntean a fost membru PNL, UNPR, PDL și PSD, înainte să se refugieze în brațele lui Mircea Geoană. În alt articol, site-ul de știri menționat mai devreme prezintă jocurile de culise din Deva care au făcut ca PSD-iștii locali să țină cu dinții de Mircia Muntean și să nu îl excludă decât pe ultima sută de metri, cu mult după ce politicianul anunțase că urma să candideze din partea PSRO.

PSD și PNL au avut candidați doar de formă pentru Primăria Deva…

…iar acest lucru s-a văzut la urne, pe 5 iunie, când diferența de scor a fost mai mult decât confortabilă pentru Mircia Muntean: 36,2%, față de 25,6% (cât obținuse PNL-istul Petru Mărginean, cel care îi ținuse fotoliul cald lui Muntean, când acesta activase ca parlamentar), respectiv 21,35% (Emil Stoica, PSD). De altfel, PSRO a fost aproape să obțină majoritatea relativă în Consiliul Local, însă a făcut doar egalitate cu PSD, fiecare formațiune politică obținând câte 6 consilieri. Le-a urmat PNL (cu 5 consilieri), în timp ce ALDE și UDMR au ocupat ultimul loc, cu câte 5 reprezentanți.

Polarizare în Consiliul Județean. Baronul a fost detronat și nu prea

În ianuarie 2015, ICCJ a stabilit definitiv starea de incompatibilitate constatată de către ANI în cazul lui Mircea Moloţ, politicianul pierzând funcția de președinte al CJ Hunedoara, pe care o ocupa încă din 2004. În urma acestei hotărâri, Moloţ nu mai are voie să mai ocupe o funcţie publică până în 2018.

Cu toate acestea, hunedoaralibera.ro a scris despre împăcarea recentă dintre Mircea Moloț și Mircia Muntean, prin care fostul baron (în prezent, co-președinte al ALDE Hunedoara) dă semne că rămâne măcar la frâiele Devei, dacă județul nu îl mai poate manevra ca până acum. Cearta dintre Moloț și Muntean datează de pe vremea guvernului Boc, când cei doi se aflau pe baricade diferite: PNL, respectiv PDL. Mai mult: Mircia Muntean a reușit – cu ajutorul istoricului Marius Oprea – să obțină o hârtie de la CNSAS (disponibilă AICI) privind turnătoriile la Securitate ale lui Mircea Moloț.

În prezent, Consiliul Județean Hunedoara este împărțit între PSD (18 mandate) și PNL (15 mandate), fiind condus de către fostul deputat social-democrat Laurențiu Nistor. Pe de altă parte, la nivel de localități (municipii, orașe și comune), rezultatele au fost mai strânse: 35 de primării PSD și 32 PNL, ultimul loc fiind rezervat pentru PSRO și ALDE (cu câte un fotoliu edilitar).

De altfel, organizația PNL Hunedoara a fost decapitată în această vară, din cauza rezultatului slab la alegerile locale (numai o primărie de municipiu din șapte și două de orașe, tot din șapte), conducerea centrală înlocuindu-l pe Bogdan Țîmpău cu Florin-Claudiu Roman în calitate de președinte al liberalilor județeni.

PSRO și PMP, planuri timide pentru parlamentare

Partidul lui Mircea Geoană pare să fie acum un nou jucător în județul Hunedoara, după ce Mircia Muntean a câștigat primăria Devei. În prezent, redacția PSnews.ro a stat de vorbă cu Răzvan Mareș (președintele PSRO Hunedoara) despre pregătirile pentru alegerile parlamentare.

„Eu cred că am avut un scor bun în județul Hunedoara (pe 5 iunie – n.r.). Au fost trei județe în care PSRO s-a descurcat foarte bine: Hunedoara, Bacău și Buzău. Avem singurul primar PSRO de municipiu-reședință de județ (în persoana domnului Mircia Muntean) și cred că acum, după doar 3 luni din noul mandat și realizările care au fost, scorul la alegerile parlamentare din decembrie va fi mult mai mare, pentru că s-au întâmplat foarte multe lucruri pozitive în Deva în ultimele luni.

Nu știm să vă spunem încă cine va deschide lista PSRO în Hunedoara, pentru că săptămâna viitoare vom avea o ședință de Birou Național, unde se va lua o decizie definitivă. Nu pot să avansez niciun nume. Nu se știe încă dacă vom merge singuri sau în vreo alianță. Prima opțiune cred că este PNL-ul, dar încă o dată spun: trebuie o decizie unitară, la nivelul întregului partid, din partea Biroului Național.

Dacă vom merge într-o alianță, cu siguranță ne dorim să obținem peste 50%. Dacă vom merge singuri, categoric vom obține undeva la 15%, cu siguranță (adică un deputat și un senator – cam ăsta ar fi targetul nostru)”, a declarat Mareș pentru PSnews.ro.

Același scor este urmărit de către PMP, potrivit senatorului Haralambie Vochițoiu (cel care îi prezidează acum pe popularii hunedoreni). Politicianul a declarat că vrea un nou mandat de parlamentar, însă nu a precizat camera vizată, scrie ziarulexclusiv.ro.

 

Ce urmăresc PNL și PSD

Din păcate, nu am reușit să luăm legătura cu conducerea liberalilor hunedoreni, dar, săptămâna trecută, filiala județeană a PNL a anunțat – citată de Agerpres – că lista pentru Senat este deschisă de către deputatul Carmen Hărău, ea fiind urmată de Adrian David (fost preşedinte al CJ Hunedoara) şi de consilierii judeţeni Ioan Dorin Petrui şi Vetuţa Stănescu. La Camera Deputaţilor, primul loc pe lista de candidaţi este ocupat de Lucian Heiuş (directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Timiş), urmat de către Dorin Gligor (fost vicepreşedinte al Consiliului Județean Hunedoara), Marcel Goia (primarul de Haţeg), Oana Frânc (consilier local în Deva şi purtătorul de cuvânt al PNL Hunedoara), Valeriu Butulescu, Lucian Gherman, și primarii comunali Ovidiu Furdui și Mihai Gabriel Irimie.

Nici din partea PSD nu am obținut declarații, însă surse citate de hunedoaralibera.ro arată că social-democrații își propun să câștige patru deputați și doi senatori pentru județ, singurul nume menționat de site-ul amintit fiind cel al actualei deputate Natalia Intotero – care, însă, va fi pusă pe poziția a doua din listă. Câteva zile mai târziu, site-ul de știri revenea cu un articol în care menționa patru nume de posibili candidați pentru Camera Deputaților: directorul Casei Județene de Pensii, Ilie Toma, consilierii locali Radu Budae și Ion Bădin, precum și fostul senator Doru Gaiță.

ALDE, un pic mai răsărit decât PSRO și PMP

Co-președintele Marius Sanfirişca (provenit din fostul PC) a oferit o serie de detalii pentru PSnews.ro în legătură cu alegerile locale și cu pregătirile pentru cele parlamentare.

„Rezultatele noastre pe 5 iunie au fost rezultate bune (nu pot să spun foarte bune), pentru că, având în vedere fuziunea cu PLR-ul, noi am avut organizații (în timp ce PLR nu a avut) și construcția a fost foarte grea într-un timp foarte scurt. Puteam și mai bine, dar timpul a fost foarte scurt.

Pentru alegerile parlamentare, ne propunem un scor cu două cifre și să fim a doua forța politică din județul Hunedoara, după PSD. Concret, vrem să avem doi deputați și un senator.

Pe liste, vor fi colegi de-ai mei. La deputați, locul 1 va fi pentru Marius Surgent (viceprimar al Devei – n.r.), locul al doilea va fi pentru Marius Sanfirișca, iar la senatori domnul Alin Bena va fi pe locul 1 al listei.

Nu vom face alianțe (vom merge pe liste proprii) și, având un protocol cu PSD-ul, după alegeri (în funcție de rezultatele pe care le vom scoate), vom vedea cum facem majoritatea parlamentară”, a afirmat Sanfirișca.

Resemnare: UDMR stă la mila redistribuirii

Redacția PSnews.ro a luat legătura cu Burján Gergely (vicepreședinte politic al filialei județene UDMR-iste), care a arătat perspective deloc optimiste pentru maghiari.

„Noi considerăm că rezultatele au fost bune, față de numărul de maghiari care încă mai există în județul Hunedoara: bătrânii au mai murit, tinerii au mai plecat (ca și la români și la celelalte naționalități), dar, ca rezultat, noi am scos tot ce s-a putut – la maximum: avem consilieri în câteva consilii locale și suntem mulțumiți de rezultatul alegerilor locale.

Pentru alegerile parlamentare, scopul nostru este ca, în urma redistribuirii, să intrăm în Parlament la Camera Deputaților. Avem cam 25% șanse la redistribuire. Noi considerăm că PSD-ul va intra cu 3 deputați, PNL-ul cu 2, iar al șaselea loc va fi disputat între partidele cele mici: ALDE, PMP, respectiv UDMR. Chiar și în 1990 (când am avut un deputat), tot la redistribuire am intrat.

La Camera Deputaților, va fi domnul Széll Lőrincz, iar la senatori va fi domnul Iuliu Winkler, președintele organizației județene. Eu sunt pe locul 2 la Senat, iar la Camera Deputaților urmează un consilier al nostru de la Deva (domnul Pogocsán Ferdinánd), doamna inspector general adjunct Mate Martha… încă nu au fost definitivate listele.

Despre alianțe, nu pot să vă spun nimic, pentru că trebuie să vedem prima dată cine intră în Parlament – și dup-aia ne putem face calculele. Este imposibil să vă răspund acum. La ora actuală, noi suntem în colaborare cu PSD-ul (avem și un protocol semnat). La nivelul consiliilor locale, suntem alături de PSD, unde avem consilieri”, ne-a spus Burján.

Cu ochii pe 11 decembrie

La prima vedere, am fi tentați să spunem că principala luptă se va da între PSD și PNL (social-democrații hunedoreni având din start un avantaj în fața liberalilor), însă cazul Mircia Muntean ne-a dovedit că, în politică, mai contează și omul, nu doar partidul, astfel încât nu excludem ca PSRO să încerce a-și face mai bine auzită vocea – din partea județului Hunedoara – pentru scrutinul legislativ.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *