Alegeri în IAŞI/ Aproape 4,5 milioane de buletine de vot, distribuite în judeţ; peste 600 de candidaţi la locale

Sursa foto: Pexels

Peste 600 de candidaţi din judeţul Iaşi speră să fie aleşi în urma scrutinului de duminică în funcţiile de primari, consilieri locali, consilieri judeţeni sau preşedinţi de Consiliu Judeţean.

La cele două scrutinuri care se desfăşoară în data de 9 iunie, în judeţul Iaşi, sunt aşteptaţi să voteze 809.084 persoane înscrise pe listele electorale permanente. Duminică, vor fi deschise 783 de secţii de votare, în comparaţie cu 759 câte erau la alegerile din 2020.

La acest scrutin, cele mai multe noi secţii de votare sunt în municipiul reşedinţă de judeţ, cu şase mai multe decât în 2020, în total fiind 261, iar în comuna Miroslava, o suburbie a Iaşiului, vor fi patru noi secţii de votare în plus.

La alegerile locale şi europarlamentare în fiecare secţie de votare din judeţul Iaşi vor exista câte cinci urne de vot (pentru primar, Consiliul Local, preşedinte al Consiliului Judeţean, Consiliul Judeţean şi Parlamentul European) şi o urnă specială.

Pentru buna desfăşurare a alegerilor locale şi europarlamentare din 9 iunie, în judeţul Iaşi au fost pregătite 3.915 ştampile cu menţiunea „Votat” şi 857.853 timbre autocolante. Sunt mai puţine decât alegătorii, deoarece încă mai sunt persoane care au vechile buletine de identitate, iar legislaţia în domeniu prevede ca timbrele să fie lipite doar pe cărţile de identitate.

De asemenea, au fost tipărite câte 891.616 buletine de vot pentru primari, preşedinte de Consiliu Judeţean, consilieri locali şi consilieri judeţeni, totalul fiind de 3.566.464 buletine de vot. Alte 889.834 buletine de vot au fost tipărite pentru alegerile europarlamentare.

În total, în judeţul Iaşi vor fi distribuite 4.456.298 buletine de vot pentru europarlamentare şi pentru alegerile locale, care cântăresc 45,5 tone.

La funcţia de primar al municipiului Iaşi aspiră nouă candidaţi. La acest scrutin numărul competitorilor este mai mic decât în 2020, când au fost 14 candidaţi. Atunci alegerile au fost câştigate de Mihai Chirica (PNL), care a fost reales în funcţie cu 42% dintre sufragii, urmat fiind de Cosette Chichirău (pe atunci USR-PLUS), care a obţinut 30,3% din voturi.

Pentru scrutinul din 9 iunie, pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi au fost acceptate candidaturile lui Mihail Pintilei (PUSL), Bogdan Radu Balanişcu (PSD), Mihai Chirica (PNL), Viorel Blăjuţ (PSI), Marius Bodea (ADU), Cosette Chichirău (R-ECO), Ioan-Sebastian Buduroi (PLEU), Tudor Ciuhodaru (AUR) şi Cătălin-Petronel Abălaşei (Pro România).

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: