Alegeri în Polonia. De ce va avea Biserica „un cuvânt important de spus” în formarea Guvernului

Vladimir Ionas - Puterea Stirilor

Alegerile parlamentare din Polonia de duminică s-au încheiat cu o prezență record la vot de 72,9% și cu o victorie fără majoritate a partidului conservator Lege și Justiție (PiS), aflat de opt ani la putere. Sondajele efectuate la ieșirea de la urne și rezultatele parțiale sugerează că PiS ar putea fi înlăturat de la putere și înlocuit de o coaliție formată din partide liberale, de centru-dreapta și stânga: Coaliția Civică, A Treia Cale și Noua Stângă.

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, sociologul Vladimir Ionaș, director Avangarde, a susținut că în formarea unui nou Guvern în Polonia, după rezultatele parțiale de duminică, va conta foarte mult și opinia Bisericii Catolice, dat fiind faptul că „Biserica Catolică din Polonia are o legătură extrem de strânsă cu mulți dintre oamenii politici, mai ales cu cei din PiS”. Potrivit sociologului, PiS nu a pierdut alegerile „așa cum încearcă foarte mulți oameni din țările occidentale să arate”, ci a obținut un rezultat „extrem de bun” dat fiind faptul că prezența la vot a fost una record, de 72,9%.

„PiS nu a pierdut alegerile”

„Rezultatele oferite public de exit-poll se vor păstra. Lucrurile sunt așa cum se așteptau cei care au analizat sondajele de opinie în perioada pre-electorală. Nu este nicio surpriză. Încă de-acum șase luni se observa un astfel de rezultat. Din punctul meu de vedere, PiS nu a pierdut alegerile, așa cum încearcă foarte mulți oameni din țările occidentale să arate. Pentru că relația dintre Polonia și Europa nu a fost una extrem de de bună și la o prezență extrem de mare, PiS a reușit să păstreze peste 36% din voturi, ceea ce e un rezultat extrem de bun. Din nou, cutuma întotdeauna în Polonia a fost ca președintele să-i ofere prima șansă de a forma guvernul partidului care a obținut cele mai multe voturi. De aceea, nu înțeleg cum de unele partide solicită președintelui să-l desemneze pe dl. Tusk pentru această funcție. Șanse pentru a negocia și pentru a forma guvernul evident că le are și PiS, chiar dacă la prima vedere pare că partidele mai mici i-au transmis deja un refuz. vom vedea cum vor negocia în săptămânile care urmează. Până la urmă, oricare dintre cele două blocuri mari vor forma guvernul, vor  fi nevoiți să ia la guvernare stânga radicală, ceea ce evident că va crea probleme noii guvernări.

Din punctul meu de vedere, va conta foarte mult și opinia Bisericii Catolice din Polonia, pentru că Biserica Catolică din Polonia are un cuvânt important de spus, are o legătură extrem de strânsă cu mulți dintre oamenii politici, mai ales cu cei din PiS, și vom vedea dacă vreunul din partidele mai mici va fi influențat într-un fel sau altul în perioada următoare să rămână alături de Tusk pentru a forma guvernul”, a declarat sociologul Vladimir Ionaș, la Puterea Știrilor.

Ce i-a scos pe polonezi la vot

„Într-adevăr, prezența la alegeri a fost una extrem de mare, aproape 73%. Foarte mulți analiști din Occident așteptau ca o dată cu o astfel de prezență, PiS să nu mai fie pe primul loc sau oricum, să aibă un scor mult mai jos. Iată că acest lucru nu s-a întâmplat. PiS a reușit să-și păstreze procentul destul de mare, chiar și la o prezență uriașă, la o prezență record. Frustrarea din interiorul societății, la fel ca în toate celelalte state europene, i-a împins pe oameni să iasă la vot și să voteze așa cum credea fiecare că trebuie să o facă”, a mai spus sociologul.

 

Ce urmează în UE după înfrângerea naționaliștilor din Polonia

Partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia a obținut primul loc la alegerile parlamentare, dar îi va fi imposibil să obțină majoritatea parlamentară. Astfel, noua guvernare ar putea ajunge în mâinile unei coaliții pro-UE, condusă de Donald Tusk, fost premier polonez și fost președinte al Consiliului UE.

Coaliția Civică, partidul lui Tusk, ar putea avea 163 de mandate în Parlament, iar împreună cu partidul A treia Cale (55 de parlamentari) și Noua Stângă (30 de parlamentari) ar putea forma majoritatea parlamentară. PiS ar avea 200 de parlamentari, însă nu are cu cine să formeze majoritatea deoarece partidul Confederația a obținut doar 12 mandate.

Donald Tusk ar putea fi noul premier al Poloniei, cu o majoritate parlamentară de 248 de voturi. Dar lucrurile nu sunt atât de simple deoarece va depinde de decizia președintelui polonez Andrzej Duda(PiS).

Mai multe detalii aici

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: