Alegeri în Portugalia, test electoral interesant de urmărit pentru Europa

Portugalia drapel
Sursa foto: Unsplash

Alegătorii din Portugalia se vor prezenta la urne duminică, 10 martie, pentru un scrutin convocat anticipat, dar care se preconizează că va avea ca rezultat un parlament fără majoritate, cu cele două partide principale, de centru-dreapta şi centru-stânga, luptând pentru întâietate, în timp ce un populist de extremă dreapta în plină ascensiune ar putea obţine o cincime din voturi, relatează The Guardian.

De ce au fost convocate alegeri anticipate?

Prim-ministrul Portugaliei, António Costa, care a câştigat un surprinzător al treilea mandat consecutiv, în ianuarie 2022, a demisionat în noiembrie anul trecut, pe fondul unei anchete privind presupuse ilegalităţi în gestionarea de către guvernul său a unor mari proiecte de investiţii ecologice.

Ancheta privind posibile „abuzuri, corupţie activă şi pasivă a politicienilor şi trafic de influenţă” a dus la percheziţii la ministerele Mediului şi Infrastructurii şi la reşedinţa oficială a lui Costa, precum şi la arestarea a cinci persoane, inclusiv a şefului său de cabinet.

Cei cinci au fost ulterior eliberaţi, iar judecătorul de instrucţie a menţinut doar acuzaţia de trafic de influenţă, însă procurorii au făcut apel împotriva acestei decizii, iar bărbaţii, împreună cu alte patru persoane, inclusiv fostul ministru al infrastructurii şi şeful agenţiei de mediu, rămân suspecţi oficiali.

Costa însuşi, care a rămas în funcţie în calitate de interimar, a negat orice abatere şi a declarat că „are conştiinţa curată”. El nu este acuzat de nicio infracţiune. În momentul demisiei, el a declarat că îndatoririle de prim-ministru „nu sunt compatibile cu vreo suspiciune cu privire la integritatea” sa.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL