PSnews

Congres PNL

Alegeri în Sălaj: PNL le suflă în ceafă celor din PSD / EXCLUSIV

botosaneanul.ro

Astăzi vă prezentăm situația din județul Sălaj, unde se anunță o bătălie crâncenă între PSD și PNL pentru alegerile parlamentare din acest an. Social-democrații s-au impus atât la Primăria Zalău, cât și Consiliul Județean.

Ionel Ciunt, candidatul PSD, a câștigat Primăria Zalău cu 40,88% din voturi. Acesta nu e la prima sa funcție de conducere, după ce a avut trei mandate de prefect (2004-2006, 2009 și 2013-2016). PNL a pierdut această primărie, după ce Radu Capilansiu a obținut doar 21,44% din voturi. Fostul primar s-a văzut bătut la el acasă de către un PSD care și-a dorit victoria cu orice preț.

La Consiliul Județean, PSD a obținut 36% din voturi, obținând 13 mandate. PNL a luat 10 fotolii de consilieri județeni, iar UDMR doar opt.

Contextul actual. Cine sunt actualii ocupanți ai fotoliilor parlamentare de Sălaj

Potrivit site-ului Camerei Deputaților, parlamentarii de Sălaj sunt:

  • Lucian Bode, PNL
  • Denes Seres, UDMR
  • Iuliu Nosa, PSD
  • Gheorghe Taloș, ALDE

De asemenea, în Senat îi regăsim pe următorii demnitari:

  • Alexandru Vegh, UDMR
  • Gheorghe Pop, PSD

PSD, pe cai mari

Social-democrații miros victoria în județ și s-au bătut pe locurile pentru Parlament, mai ales că în Sălaj sunt puține fotolii. S-a dus o luptă internă în PSD, în urma căreia s-au stabilit candidații. De multe ori, victoria le întunecă mințile pesediștilor, care se culcă pe o ureche și se cred invincibili.

Deputatul Iuliu Nosa va deschide lista PSD la Camera Deputaților, după ce a reușit să se impună în fața colegilor săi cu un singur vot. Pe locul doi va fi Dan Ghiurco, primarul din Jibou, pe trei Daniela Cota, fost viceprimar de Zalău.

La Senat lucrurile sunt tot în favoarea actualilor parlamentari. Pop Gheorghe, senator în funcție, a câștigat desemnarea pentru Senat în fața lui Chis Filonas, transmite graiulsalajului.ro.

De la PSD oricum nu avem foarte multe pretenții și se știa că nu vor reforma partidul. Desemnarea lui Iuliu Nosa pentru funcția de deputat nu trebuie să surprindă, chiar dacă acesta este găsit vinovat, din 2015, de conflict de interese, de către Agenția Națională de Integritate. Deputatul PSD și-a angajat rudele la cabinetul său parlamentar și continuă să tragă sforile pe scena politică din România.

Avantajul celor din PSD nu este unul fragil, deoarece s-au impus la Consiliul Județean și la Primăria Zalău.

PNL pregătește asaltul la PSD

PNL vine cu oameni noi, dar nu complet noi, ci încearcă să umble puțin cu cioara vopsită. Astfel, la Camera Deputaților, liberalii deschid lista cu Lucian Bode, deputat în funcție, urmat de Otto Haller, Dana Crisan, consilieri locali in Zalau, de Ciortea Flaviu, intreprinzator, Petrus Dumitru, primarul din Hida, iar ultimul pe lista este Oprea Mihai, consilier in Simleu Silvaniei, transmite graiulsalajului.ro.

În cursa pentru Senat vor intra avocatul Bogdan Ilea, urmat de Ana Indreies, fost viceprimar in Jibou, apoi Pop Eugen, fost director la Compania de Apa, si Ioan Iepure, consilier judetean, mai adaugă aceeași sursă.

Lucian Bode este deja la al doilea mandat de deputat și se pare că îl vrea și pe al treilea. Acesta nu este dispus să renunțe la fotoliul de parlamentar, fiind unul dintre oamenii din fostul PDL. Bode s-a bucurat și de un mandat de ministru al Economiei, în fostul Guvern Ungureanu.

Liberalii speră la locul întâi și se pregătesc să atace PSD-ul pentru a obține cât mai multe fotolii în Parlament. Diferența dintre cele două partide poate fi redusă, după ce Dacian Cioloș s-a afirmat în campanie alături de PNL. La capitolul imagine, PNL lasă impresia de partid reformat, cu oameni competenți și integri. Numai că uneori acest lucru nu este suficient pentru a convinge electoratul, iar membrii de partid ar putea să refuze să muncească pentru un premier care nu are carnet de partid.

UDMR are asigurat locul trei

UDMR s-a afirmat ca a treia forță politică din județul Sălaj, nelăsându-le celorlalte partide mici – ALDE sau PMP – nicio șansă la alegerile parlamentare. Maghiarii au obținut opt fotolii în Consiliul Județean și acum se pregătesc pentru alegerile generale.

La Camera deputaților vor candida: Seres Denes, Pop Emeric, Dari Toma, Szőnyi Levente, Szekeres Enikő și Bara Lajos-István. De asemenea, la Senat își menține prima poziție Vegh Alexandru, senator în funcție, urmat de Kovács Irina Elisabeta, Lucza Istvan-Attila și Szabó Ernő-Csaba.

UDMR pune în umbră celelalte partide mici – ALDE, PMP și USR – lăsând impresia că este pregătit să-și apere a treia poziție în județ.

Concluzii

Se anunță o bătălie dură între PSD și PNL, deoarece ambele partide au șanse mari să-și asigure prima poziție. Evident, social-democrații pleacă cu un avantaj, dar liberalii trebuie să demonstreze că au învățat din greșelile de la alegerile locale și vor fi mai mobilizați și mai bine organizați. Locul trei, rămâne fără discuții de partea celor din UDMR.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi