Skip to content
Politică

Alegeri în Satu Mare: UDMR, la el acasă. PSD și PNL își încearcă norocul / EXCLUSIV

Nasul.TV

Astăzi vă prezentăm jocurile pe care UDMR le face în județul Satu Mare pentru a se menține la șefia județului. La alegerile locale, maghiarii au strâns 13 mandate de consilieri județeni, fiind urmați de PSD cu 9 fotolii, PNL 7, iar ALDE 4.

Victoria celor din UDMR, la conducerea Primăriei Satu Mare, este una care nu lasă loc de discuții. Kereskenyi Gabor, candidatul UDMR, a strâns 42% din voturi, iar Dorel Coica, de la PSD, s-a situat pe locul doi, cu 28% din voturi. Liberalii nici n-au îndrăznit să viseze frumos, deoarece Adrian Stef, candidatul PNL, a strâns cu greu 10% din voturi.

La alegerile locale din iunie 2016, ALDE a obținut un rezultat bun în județul Satu Mare și pleacă cu planuri mari pentru alegerile parlamentare.

 

Contextul actual. Cine sunt actualii ocupanți ai fotoliilor parlamentare de Satu Mare

Potrivit site-ului Camerei Deputaților, parlamentarii trimiși în Legislativ sunt:

  • Andreea Paul, PNL
  • Ovidiu Silaghi, ALDE
  • Petric Octavian, PSD

 

De asemenea, la Senat îi regăsim pe următorii politicieni:

  • Marian Valer, PSD
  • Pataki Csaba, UDMR

 

UDMR ține cu dinții de prima poziție

Partidul UDMR și-a asigurat victoria în Consiliul Județean Satu Mare, dar nu domină această zonă a țării și se vede nevoit să împartă puterea și cu celelalte partide. Comunitatea maghiară nu are o voce puternică, într-un județ în care partidele mari trag sforile pentru a-și asigura fotoliile în instituțiile statului.

La șefia CJ se află Pataki Csaba, care  a bătut palma cu cei din PNL pentru a forma majoritatea. Liberalii Ionel Rus şi Alexandru Panea au fost răsplătiți cu funcțiile de vicepreședinți.

UDMR și-a stabilit deja candidații pentru alegerile parlamentare. Potrivit presei locale, la Camera Deputaților vor candida: Magyar Lorand, Erdei D. Istvan și Mihai Găman – pe locuri eligibile. De asemenea, la Senat vor fi pe listă: Turos Lorand, Tiberiu Gunthner, transmite satumarenews.ro.

Obiectivul celor din UDMR este acela de a obține două mandate de senatori și trei de deputați, iar rezultatul de la alegerile locale le oferă speranțe să viseze la un astfel de rezultat. UDMR nu are un avantaj liniștitor, dar încearcă să țină cu dinții de fotoliile obținute și să nu le lase șanse celor din PNL sau PSD să le amenințe poziția de lideri ai județului. De asemenea, maghiarii au mai câștigat și primăria Satu Mare, cu Kereskenyi Gabor, care a strâns 42% din voturi. Acest lucru le oferă tot mai multe șanse să-și consolideze prima poziție în județ.

 

PNL și PSD se consolează cu locul doi?

La conducerea organizației județe a PNL s-a instalat Ioan Rus, vicepreședinte al CJ, care a fost desemnat în urma unui scandal. Cele mai mari șanse pentru conducerea organizației județene Satu Mare le avea deputatul Andreea Paul, care n-a găsit sprijine de la conducerea centrală și a fost refuzată. În urma acestei decizii, Paul a demisionat din funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Numirea lui Ioan Rus la conducerea organizației, nu a fost una pe placul celor din fostul PDL, care voiau la conducere un om din gașca lor.

Liberalii își încearcă norocul la alegerile parlamentare cu oameni noi. La Camera Deputaților vor candida Romeo Nicoară și Emilia Enătescu. La Senat, PNL îl propune pe actualul viceprimar al municipiului Satu Mare, Adrian Albu, transmite jurnaluldesatumare.ro.

Obiectivul liberalilor din Satu Mare îl reprezintă un mandat de senator și două mandate pentru Camera Deputaților.

„Am fixat un obiectiv care mie nu mi se pare doar de atins, ci unul care înseamnă performanţă. Am discutat cu colegii mei şi credem că este posibil, este normal să ne fixăm ca obiectiv: un vot în plus faţă de PSD la nivelul judeţului Satu Mare. Sunt câteva procente pe care avem obligaţia să le recuperăm, un municipiu pe care trebuie să-l recâştigăm şi cred că mandatul nostru la nivel de judeţ înseamnă un senator şi doi deputaţi. Un obiectiv pe care aţi putea să-l găsiţi ambiţios, eu îl găsesc un obiectiv firesc, rezonabil, de atins”, a spus Gorghiu, potrivit portalsm.ro.

Social-democrații din Satu Mare au primit o lovitură din partea procurorilor anticorupție, înainte de alegerile parlamentare din acest an. Mircea Govor a fost arestat la domiciliu, în decembrie 2015, de către procurorii anticorupție, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență. În același dosar, este urmărit penal și deputatul Andrei Dolineaschi. De asemenea, în 2014 Govor a intrat în atenția procurorilor DNA, când și-a amenințat oamenii din partid că dacă nu se vor implica în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, nu vor primi bani de la Consiliul Județean. La vremea respectivă, acesta ocupa funcția de vicepreședinte al CJ. În dosarul cu amenințările, a fost audiat chiar și Liviu Dragnea, președinte PSD, fiind citat în calitate de martor.

Dorel Coica, fostul primar de Satu Mare, a tulburat și mai mult apele din PSD, atunci când a ales să părăsească partidul. În octombrie 2016, acesta a precizat că renunță la PSD și va trece la PRU, precizând că Dragnea îi alungă pe oamenii lui Victor Ponta.

„Dragnea îi îndepărteză pe toți cei ai lui Ponta, aţi văzut ce oameni a pus aici la PSD. Nu are rost să comentăm. Eu nu vreau să fac parte din echipa asta condusă de Gheroghe Ciocan, el conduce practic PSD, prin Aurelia Fedorca. Dacă o să mă hotărăsc o să trec. Deocamdată doar am plecat de la municipiu şi o să sprijin partidul care îl susţine pe Ponta”, a spus Coica, potrivit portalsm.ro.

PSD a făcut deja publică lista cu candidații pentru alegerile parlamentare:

„Pentru Senat vor candida Valer Marian la Colegiul Nr.1 şi Ioan Viman la Colegiul Nr. 2. Pentru Camera Deputaţilor vor candida preşedintele organizaţiei judeţene, Gheorghe Ciocan, actualul deputat Mihaela Rusu, liderul femeilor social-democrate, Eugenia Sabău, fostul primar al oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Paula Mare. Candidaţii au fost desemnaţi astăzi, în cadrul Conferinţei Extraordinare a Organizaţiei Judeţene a PSD”, transmite satumareonline.ro.

Fără Govor la frâiele partidului, social-democrații se văd nevoiți să încerce să se apropie de cei din UDMR. La nivelul primăriilor din județ, PSD a strâns 16 mandate de edili, sub PNL cu 17 și UDMR cu 18.

 

ALDE, fără adversar pentru locul trei?

ALDE a reușit performanța să intre în Consiliul Județean, cu patru mandate. Organizația județeană se bucură de experiența politică a deputatului Ovidiu Silaghi, care este urmărit penal de către DNA pentru trafic de influență.

ALDE Satu Mare a obținut și patru mandate de primari în județ. În Consiliul Local Satu Mare, cei de la ALDE se bat de la egal la egal cu PNL, având fiecare câte trei mandate. De asemenea, partidul a mai recrutat și alți politicieni importanți din județ, precum fostul prefect, Radu Giurcă, și Nicolae Bura, care a renunțat la PSD.

PMP Satu Mare este doar o umbră și o necunoscută. Chiar dacă Ioan Opriș, președintele organizației județene, a anunțat că partidul va veni cu candidați la alegerile parlamentare, până în prezent nu și-au făcut publice intențiile. La alegerile locale, rezultatul PMP a fost unul dezamăgitor. Candidatul Mișcării Populare, pentru primăria Satu Mare, a fost Csaki Csongor, care  a obținut 0,7% din voturi.

Partidul România Unită (PRU) a reușit să-l convingă pe Dorel Cioca să vină în tabăra lor, dar acest lucru nu poate să le ofere prea multe speranțe. Chiar dacă Cioca se bucură de notorietate la nivelul municipiului Satu Mare, partidul nu are o infrastructura în teritoriu cu ajutorul căreia să adune voturi din județ.

 

Concluzii

Pe 11 decembrie, în ziua alegerilor, vom vedea un UDMR care se va zbate să-și păstreze avantajul, în timp ce PSD și PNL vor încerca să amenințe prima poziție. Rezultatele anterioare le dau șanse social-democraților să-și îmbunătățească rezultatul.

ALDE rămâne sigur de locul său trei în județ, dar poate pierde voturile doar prin greșelile sale personale. Scandalul de la nivel național, în urma căruia anumiți membri de partid i-au cerut lui Tăriceanu demisia de la șefia Senatului, riscă să-i taxeze pe cei din ALDE. Celelalte partide mici nu reușesc nici măcar să se apropie de 5%.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *