Skip to content
Politică

Alegeri în Sibiu: PNL e șef acasă la Iohannis / EXCLUSIV

presalocala.com

Plecarea lui Klaus Iohannis de la șefia Primăriei Sibiu i-a transformat pe cei din PNL într-o forță locală, care la alegerile locale a învins PSD-ul la nivelul județului. Numai că Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), partid care l-a susținut pe Iohannis în funcția de primar, mai are un cuvânt de spus în județ. Astrid Fodor, candidata FDGR, a câștigat Primăria Sibiu cu 56,13% din voturi, iar pe locul doi s-a situat Ioan Sitterli, cu 18,81% din voturi. O diferență uriașă.

Situația din Consiliul Județean este în favoarea celor din PNL, după ce a strâns 13 fotolii de consilieri județeni. Pe locul doi este PSD cu 12 mandate în CJ, iar FDGR are 8 mandate.

" "

Contextul actual. Cine sunt actualii ocupanți ai fotoliilor parlamentare de Sibiu

Potrivit site-ului Camerei Deputaților, parlamentarii trimiși în Legislativ sunt:

  • Ion Tămâian, PNL
  • Raluca Turcan, PNL
  • Mircea Vasile Cazan, PNL
  • Ioan Axente, PRU
  • Gheorghe Frăticiu, PRU
  • Ovidiu Victor Ganț, FDGR

De asemenea, senatorii de Sibiu sunt:

  • Nicolae Neagu, PNL
  • Viorel Arcaș, PSD
  • Sorin Ilieșiu, independent afiliat grupului PSD
  • Ion Ariton, ALDE

Moștenirea lui Iohannis

Klaus Iohannis a lăsat o moștenire în județul Sibiu de care profită acum PNL-ul condus de Raluca Turcan. Electoratul care îl susține pe Iohannis se împarte în acest moment între PNL și FDGR, dar la alegerile locale lucrurile pot înclina în favoarea liberalilor.

PNL propune o listă cu oameni noi. La Camera Deputaților, pe primul loc se află Raluca Turcan, urmată de Nicolae Neagu, Constantin Șovăială, Florin Neag, Diana Pavelescu, Andreea Vasiu, Ioana Deaconescu, Cornel Macarie, transmite stiridesibiu.ro. Pentru un fotoliu în Senat, vor intra în cursă următorii liberali: Mircea Vasile Cazan, Virgil Popa, Corina Dăncilă, Mihai Dumitrescu, Maria Isaicu, adaugă aceeași sursă.

Raluca Turcan își pregătește un nou fotoliu în Camera Deputaților, după ce s-a afirmat ca un lider în Sibiu și se bucură de susținerea președintelui Iohannis. Pe de altă parte, Mircea Cazan vrea să facă marele pas spre Senat, după două mandate în Cameră. De asemenea, acesta a avut în trecut și funcția de copreședinte al organizației județene PNL.

PSD caută victoria

PSD încearcă să surclaseze PNL-ul, dar înainte de afișa lista finală, a izbucnit un conflict între social-democrați. Ioan Cindrea, fostul lider al PSD Sibiu, a decis să demisioneze din toate funcțiile pe care le deținea în partid după ce a fost scos de pe lista pentru alegerile parlamentare.

Astfel, pe lista pentru Camera Deputaților îi regăsim pe Ovidiu Ioan Sitterli, Ioan Terea, Maria Catrina, Horațiu Marin, Ioan Dragoman, Elena Colceriu, Benjamin Presecan, Vasile Mitrea, transmite oradesibiu.ro.

De asemenea, pentru un loc în Senat vor intra în cursă Viorel Arcaș, Nicolae Avram, Iulia Crăciun, Claudia Simtion, Pavel Bichicean, adaugă aceeași sursă.

Plecarea lui Ioan Cindrea de la conducerea partidului, înainte de alegerile parlamentare, scoate la iveală toate problemele pe care le au social-democrații. Acesta a demisionat și din CJ Sibiu, după ce a renunțat la funcțiile sale din PSD. Între 2012 și 2016 a ocupat funcția de președinte al Consiliului Județean. Cindrea a tremurat puțin, atunci când procurorii DNA au verificat mai multe achiziții făcute de CJ Sibiu pe vremea când acesta a fost la conducere. Numai că procurorii nu l-au anchetat în niciun dosar.

ALDE, PMP sau FDGR?

Locul trei pe scena politică din Sibiu aparține celor de la FDG, care se bucură de voturile minorității. FDGR chiar a reușit să-și trimită un reprezentant în Camera Deputaților. Profitând de plecările din PSD, chiar și PRU a reușit să se întărească înainte de parlamentare.

Ioan Axente și Gheorghe Frăticiu au trecut la PRU și s-au instalat pe primele locuri pe lista pentru alegerile parlamentare. Pe lista PRU Sibiu îl regăsim la Senat pe Axente, iar la Camera Deputaților pe Frăticiu. Celelalte poziții sunt irelevante, deoarece PRU se situează în acest moment sub pragul de 5%.

Lucrurile nu par a fi mai bune nici pentru cei din ALDE, care îl au la conducerea partidului pe senatorul Ion Ariton, client al procurorilor DNA. Senatorul este urmărit penal din 2015, în dosarul gala Bute, iar în acest an a fost audiat la DNA în dosarul lui Vasile Blaga. Ariton a avut și funcția de ministru al economiei, iar trecerea sa la ALDE s-a concretizat în vara lui 2016, când PNL a decis să-l treacă în umbră pentru a nu fi afectat de problemele cu justiția ale senatorului.

ALDE Sibiu și-a stabilit lista cu candidații pentru alegerile parlamentare. La Camera Deputaților îl regăsim pe prima poziție pe Ion Ariton, care în tabăra lui Tăriceanu este apreciat. Dacă ar fi rămas la PNL, acesta nu avea nicio șansă să mai prindă un mandat de parlamentare. Următorii pe lista sunt Sorin Gavrea, Robert Paskuj, Radu Ioan Graur, Daniela Buta, Raluca Eugenia Șimon, Valentin Ristea, Mihai Marin, transmite oradesibiu.ro. Pentru un mandat de senator intră în cursă Gabriel Gheorghe, Viorica Maria Macarie, Horia Silvestru, Sorin Constantin Tomescu, Gabriel Florea, mai adaugă aceeași sursă.

PMP Sibiu visează frumos și speră la un scor format din două cifre în județul Sibiu. „Ne propunem să atingem un procent de 15% din voturi. Este un procent optimist, dar posibil de realizat”, a declarat Diana Popa , presedinta PMP Sibiu. O astfel de declarație nu poate decât ne amuze, dacă ținem cont de faptul că PMP se chinuie să treacă de pragul de 5%, iar 10 procente nu se câștigă în câteva luni.

Nici măcar USR nu poate spera la un scor din două cifre. Partidul lui Nicușor Dan îl trimite în lupta pentru Camera Deputaților pe Dan Barna, secretar de stat, în Ministerul Fondurilor Europene, în Guvernul Cioloș. Dan Barna este urmat pe lista pentru Camera Deputaților de Alexandru Buiuc și de Adrian Echert, iar la Senat lista este compusă din Traian Belei, Willy Schuster și Anca Mălaiu.

Concluzii

Scena politică pare împărțită între trei partide – PNL, PSD și FDGR – , iar alte formațiuni politice se zbat să treacă pragul de 5%. Deși PNL se bucură de sprijinul lui Iohannis în Sibiu, acest lucru nu le garantează și victoria. Liberalii sunt nevoiți să câștige o bătălie dură cu cei din PSD.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *