Skip to content
Internațional

Alegeri în Spania: Extrema-dreaptă și-ar putea dubla scorul

Spaniolii sunt chemați și ei la urne duminică, în cel de-al doilea scrutin parlamentar din ultimele șase luni, iar sondajele arată că nici de data asta nu se profilează câștigător detașat care să poată forma guvernul fără dificultăți. Independența Cataliniei și violențele de stradă din Barcelona au marcat întreaga campanie.

Potrivit Euronews, actualul premier socialist Pedro Sanchez conduce în sondaje, însă nu se află în poziția de a obține majoritatea, astfel încât partidul său va fi obligat să negocieze alianțe pentru a se menține la putere, relatează hotnews.ro.
Poziția sa dură față de problema Cataloniei ar putea înreguna negocierile în condițiile în care potențialul lor aliat în vederea guvernării, Unidas Podemos, consideră că dialogul cu separatiștii este singura soluție pentru detensionarea situației.
Analiștii se așteaptă la o prezență scăzută la vot, având în vedere că electoratul spaniol a fost chemat la urne de nu mai puțin de 4 ori în utlimii 4 ani.
O altă consecință a situației politice este ascensiunea extremei-drepte, partidul Vox fiind palsat pe locul 3, după socialiști și Unidas Podemos. Vox ar puta câștiga 40-49 de mandate, ceea înseamnă practic o dulbare a scorului obținut la scrutinul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *