Cetățenii americani decid marți numele viitorului președinte: Kamala Harris sau Donald Trump. Însă cum funcționează alegerile și cum este organizată numărătoarea voturilor?
Maratonul alegerilor în cea mai puternică țară din lume a început. Pe 5 noiembrie, americanii aleg nu doar viitorul președinte al SUA, ci și membrii Congresului.
Sondajele prezic o înfruntare pe muchie de cuțit între candidata democrată Kamala Harris și republicanul Donald Trump. DW vă prezintă cele mai importante aspecte ale procesului electoral.
Chemate la vot sunt aproximativ 244 de milioane de persoane în vârstă de cel puțin 18 ani. În unele state americane, oamenii condamnați pentru o infracțiune gravă sunt excluși de la vot.
Alegătorii vor decide numele viitorului șef al Casei Albe, dar votează și noi membri ai Congresului, atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat. Supuse alegerilor sunt 469 de locuri – 34 din 100 în Senat și toate cele 435 în Camera Reprezentanților.
Da, spre deosebire de dreptul de a vota, dreptul de a candida la alegeri este permis. În SUA, infractorii condamnați pot să candideze pentru o funcție și pot fi aleși, în condițiile în care nu există legi federale care să împiedice acest lucru. Cel mai proeminent exemplu este Donald Trump, care poate candida la președinție în pofida unor condamnări penale.
În condițiile în care alegerile din SUA se desfășoară pe șase fusuri orare diferite, secțiile de votare se deschid și se închid la ore diferite. În majoritatea statelor, urnele se închid între orele 19:00 și 20:00.
În unele state, precum Indiana și Kentucky, secțiile de votare se pot închide încă de la ora 18:00, în vreme ce la New York oamenii pot vota până la ora 21:00. La momentul închiderii secțiilor de votare din Hawaii și Alaska, pe coasta de est a SUA este deja miezul nopții. Aici sunt emise primele exit-poll-uri.
În ziua alegerilor, imediat după închiderea urnelor, voturile sunt numărate de către lucrătorii secțiilor de votare în mii de secții din întreaga țară. Dacă secția de votare utilizează buletine de vot pe hârtie, fiecare urnă de vot este sigilată și livrată unui centru de numărare a voturilor. Dacă se utilizează mașini de vot digitale, funcționarii electorali trimit datele alegătorilor la centrul de numărare a voturilor.
În SUA, obținerea majorității voturilor nu înseamnă neapărat și victoria în alegeri, căci președintele are nevoie de majoritate în colegiul electoral. Pentru obținerea ei este nevoie de 270 din 538 de voturi în colegiul electoral. Aceasta este singura cifră care contează.
Se aplică sistemul de vot majoritar. Chiar dacă într-un stat federal nu există decât o majoritate fragilă în favoarea unui candidat, câștigătorul va primi toate voturile colegiului electoral. Prin urmare, un candidat poate obține cele mai multe voturi în total, dar ajunge totuși să piardă, așa cum s-a întâmplat cu Hillary Clinton în 2016. Ea a avut cu aproape trei milioane de voturi mai mult în termeni absoluți, în vreme ce Trump a avut majoritatea în colegiul electoral.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News