PSnews

Congres PNL

Alegeri în Timiș: Gorghiu le dă aripi liberalilor / EXCLUSIV

gandul.info

Astăzi vă prezentăm situația din județul Timiș, unde Alina Gorghiu vrea să salveze onoarea liberalilor, care au pierdut șefia Consiliului Județean.

La alegerile locale din iunie 2016 la CJ,  PSD-ul a câștigat 16 mandate, PNL-ului i-a revenit 14 mandate, UNPR a obținut 3 mandate, ALDE și PMP au intrat cu câte 2 fiecare.  La nivelul primăriilor, PSD s-a impus în 52 de localități  , PNL a câștigat în 32 de primării,  UDMR, UNPR și ALDE au fiecare 2 primari iar o primărie din județ a fost luată de un candidat independent.

Liberalii s-au consolat, însă, cu primăria municipiului Timișoara care a fost câștigata pentru a doua oare de către Nicolae Robu. Acesta a obținut 52,91% din voturi, la mare distanță față de principalul lui contracandidat, PSD-istul Florin Bîrsășteanu, care a obținut doar 22,70%.

Contextul actual. Cine sunt actualii ocupanți ai fotoliilor parlamentare de Timiș

Potrivit site-ului Camerei Deputaților, demnitarii de Timiș sunt:

 • Cristian Horia, PNL
 • Sămărtinean Cornel-Mircea, PDL (după independent)
 • Molnar Zsolt, UDMR
 • Bîrsășteanu Florică, PSD
 • Răducanu Ion, UNPR
 • Popoviciu Alin Augustin Florin, PDL (după PNL)
 • Tiuch Cătălin, PSD
 • Stragea Sorin Constantin, PSD
 • Andea Petru, PSD
 • Diaconu Adrian-Nicola, PP-DD (după PSD)
 • Covaci Dorel, PSD

De asemena, senatorii de Timiș sunt:

 • Ban-Oni Ardelean, PNL
 • Vasile Blaga, PNL
 • Petru Ehegartner, ALDE
 • Ioan Iovescu, PSD
 • Matei Suciu, PSD

Va salva Gorghiu PNL-ul? 

PNL Timiș pleacă la lupta pentru locurile în Parlament sub șefia Alinei Gorghiu, hotărâtă să-și conducă partidul spre succes în această campanie electorală. Conform bugetul.ro, Gorghiu a cerut o verificare la sânge a tuturor candidaților, în special a celor veniți din fostul PDL. O parte dintre ei au fost deja scoși din joc. Printre aceștia, se află fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Ialomițianu și fostul lider PDL din Camera Deputaților Mircea Toader. Conform Biroului Politic Județean (BPJ) al PNL, la Camera Deputaților, primul loc este ocupat de rectorul Universității de Vest Timișoara Marilen Gabriel Pirtea, urmat de senatorul Ben-Oni Ardelean. Pe poziția a treia se află Pavel Popescu, tânărul cunoscut că a mobilizat medicii din Norvegia să ajute răniții din Colectiv.

Marilen Pirtea a devenit în 2012, la 37 de ani, cel mai tânăr rector de universitate din România și este cunoscut pe scena politică, fiind nepotul lui Vasile Blaga. Pirtea este printre cei mai bogați rectori, având un teren intravilan de 553 mp și  unul extravilan de 10,000 mp, 2 apartamente și o casă, mașini de lux și un salariu de peste 10,000 de euro. Potrivit declarației de venit, numai în 2011 câștiga 195,000 de lei. A fost apropiat al vechiului PDL în timpul Guvernului Boc și apoi, odată cu schimbarea Executivului și venirea Guvernului Ponta,  Pirtea a trecut de partea PSD. După ce PDL a fuzionat cu PNL, Pirtea devine liberal, însa își păstrează relațiile social-democrate, fiind un apropiat al actualului președinte al CJ Timiș, Sorin Grindeanu (PSD). Conform jurnalul.ro, apropierea de PSD l-a adus la un pas de a candida pentru primăria Timișoarei, împotriva lui Nicolae Robu.

Despre Vasile Blaga știm că și-a anunțat demisia din funcția de co-președinte PNL și din cea de șef de campanie pentru alegerile parlamentare din decembrie după ce DNA l-a pus sub urmărire penală, acuzându-l de trafic de influență. Această situație a dat peste cap planurile PNL după ce Blaga a anunțat că nu va candida pentru funcția de senator Timiș, lăsând locul vacant pentru colega lui, Alina Gorghiu.

Președintele PNL este văzut drept salvatorul partidului la alegerile parlamentare, numai că notorietatea sa pe scena politică nu este una capabilă să crească cota partidului în sondaje. Aceasta este atât de încrezătoare în șansele partidului încât în octombrie, la Timișoara, a declarat că își asumă demisia dacă PNL nu va face majoritatea parlamentară după alegeri.

PSD pleacă cu prima șansă

PSD Timiș s-a bucurat după rezultatul alegerilor locale, obținând 37% din voturi pentru CJ, iar acum țintește la alegerile parlamentare din decembrie două fotolii de senatori și patru de deputați.

În capul listei pentru Senat se afla Eugen Dogariu care a ocupat în trecut funcția de secretar de stat, prefect și subprefect și care a revenit în politică visându-se senator. Pe poziția a doua se găsește traseistul Adrian Diaconu, aflat la al patrulea partid. Acesta și-a început cariera politică în PDL, având la un moment dat și funcția de vicepreședinte al organizației Timișoara. A ajuns deputat în 2012 candidând din partea partidului lui Dan Diaconescu (PP-DD). În iunie 2015 s-a mutat în UNPR după ce fostul președinte al partidului Gabriel Oprea, a sprijinit-o pe soția lui Diaconu să se angajeze la Consulatul României de la Bonn.  Deputatul a motivat mutarea afirmând:

„Am vrut linişte. Am vrut să plec de aici pentru că simţeam că nu mai am energie, nu mai am aer, nu mai pot construi. Am zis că voi alege lideri cărora să mă alătur. La nivel judeţean, Răducanu (n.r. Ion Răducanu – fostul preşedinte UNPR Timiş) este un tip cu coloană vertebrală care ştie ce vorbeşte şi ce are de făcut. Eu am educaţie militară, îmi convine o variantă în care să ştim măcar pe termen mediu ce e de făcut şi, sincer, cred că aici este formaţiunea care îmi va conferi liniştea în următorii doi ani. În următorii doi ani vreau să mă axez punctual pe activitatea parlamentară, vreau să îmi văd de proiectele de care mi-am legat numele”, spune Adrian Diaconu, conform tion.ro

Diaconu a părăsit UNPR-ul alături de alți 5 deputați, fostul președinte Ion Răducanu acuzându-l la momentul respectiv pe Sorin Grindeanu, președintele PSD Timiș, că vrea sa destabilizeze UNPR și că i-a promis lui Diaconu funcții înalte, precizează pressalert.ro

Pe următoarele locuri la Senat, PSD îi propune pe Dorel Covaci, fost primar de Făget, urmat de fostul consilier local, Ramona Olteanu, cunoscută după ce firma pe care o administrează împreună cu soțul ei a câștigat  jumătate de milion de euro din câteva contracte cu statul.

În ceea ce privește candidații pentru Camera Deputaților, primul pe listă este Călin Dobra, fostul vicepreședinte CJ Timiș. Se remarcă faptul că  Florin Bîrsășteanu, actualul deputat PSD de Timiș și fostul contracandidat al lui Nicolae Radu, lipsește de pe lista propusă de PSD. Lista este completată de Alfred Simonis, Adrian Pau, Bianca Gavrilita, Matei Suciu, Petru Andea, Mihai Ritivoiu, Romanita Jumanca, Sorin Ionescu și Luminita Tundrea, transmite opiniatimisoarei.ro.

PMP pe locul 3?

Locul trei va fi o luptă în doi. PMP și ALDE au șanse mari să treacă de pragul de 5% și să obțină mandate de parlamentari. Cele două formațiuni politice s-au clasat printre ultimele locuri cu un  procent de 5,74% respectiv 5,5% trecând astfel cu puțin pragul de 5%. În urma acestor rezultate, ambele partide au obținut câte două mandate în Consiliul Județean Timiș.

Mișcarea Populară a reușit să se întărească în această vară, în urma fuziunii cu UNPR, care a obținut 3 mandate de consilieri județeni.

Lista candidaților Partidului Mișcarea Populară (PMP) din Timiș pentru  Camera Deputaților este deschisă de Cornel Sămărtinean, urmat de Marius Dugulescu și Roxana Iliescu (vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș). La Senat își fac apariția Radu Şumălan, Nelica Danciu și Georgeta Săvoiu.

Președintele executiv ALDE, Ion Davițoiu, a renunțat la funcția de consilier județean pentru a-și încerca norocul în Senat. Acesta speră la un fotoliu de senator, potrivit pressalert.ro

La partidul ALDE, lista candidaților pentru Camera Deputaților este deschisă de Cucşa Marian Gheorghe, urmat de colegii săi Stancu Traian, Geană Nistor Pavel, Istrat Nicolae, Laction Lidia Marinela, Pop Vasile, Vraja Andreea, Giurisici Firuleasa Marius, Roşu Şerban, Gubandru Mihai Alin, Chindriş Laura, Bogluţ Dorel și Andrişan Silviu Daniel. Pentru Senat lista e deschisă de Ehegartner Petru, Daviţoiu Ioan, Groza Iosif, Nagy Mihaela Viorica, Creţ Florian și Ionescu Marius.

Concluzii

Alina Gorghiu are toate șansele să-și asigure un fotoliu de senator de Timiș, altfel nu alegea să candideze pe listele din acest județ. Totuși, o victorie a liberalilor nu este garantată, în condițiile în care PSD trage sforile în liniște ca să-și protejeze prima poziție în județ.

 

 

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. gherghina

  3 decembrie 2016, 12:47 la 12:47

  cine-i asta ?!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi