Alegeri în UK. Mihai Isac, analist: „Campania, dominată de folosirea inteligenției artificiale și rețelelor sociale”

Foto Mihai Isac Facebook

Electoratul britanic, de peste 46 de milioane de votanți, este chemat să aleagă componența Camerei Comunelor, camera inferioară a Parlamentului britanic, pe fondul amenințării unei crize economice, dar și a continuării războiului din Ucraina.
Aceste alegeri generale sunt primele de la formalizarea Brexit, din 31 ianuarie 2020.

Analistul de politică externă, Mihai Isac, a arătat, pentru PS News, de ce aceste alegeri sunt importante pentru relațiile dintre UK si UE: „Este de așteptat, intensificarea legăturilor politice, economice și sociale dintre cele două parți”.

„Acest scrutin electoral este extrem de important și pentru evoluția relațiilor dintre Marea Britanie și blocul comunitar. Este greu de crezut ca Marea Britanie va deveni din nou membru al UE, dar este de așteptat intensificarea legăturilor politice, economice și sociale dintre cele două parți.

Este de așteptat ca Partidul Laburist să obțină o majoritate fără precedent

Singura întrebare este cât de mare va fi înfrângerea actualului partid de la conducere. În ultima sa zi de mandat de premier, liderul conservator Rishi Sunak le-a cerut alegătorilor să „salveze Regatul Unit” de o majoritate laburistă votând pentru conservatori.

Este de așteptat ca Partidul Laburist să obțină o majoritate fără precedent de la începutul secolului 19. O serie de sondaje publicate în mass-media britanică oferă Partidului Laburist, 39% din intenţiile de vot, cu 18 puncte procentuale mai multe decât sprijinul pentru Partidul Conservator. Cele două formaţiuni sunt urmate de partidul populist Reform UK (16% din intenţiile de vot), liberal-democraţi (11%) şi Verzi (6%).

Important: posibila prezență parlamentară a partidului de extremă-dreaptă

Un aspect important este posibila prezență parlamentară a partidului populist Reform UK, condus de Nigel Farage, o dovadă a schimbării vieții politice britanice, partidul fiind considerat de extremă-dreaptă de o serie de analiști politici britanici.

Problema emigrației ilegale și a sistemului de sănătate aproape falimentar au dominat campania electorală, pe fondul intensificării propagandei politice prin folosirea pe scară largă a inteligenției artificiale și a rețelelor sociale.

Este de așteptat ca rezultatul acestor alegeri să nu aibă un impact în modul în care Marea Britanie va susține politic și militar Ucraina ori își va respecta obligațiile în comunitatea internațională, mai ales NATO.

Soarele nu apunea, niciodată, în imperiul britanic

Marea Britanie, putere nucleară și membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, este în căutarea locului său înt-o lume în continuă schimbare, o decădere vizibilă din vremea când soarele nu apunea niciodată în imperiul britanic”, este opinia lui Mihai Isac.

Urnele s-au deschis la 7 dimineața ora locală și vor sta deschise până la 10 seara.

Potrivit presei britanice, absolut toate sondajele de opinie publicate în preziua scrutinului proiectează o majoritate absolută uriașă pentru Partidul Laburist, cu o certitudine de 100%.

Laburiștii ar putea obține cel mai mare număr de mandate din istoria lor, care să depășească pe cele 419 din 650 obținute sub conducerea lui Tony Blair în 1997. Ei ar putea depăși chiar recordul la dimensiunea majorității – 219 deputați, deținut de Partidul Conservator din 1924. Laburiștii, sub conducerea lui Jeremy Corbyn, obținuseră 202 mandate la scrutinul precedent din 2019, cel mai slab rezultat din 1931.

În același timp, sondajele dau Partidului Conservator un rezultat catastrofal, aproape de 100 de mandate, de la 365 în 2019, cel mai slab rezultat al lor de la introducerea votului universal în 1918. Până acum recordul negativ era de 165 mandate în 1997.

Tot potrivit sondajelor, Reform UK are șansa de a intra în parlament în câteva circumscripții, inclusiv la Clacton în Essex, pe litoralul sud-estic al Angliei, unde liderul partidului, Nigel Farage, este favorit să devină deputat în Camera Comunelor la a opta sa tentativă. Farage este în parte responsabil de prăbușirea Conservatorilor, majoritatea votanților săi fiind foști votanți din 2019 ai partidului condus la acea vreme de Boris Johnson.

Sondajele indică și o scădere a numărului de mandate pentru Partidul Naționalist Scoțian (SNP), la putere de 17 ani în Scoția.

Partidul, din 2015 obținea cu regularitate cel mai mare număr de deputați scoțieni în Camera Comunelor unde era al treilea ca mărime după Conservatori și Laburiști.

Mai au șanse să intre în Camera Comunelor Verzii, Partidul Naționalist Galez precum și partidele din Irlanda de Nord, unde pentru cele 18 mandate de deputat partidele britanice nu prezintă candidați.

Urnele se închid la 22:00 când va fi publicat primul exit poll, iar până dimineață vor fi decise aproape toate rezultatele din cele 650 de circumscripții.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: