PSnews

Congres PNL

Alegeri în Vâlcea: În județul hackerilor, PSD s-a devirusat / EXCLUSIV

fifor.ro

Astăzi vă prezentăm situația din județul Vâlcea, unde baronii au pus mâna pe politica locală, PSD-ul încercă o reformarea internă, iar PNL-ul își scoate rudele la înaintare.

Înainte de a intra în miezul problemei, trebuie să vă spunem că Vâlcea este cunoscută de ani buni drept un județ al hackerilor, devenind celebră pentru acest aspect chiar și în presă străină. Oricine se poate convinge în urmă unei simple căutări pe Google News, după cum puteți vedea făcând click AICI.

La alegerile locale din iunie 2016, la CJ Vâlcea configurația este făcută de 4 partide: PSD cu 14 consilieri, PNL-13, PER-3 și ALDE-3. La nivelul primăriilor, din totalul de 89 de localități, PNL a câștigat alegerile în 53, PSD-31, PER în 2, ALDE-2 și o localitate are un primar independent.

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea este Mircia Gutău care a fost votat de către 16.724 de alegători, potrivit cifrelor oficiale ale Biroului Electoral Municipal (BENM), câștigând alegerile în față contracandidatul său Romeo Rădulescu (PSD) care a obținut 13.142 voturi. La Consiliul Local Râmnicu Vâlcea configurația este: PSD-8 consilieri, PER-8, PNL-4, ALDE-3.

Contextul actual. Cine sunt ocupanții fotoliilor parlamentare de Vâlcea

Traian Dobrinescu , PNL
Romeo Rădulescu , PDL (după PSD)
Constantin Mazilu, UNPR (după PNL)
Cristinel Ion Marian, PP-DD (după PMP)
Cristian Buican, PNL

De asemena, senatorii de Vâlcea sunt:

Florinel Butnaru, PP-DD (după PSD)
Laurențiu Florian Coca, PSD
Marin Adrănel Cotescu, PNL

Buican face jocurile în PNL

În PNL, controversele au început înainte de campania electorală. În presă locală din Vâlcea, au apărut zvonuri conform cărora liderul PNL pe județ, Cristian Buican, a fost cel care a făcut lista pentru alegeri așa cum a dorit el, pe listă fiind trecuți și apropiați de ai parlamentarului, precum finul lui, Victor Stănculescu, și alți 2 membri ai familiei: Ion Bazac și Mihaela Andreianu, precizează voceavalcii.ro De altfel, cei patru ocupă primele locuri pe lista PNL pentru Camera Deputaților, pe ultimul loc aflându-se Alexandru Părdut.

Șeful PNL Vâlcea, Cristian Buican, pare să nu fie străin de nepotisme, aflându-se în centrul unei cercetări a ANI pentru conflict de interese, după ce și-a angajat nepoatele la cabinetul parlamentar.

Conform site-ului alegeriparlamentare2016.ro, Cristian Buican a votat în așa-numita „marți neagră” (10 decembrie 2013) modificarea Codului penal pentru schimbarea definiției conflictului de interese, în vederea scoaterii parlamentărilor din rândul funcționarilor publici și, implicit, a acordării unei imunități de facto pentru infracțiunile de serviciu, inclusiv de corupție, precum și cu scopul de a fi micșorat termenul de prescripție specială. Acest lucru, după retorică PNL din ultimul an, îl face pe candidatul liberal un atacator al statului de drept.

Tot Buican a fost implicat într-un scandal cu actualul primar din Râmnicu Vâlcea, înainte de alegeri. Mircia Gutău a fost ales în primele două mandate edilitare din partea PDL, a fost condamnat la închisoare în 2010 pentru fapte de corupție și a fost eliberat la finalul anului în 2011. Gutău a fost aruncat în închisoare de către însăși șefa de atunci a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), judecătoarea Livia Stanciu, în condițiile unui proces inechitabil. Nedreptatea a fost constatată, în noiembrie 2016, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după cum puteți citi pe luju.ro. Înainte de alegerile locale din 2016, Buican a anunțat că Gutău ar fi putut fi desemnat candidat din partea PNL pentru încă un mandat la primărie. Între timp, lucrurile s-au schimbat între PNL și Buican, acesta ajungând să candideze la locale din partea PER.

Pe lista PNL pentru Senat, pe primul loc se află Romulus Bulacu. Conform site-ului alegeriparlamentare2016.ro, anul acesta, Bulacu a fost declarat în stare de incompatibilitate de către Agenția Națională de Integritate, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier județean, au fost încheiate contracte comerciale între societățile la care politicianul deținea acțiuni și societăți din subordinea Consiliului Județean. Decizia nu l-a împiedicat pe Bulacu să candideze în continuare pentru Senat. Dacă hotărârea ANI rămâne definitivă, PNL-istul își va pierde locul de parlamentar și ii se va interzice deținerea unei funcții publice timp de 3 ani.

Pe următorul loc pentru Senat, se află tânărul Victor Popescu, deocamdată un anonim al politicii.

PSD-ul s-a devirusat

Comitetul Executiv Județean al PSD a stabilit că în capul listei pentru Senat pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie se va afla fostul inspector școlar Bogdan Matei, aflat la prima candidatură pentru Parlament, iar pe locul II se va găsi senatorul Laurențiu Coca.

La Camera Deputaților, primul loc este ocupat de către tanărul om de afaceri Ovidiu Popa. Pe locul II, se găsește fostul viceprimar Vasile Cocoș, pe locul III se află președinta organizației județene de femei PSD, Daniela Otetanu, pe locul IV-primarul comunei Tomsani, Dumitru Pearcu. Pe lista initială figură și deputatul Romeo Rădulescu pe poziția a V-a, dar nemulțumit de liste, acesta și-a declarat candidatura independentă.

Unul trage HĂIS, altul-CEA

Romeo Rădulescu este un personaj controversat pe scena politică socialistă din Vâlcea. În prezent, PSD-istul candidează pentru încă un mandat în Camera Deputaților, de data aceasta independent. Politicianul și-a câștigat mandatul anterior pe vremea când acesta se afla în PDL. Rădulescu a candidat la alegerile locale din iunie 2016 pentru primăria municipiului, pierzând la diferență de aproximativ 2.000 de voturi. În februarie 2016, președintele organizației județene a PSD Râmnicu Vâlcea, Ion Gigi Matei, nu și-a arătat susținerea pentru candidatul impus de centru pentru Primăria Râmnicu Vâlcea. Ion Gigi Matei anunțase la momentul respectiv că nu îi va face campanie electorală candidatului Romeo Rădulescu. În același timp, purtătorul de cuvânt PSD Vâlcea, Adrian Busu, a declarat că respectă decizia conducerii centrale a partidului în privința numirii candidatului pentru Primăria Râmnicu Vâlcea, iar președintele executiv al PSD Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu, și-a vestit retragerea din organizația municipală.

ALDE își trimite oamenii la luptă

Din partea ALDE, lista pentru Senat este deschisă de Iuliana Moise, care a fost la începutul carierei sale politice în PDL, apoi a trecut la PNL și acum se află pe lista ALDE. Iuliana Moise este șefa Registrul Auto Român (RAR) și este una dintre cele mai bogate femei din județul Vâlcea, încasând un salariu de 90.585 lei de la RAR, plus o indemnizație de 10.574 de lei de la Consiliul Județean. Ani la rând, Iuliana Moise a fost secondată în topul celor mai bine plătite doamne din Vâlcea de către fosta președintă a femeilor social-democrate din județ, Ioana Liță. Aceasta a câștigat tot de la stat (de la CET Govora) un salariu anual de 89.000 de lei. Pe lângă acești bani, Ioana Liță a încasat anual o indemnizație de 10.056 de lei de la Consiliul Județean Vâlcea, precizează săptămâna.net

Pe lista ALDE pentru Senat, se mai află șeful Serviciului Județean de Medicină Legală, Ioan Neamu ,urmat de Monica-Alice Șarpe și Damian Dincă.

Capul listei pentru Camera Deputaților este Dumitru Lovin, președintele ALDE din județ, un traseist convins. Membru al PCR înainte de 1990, Lovin și-a început cariera politică postdecembristă în PDSR / PSD, a avut un moment în care cariera lui a luat altă întorsătură, mânându-l către PRM, dar omul a revenit pe calea cea dreptă, intrând din nou în PSD, că acum să îl vedem șef la ALDE în Vâlcea.

Tot pentru Camera Deputaților, candidează Remus Grigorescu, Adrian Busu, Măria-Georgiană Mureanu, Ionuț Eduard Nuică, Teodor-Sorin Cumpănăsoiu, Ion Croitoru și Octavian Gheorghe Bădircu.

PMP și USR vor să ia din electorat

Lista pentru Camera Deputaților din partea PMP este deschisă de alt trasesist, Constantin Mazilu. În 1998, Mazilu a intrat în PNȚCD, iar în 2001 a vrut să joace și peste hotare, așa că s-a înscris în Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). În 2003, Constantin Mazilu s-a înscris în PSD-ul mioritic, trecând apoi la UNPR și, prin fuziune, la PMP. În 2011, pentru a evita plata datoriilor la stat a firmelor sale, Constantin Mazilu și-a trecut societățile pe numele unor cetățeni săraci ai Republicii Moldova care nici nu-l cunoșteau. Este vorba despre un hamal, un șomer și o femeie de serviciu din orașul Orhei, care „controlează“ patru firme preluate cu datorii imense, conform adevărul.ro.

Din partea PMP pentru Cameră Deputaților, mai candidează Alina-Florentina Miu, Nicolae Ionuț Vasile, Mircea Chirca, Gabriel  Tur, Corina Oprescu, Emil-Mihail Bălan și Viorel-Voinea Zorlescu. La Senat, lista e deschisă de inginerul Gheorghe Popa, urmat de Bogdan-Ion Nicula, Ion Cărtusanu și Maria Brinzan.

Din partea USR, candidații de pe lista pentru Camera Deputaților sunt: Andrei-Florin Gheorghiu , Dominic-David Teleki, Izabela Maria Cernătescu ,Eduard Rădulescu, Petre-Claudiu Botea, Marius-Ionel Ungureanu. Pentru Senat, competitorii sunt următorii: Laurențiu-Constantin Ciocîrlan, Florin-Daniel Ciucă,  Andreea Maria Iordache și Constantin-Irinel Pop.

Ce previziuni sunt pentru Vâlcea?

Traseism, corupție, incompatibilitate și nepotism. Cam aceștia sunt termenii care se leagă de campania electorală vâlceană din acest scrutin. Numai printr-o conjunctura astrala cu totul și cu totul neașteptată, am putea spera că votul electoratului să se îndrepte către candidați „curați”, care nu au fost implicați în scandaluri sau în dosare penale. Altminteri, planetele se aliniază pentru PSD, un adevărat „ghimpe” în coastă PNL-ului. În rest, ALDE e singurul partid vizibil în luptă, în afara PSD și PNL. În schimb, merită urmărit și dacă PMP și USR se pot afirma în acest județ unde există o mâna de „moșieri” care fac politică exact ca la ei acasă.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi