PSnews

Congres PNL

Alegeri în Vrancea: PSD nu are bătăi de cap. Toți ochii pe USR / EXCLUSIV

renasterea.ro

Redacția PSnews.ro continuă, luni, seria articolelor despre pregătirile de la nivel județean pentru alegerile parlamentare. De data aceasta, vă prezentăm situația din județul Vrancea, unde, după toate aparențele, PSD-ul își menține influența.

La alegerile locale de pe 5 iunie 2016, social-democrații au câștigat 54 de primării, în timp ce liberalii au obținut doar 19. Situația la Consiliul Județean nu este nici ea surprinzătoare, PSD având 18 consilieri, PNL – 13, iar ALDE – doar 2 reprezentanți. Președintele CJ este Marian Oprișan, aflat la al cincilea mandat.

În ceea ce privește Primăria Focșani, după 16 ani în care municipiul a avut același primar, acesta (Decebal Bacinschi) a renunțat la funcție în martie 2016, invocând probleme de sănătate, conform vrancea24.ro. Bacinschi a fost înlocuit de alt PSD-ist, Cristi Misăilă, care a obținut 40,19% dintre voturi, în timp ce contracandidatul său, Ion Ștefan (PNL), a înregistrat un scor de 36,21%. Și în Consiliul Local Focșani, PSD a câștigat cele mai multe mandate (9), urmat de PNL (cu opt), UNPR (cu două) și ALDE (cu un consilier). Emanuel Gongu este singurul consilier independent.

Contextul actual. Cine sunt ocupanții fotoliilor parlamentare de Vrancea

Deputații de Vrancea sunt:

  • Nicolae-Ciprian Nica, PSD
  • Angel Tîlvăr, PSD
  • Nini Săpunaru, PNL
  • Neagu Murgu, PMP
  • Laurențiu Țigăeru Roșca, ALDE
  • Florin Mihail Secară , PNL

De asemena, senatorii de Vrancea sunt:

  • Cristian- Sorin Dumitrescu, PSD
  • Petru Filip, PSD

Nici listele de candidați nu sunt lipsite de scandaluri

În ceea ce privește alegerile parlamentare din decembrie,  lupta se anunță strânsă, PSD-ul pregătind deja artileria grea.

Pe primul loc pe listele de candidați pentru Camera Deputaților se află Angel Tîlvăr, care candidează pentru al patrulea mandat de parlamentar. Tîlvăr a fost ministru delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, acum ocupând funcția de președinte al organizației PSD Diaspora. Contestat de presă la numirea în funcția guvernamentală (pentru că e fiul unui fost securist), Tîlvăr s-a dezis rapid de tatăl său, securistul care i-a asigurat spatele până în 1989.

Pe poziția a doua, se află alt personaj controversat: fostul vicepreședinte al CJ Vrancea Dragoș Bârlădeanu, care i-a adus acuzații grave lui Klaus Iohannis în campania prezidențială: „Dacă îl veți vota pe Iohannis, vă va vinde copiii în străinătate”. Bârlădeanu susținea ca Iohannis, înainte sa fie primar de Sibiu, vindea copii în străinătate „pe bani grei”.

„Are 6 case. Prima casă și-a făcut-o din banii de pe urma copiilor vânduți. (…) Are aranjamente cu toată gașca lui Traian Băsescu, Videanu, Berceanu, Udrea, ca Băsescu să rămână în continuare prim-ministru (…) De ce nu il vrem pe Iohannis? Pentru că Iohannis nu a participat, de când este primar, niciodată, la sărbătorirea Zilei Naționale a României la Sibiu”. Acesta era mesajul pe care PSD-istul îl transmitea prin comunele din Vrancea, conform justitiecurata.ro 

Următoarele locuri pe lista candidaților pentru Cameră sunt ocupate de Nicușor Halici, Tudorița Boboc,Valentin Ochean, Lauriana Ailincuței și Dănuț Cristian.

Pe prima poziție din listele PSD, se găsește din nou Cristian Dumitrescu, senatorul care este parlamentar din 1992. Acesta este cel mai bogat candidat vrâncean, având împreuna cu soția venituri de peste 200.000 de euro. Pe locul al doilea, se află Mihai Nedelcu, stomatolog de profesie, consilier local de Focșani. Revenind la Cristian Dumitrescu, trebuie să vă spunem că acesta și soția sa, Corina, au fost dați în judecată pentru plagiat de către profesorul de drept Octavian Manolache. În caz că vă sună cunoscut numele Corina Dumitrescu, vă amintim că, în mai 2012, ea a fost nominalizată de către premierul de atunci, Victor Ponta, pentru funcția de ministru al Educației, conform gandul.info. Poziția a treia este ocupată de alt doctor, Aura Eșanu, actual consilier județean, fiind urmată de colegul ei de la CJ, Geany Bălan.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a anunțat că nu se va afla pe lista candidaților.

„Nu voi candida la parlamentare. Mai am multe făcut pentru vrâncenii mei și nici nu vreau imunitate, așa cum s-au grăbit unii să afirme”, a spus Marian Oprișan, citat de Agerpres.

Politicianul a ajuns celebru după ce, la capătul unui proces de 9 ani, a fost achitat definitiv (în decembrie 2015) în dosarul Căprioara, unde era acuzat de abuz în serviciu și de comiterea mai multor infracţiuni în legătură cu achiziţionarea complexului turistic cu același nume.

Trebuie să spunem că Oprișan nu are simpatia tuturor colegilor din PSD, fiind acuzat de către fostul consilier local Aurel Boțu că i-a amenințat cu arma pe colegii acestuia, într-una dintre ședințe, relatează Cotidianul.ro

Surse din interiorul PSD Vrancea au dezvăluit că Oprișan se pregătește să preia șefia social-democraților în locul lui Dragnea, în cazul unui rezultat nesatisfăcător la alegerile din decembrie, precizează justitiecurata.ro

Membrii PNL Vrancea și-au pregătit și ei strategia de luptă

În comunicatul de presă emis de liberali, aceștia anunțau că ținta lor este de a câștiga 38% dintre voturi, echivalentul a două scaune de deputați și unul de senator, însă acest scor nu a mai fost atins până acum de către PNL în Vrancea.

În cursa pentru un post de deputat, pe primul loc se află afaceristul Ion Ștefan, care a obținut un procentaj de 36% pentru Primăria Focșani. Pe următoarea poziție, se găsește consilierul județean Liviu Bostan, fratele fostului ministru tehnocrat al Comunicațiilor Marius Bostan.

Pentru Senat, candidează actualul  primar al comunei Jariștea, Cătălin Toma. Acesta se află la al treilea mandat edilitar și a fost numit în fruntea organizației PNL Vrancea în decembrie 2015, înlocuindu-l pe Nini Săpunaru. De altfel, Săpunaru reprezintă surpriza acestor alegeri. După numeroasele controverse care au gravitat în jurul lui, politicianul nu a mai fost trecut pe lista PNL pentru aceste parlamentare, la sfârșitul a 16 ani în care a făcut parte din Parlament.

Este ALDE sigur de locul 3?

Candidații ALDE se arată mai optimiști decât rivalii lor din PNL, avansând o listă de 7 candidați pentru Camera Deputaților și 4 propuneri pentru Senat.

Pe poziția întâi, se află Maricica Vrabie,  fostul director al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor.

Următoarele locuri sunt ocupate de către consilier județean Dorina Săpunaru, profesorul Viorel Antimirescu, medicul Vasile Ursescu, consilierul local Cătălina Lupu, Pauliean Vasile (întreprinzător privat) și Ștefan Vicol (ofițer în rezervă).

Pe primul loc la Senat, se află Constantin Voicu (pilot şi economist, fost şef al Aeroclubului României), urmat de Ionel Bucur, Gheorghe Duţescu şi Tatiana Popa.

Cine sunt candidații PMP și USR

La PMP, în capul listei pentru Camera Deputaţilor, se găsește președintele organizației PMP Vrancea, Neagu Murgu, care țintește un nou mandat în Parlament, în timp ce vice-preşedintele organizației județene, Mirela Bîznă, candidează pentru un scaun de Senator. Acum 4 ani, cei doi au luptat în aceeași formulă din partea PP-DD.

USR propune 6 candidați pentru Parlament. Astfel, la Senat, este trimis la înaintare caricaturistul Constantin Pavel, urmat de Ellen Popovici, iar pentru Camera Deputaților, capul de listă este Virgil Petrea. La fel ca Nicușor Dan (președintele USR), Petrea a fost olimpic internațional, fiind laureat cu medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, cel mai mare punctaj din lotul  României, a câştigat aurul şi la Olimpiada Internatională Pluridisciplinară Tuymaada din Rusia şi a obținut medalia de argint la Balcaniada de Matematică. Petrea este urmat în cursă de Anca Elena Sandu, Petru Pletea și Alin Miloaie.

La ce să ne așteptăm?

În orice caz, nu la surprize din partea PSD, având în vedere că Vrancea este, de ani de zile, un județ roșu. Iepurele, în schimb, poate sări din tufa USR-istă, ținând cont de faptul că oamenii lui Nicușor Dan pot juca în Vrancea cartea anti-sărăcie, având în vedere că județul nu a fost ocolit de acest flagel. Altă direcție pe care această formațiune politică poate merge este cea a fragilității opoziției pe care PNL a făcut-o în Vrancea față de PSD.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi