Skip to content
Politică

Alegeri înainte de Congres: cum arată lupta pentru controlul filialelor PNL Cluj și Bistrița-Năsăud

Inquam Photos / Octav Ganea

Situația politică din teritoriu poate fi decisivă pentru viitorul Congres al PNL, de pe 25 septembrie, iar candidații se pregătesc să se impună în filiale și organizații județene. Dacă la Cluj s-a format o tabăra pentru susținerea lui Florin Cîțu, în Bistrița-Năsăud există o tabără pentru Ludovic Orban, chiar dacă Robert Sighiartău, deputat din Bistrița-Năsăud, este de partea actualului premier. 

Cluj

Emil Boc și-a salvat cariera politică la Cluj, după dezastrul guvernării din urmă cu un deceniu, și acum încearcă revenirea la vârful politicii românești, împingându-l pe Florin Cîțu într-o lupta cu Ludovic Orban. Emil Boc se implică în acest conflict pentru că are un interes și urmărește o funcție mai importantă pe scena politică. 

Faptul că Emil Boc este un susținător al lui Florin Cîțu nu garantează că membrii PNL din Cluj vor face același lucru. Lucrurile sunt foarte incerte pentru viitorul PNL, unde mai mulți candidați vânează cele mai înalte funcții și acest lucru ar putea divide organizația județeană. 

Organizația PNL Cluj este dominată de PDL-iștii apropiați de Emil Boc. În prezent, președintele PNL Cluj este europarlamentarul Daniel Buda, ajuns la al doilea mandat în Parlamentul European. Între 2004 și 2012, Buda a avut și 2 mandate de deputat în Parlamentul României, din partea PD și ulterior PDL. În trecut, acesta a dominat organizația PDL Cluj și apoi a preluat conducerea PNL Cluj. Europarlamentarul a anunțat că va candida pentru un nou mandat de președinte PNL Cluj, potrivit presei locale. 

Dar Buda ar putea avea un adversar foarte dificil, dacă Alin Tișe, actualul președinte al Consiliului Județean Cluj, va decide să intre în luptă pentru conducerea organizației. Alin Tișe este unul dintre cei mai duri critici ai lui Ludovic Orban: „O discuţie cu Orban despre competenţă şi performanţă e ca şi cum ai discuta cu dinozaurii. Orban ar trebui sa joace table in parc cu Ion Iliescu, nu sa facă rău unui partid pe care îl confundă cu propria persona. Sindromul Dragnea este prezent permanent”. 

În competiția pentru conducerea PNL Cluj, Alin Tișe ar putea avea de partea sa toți primarii din județ, conștienți că au nevoie de acesta pentru a primi finanțare din partea Consiliului Județean. Totuși, Buda rămâne bine ancorat în politica românească, având suficiente relații pentru a-și păstra funcția. 

Bistrița-Năsăud 

Chiar dacă Robert Sighiartău este deputat de Bistrița și îl susține pe Florin Cîțu, situația din teritoriu rămâne de partea lui Ludovic Orban. Aripa PDL din Bistrița a înregistrat deja prima înfrângere, când Sorin Hangan, viceprimarul Bistriței, a câștigat alegerile pentru funcția de președinte al filialei PNL Bistrița. Adversarul său, Dorin Dobra, era susținut de foștii PDL-iști și a primit doar 48 de voturi, în timp ce Hangan a avut susținerea a 101 liberali, la alegerile de pe 11 iunie 2021. 

La nivelul județului este aceeași bătălie între aripa PDL-istă și cea PNL-istă. Doar că Ioan Turc, primarul orașului Bistrița și actualul președinte al organizației județene PNL Bistrița-Năsăud, are prima șansă. Acesta este unul dintre susținătorii lui Ludovic Orban, publicând un mesaj pe o rețea de socializare: „Cu Ludovic Orban președinte, Partidul Național Liberal are ocazia să continue un traseu politic de succes și să reconfirme în fața electoratului”. 

Ioan Turc a intrat recent într-un conflict cu câțiva primari din județ și rămâne de văzut dacă acest lucru îi va afecta șansele la victorie. Între timp, Stelian Doha, prefectul județului, trimis de PNL în această funcție, a criticat modul în care Ioan Turc a gestionat organizația județeană și conflictele din partid. 

„Nu poți conduce un partid împotriva primarilor partidului. Sunt primari cu 3-4 mandate în spate”, a spus Doha, pentru presa locală. Acest conflict poate reprezenta un mare impediment pentru Ioan Turc și va trebui să negocieze cu primarii din județ pentru a aplana conflictul. 

Robert Sighiartău va trebui să mizeze pe un alt candidat în județ, dacă vrea să aducă voturi pentru Florin Cîțu, însă aripa PDL pare a fi în minoritate în Bistrița-Năsăud. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *