Decizia de dizolvare a Adunării Naționale a lui Emmanuel Macron a provocat o undă de șoc care a dus la o furie înăbușită. Furia aceasta ar putea avea consecințe în campania electorală. Chiar primul ministru al Frantei, Gabriel Attal și alți lideri politici importanti, i-au cerut direct lui Emmanuel Macron să rămână „discret” până pe 7 iulie.
După dizolvarea Adunării Naționale, Macron plănuia să fie el însuși simbolul campaniei legislativă prin creșterea numărului de deplasări și intervenții mediatice. Acest plan a fost abandonat deoarece mulți candidați refuză să imprime portretul șefului statului pe pliante.
Miniștri, deputați, consilieri și alți colaboratori ai majorității, au sentimentul de a fi fost sacrificați de Emmanuel Macron
Împotrivit dizolvării, premierul se trezește propulsat împotriva voinței sale în fruntea unei campanii care riscă să coste scump tabăra sa. „Spun, nu, spiritului de înfrângere”, a declarat șeful statului, săptămâna trecută, în timpul conferinței de presă.
Totuși, sunt miniștri, deputați, consilieri și alți colaboratori ai majorității care au sentimentul de a fi fost sacrificati de președinte. „Este puțin din vina lor dacă suntem aici”, a răspuns cineva apropiat lui Emmanuel Macron, deloc afectat de starea de șoc în care este cufundată tabăra lui.
Campania legislativă reaprinde animozitatea dintre François Hollande și Emmanuel Macron
François Hollande, fostul președinte socialist este candidat în regiunea Corrèze sub steagul Noului Front Popular. Hollande, ca mulți francezi, a ramas mut de uimire, duminică seara, când a aflat de această dizolvare.
Macron-Hollande. O poveste de trădare în politică
Emmanuel Macron se lansa în cursa prezidențială în 2017, rupând relația de încredere care l-a unit cu mentorul său politic, François Hollande.
Ajuns în echipa guvernamentală în 2012, ca secretar general adjunct al cabinetului președintelui François Hollande, Emmanuel Macron și președintele socialist au stabilit rapid o relație puternică. François Hollande a vorbit la acea vreme frecvent despre calitățile omului pe care îl considera studentul său în politică. „Emmanuel Macron sunt eu, el va fi pregătit pentru 2022 sau 2027, eventual, declara Hollande.”
În anturajul apropiat al lui François Hollande, mai mulți consilieri îl vor împinge și pe tânărul politician să urce. Devenit ministru al Economiei în 2014, ambiția lui Emmanuel Macron devine din ce în ce mai clară pentru cei care conduceau, atunci.
„Manuel Valls a înțeles că Emmanuel Macron nu se va opri la acest post de la Bercy”,spunea jurnalistul Gérard Davet. O clarviziune pe care François Hollande nu o va avea.
Trădarea supremă
Pe 30 august 2016, Emmanuel Macron a demisionat din funcția de ministru al Economiei pentru a se dedica pe deplin mișcării sale recent lansate, mișcarea En Marche! La început, François Hollande părea să întâmpine dificultăți în a admite, așa explică jurnalistul Gérard Davet: „În acea zi, l-am întrebat dacă bănuise ceva. Nu a putut să spună „M-a trădat (…)”.
De la alegerea sa, François Hollande pare să nutrească o formă de resentimente față de succesorul său, vorbind de mai multe ori în mass-media pentru a-și marca scepticismul față de politicile conduse de Emmanuel Macron.
Gérard Davet explică: „François Hollande îl critică constant pe Emmanuel Macron. Critici care vor sa fie constructive, uneori. Dar îi place să sublinieze ideea de cum arata curba șomajului sub mandatul său de cinci ani și cum a crescut in mandatul lui Emmanuel Macron ( . ..).
Emmanuel Macron a respins perspectiva unei demisii chiar dacă opoziția de extremă dreapta va câștiga alegerile
Macron a subliniat că va rămâne în funcție chiar dacă opoziția de extremă dreapta a lui Marine Le Pen va câștiga alegerile legislative anticipate din 30 iunie-7 iulie, scrie AFP, care citează un interviu acordat de președintele francez săptămânalului Le Figaro Magazine.
Emmanuel Macron a exclus varianta demisiei „indiferent de rezultatul” alegerilor legislative anticipate convocate după înfrângerea formațiunii sale în alegerile europene.
„Nu RN este cel care scrie Constituția, nici spiritul ei. Instituțiile sunt clare, la fel și locul președintelui, indiferent de rezultat. Este un intangibil pentru mine”, a spun Macron.
„Mă voi duce acolo pentru a câștiga”, a dat asigurări președintele în interviul realizat luni după-amiază, a doua zi după anunțul său șocant privind anticipatele, care a luat prin surprindere pe toată lumea, inclusiv pe propriul său premier Gabriel Attal.
Celor care au crezut că este „nebun” să provoace un astfel de cutremur politic, Emmanuel Macron le-a răspuns: „nu, deloc”, mai scrie AFP. „Mă gândesc doar la Franța. A fost o decizie corectă, în interesul țării. Și le spun francezilor: nu vă fie teamă, mergeți la vot”.
Potrivit postului BFMTV, care citează surse apropiate Palatului Élysée, Macron și-a exprimat dorința de a ține mai multe discursuri pe parcursul lunii iunie și are în vedere „trei apariții pe săptămână până la alegerile legislative”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News