Skip to content
Politică

Alegeri locale 2016: tot ce trebuie să știi despre procedura de votare (VIDEO)

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a pus la dispoziția votanților trei clipuri animate cu informații esențiale privind procedurile de votare.

Alegerile locale din acest an se desfasoara duminica, 5 iunie, romanii din tara sunt asteptati la urne pentru a-si alege primarii, consilierii locali si consilierii judeteni.

Scrutinul va avea loc intr-un singur tur, iar votarea incepe la ora 7 si se incheie la ora 21.

Pot vota cetatenii romani sau cetatenii statelor UE cu domiciliul sau resedinta in Romania si care au implinit 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv.

Pentru a-ti putea exprima acest drept constitutional, trebuie sa prezinti un act de identitate valabil. La alegerile locale poti vota doar in localitatea de domiciliu sau de resedinta. Daca nu te poti deplasa la sectia de votare, poti solicita urna mobila, insa in conditiile legii, scrie ziare.com.

Ce trebuie sa faci in sectia de votare: Primele alegeri informatizate

Mai intai trebuie sa prezinti actul de identitate operatorului de calculator din sectie, care il va scana si va verifica daca esti inscris in lista electorala permanenta.

Anul acesta este primul an in care alegerile locale se desfasoara sub supravegherea unui sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV), sistemul fiind menit sa creasca transparenta procesului de votare.

Dupa ce operatorul de calculator scaneaza actul de identitate, sistemul efectueaza automat mai multe verificari: daca ai drept de vot, la ce sectie de votare iti poti exercita votul sau daca nu cumva ai votat la alta sectie. In acest fel este eliminata posibilitatea votului multiplu si fraudarea alegerilor.

In plus, fiind introduse datele personale in calculator, prezenta la vot este actualizata si raportata in timp real.


Ce trebuie sa faci in sectia de votare: Care e procedura

Daca totul este in regula, primesti buletinele de vot cu numele candidatilor si formatiunilor politice, si stampila cu mentiunea „votat”.

Atentie! Inainte de a intra in cabina de vot, asigura-te ca pe spatele buletinului de vot este aplicata stampila de control a sectiei de votare. Daca ea lipseste, votul tau va fi declarat nul.

In cabina de vot trebuie sa intri singur!

Stampila de vot trebuie aplicata in interiorul chenarului candidatului sau listei pe care o preferi. Daca stampila depaseste chenarul respectiv sau daca este aplicata pe mai multe patrulatere, votul este nul.

Buletinul trebuie indoit cu pagina netiparita in afara, astfel incat numele candidatilor sa nu fie vizibile, dupa care el trebuie introdus in urnele special amenajate. Dupa ce restitui stampila, vei primi inapoi actul de identitate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *