Skip to content
Sport

Alegeri locale 2016. Tudor Chirilă: „Nu putem lăsa orașul ăsta pe mâna unor oameni care nu ne iubesc!”

Alegeri locale 2016. Tudor Chirilă: „Nu putem lăsa orașul ăsta pe mâna unor oameni care nu ne iubesc!”

Astfel, renumitul cântăreț a postat, duminică, un mesaj pe pagina personală de Facebook, adresat tuturor alegătorilor.

Eram la malul mării acum două zile. La un metru de plajă, un pescăruș plutea pe apă în derivă. Lângă el, doi boschetari inimoși încercau să îl facă să zboare. El nu mai putea sau nu mai voia. Abandonase. Înghițea apă, din când în când. Unul dintre boschetari îmi spunea că foarte curând avea să moară. Deasupra noastră se roteau în cercuri joase alți câțiva pescăruși care icneau alarmați, într-un gest de ultimă solidaritate. Îl țineam de mână pe fiul meu care privea spectacolul pescărușului plutitor fără să-i pătrundă semnificația. Apoi am început să mă simt vinovat. Aș fi putut scoate pescărușul din apă, să încerc să-l transport undeva, la un veterinar. Boschetarii plecaseră deja. Plecam și eu. Vinovăția lucra însă”, își începe artistul mesajul, potrivit B1.ro

 
Chirilă enumeră apoi lucrurile pe care ar fi putut să le facă pentru a salva viața pescărușilor. În loc să treacă la fapte, însă, el a ales să caute argumente prin care să-și justifice lipsa de reacție și să fie împăcat cu el însuși: ”Aș fi putut măcar să dau măcar un telefon la un veterinar din Constanța, să încerc să-l conving să vină până la malul mării unde o pasăre se îneca. Poate aș fi reușit să dau peste un om pentru care o asemenea situație nu era una inevitabilă sau neimportantă. Sau aș fi putut încerca să caut mai departe pe plajă pe cineva care să transporte pescărușul până în oraș. N-am făcut-o. Mintea mea a început să caute rapid argumente(unele rezonabile) care să-mi justifice apatia și lipsa de inițiativă. Dar, pe măsură ce mă depărtam de mal, mă simțeam mai vinovat.

 
La fel, tinerii în ziua votului aleg să-și găsească argumente pentru a nu merge la vot, în loc să depună acest mic efort ce le va marca viitorul. Nici cei mai în vârstă nu au prea mult spirit civic, dar merg la secțiile de votare pentru că asta face parte din tabietul lor, mai scrie Tudor Chirilă:

 
Să votezi este mult mai puțin costisitor decât să salvezi un pescăruș. Și cu toate astea de ani buni de zile cei mai numeroși la vot sunt pensionarii. Asta nu pentru că ei au spirit civic, ci pentru că duminica votului face parte din tabieturile lor. Doar că ei, pensionarii, sunt și cei ușor manipulabili. Pentru noi, ceilalți, este mai simplu să ne depărtăm de mal și să închidem ochii. Este mult mai simplu să NU ieșim la vot, pentru că, nu-i așa, nu se schimbă nimic și pescărușul va muri oricum. Doar că în cazul votului pe care ar trebui să-l acordăm mâine,pescărușii suntem noi. Fiecare dintre noi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *