Skip to content
Alegeri locale 2020

Alegeri locale 2020: Se anunță o luptă în doi pentru Primăria Capitalei

Inquam Photos / Octav Ganea

Cursa pentru primăria Capitalei se anunță anul acesta mai strânsă ca oricând. La precedentele alegeri locale am asistat la o victorie din partea PSD, Gabriela Firea surclasându-l pe Nicușor Dan, candidat la vremea respectivă din partea Uniunii Salvați Bucureștiul. În condițiile unei slabe prezențe la vot – 33,22%, Firea se impunea cu 42,97% (246.553), în timp ce Nicușor Dan venea pe locul doi cu 30,52% (175.119), un procent destul de bun pentru un candidat aproape necunoscut, sprijinit de o formațiune politică la fel de nouă.

Anul acesta, deși alegerile se vor desfășura într-un singur tur de scrutin, finala are șanse să fie reeditată, dar de data aceasta competiția ar putea fi mult mai strânsă. Statistica ne spune că în condiții de prezență slabă la vot, candidații PSD tind să obțină victoria. În ultimii 30 de ani de democrație, PSD/FSN a dat cei mai mulți câștigători la Primăria București – 5 edili, dacă nu îl punem la socoteală și pe Sorin Oprescu, candidat independent susținut însă de PSD. PNL a reușit doar de două ori să își adjudece Primăria Capitalei – între 1992 și 1996 și un scurt interimat al lui Răzvan Sava, între noiembrie 2015 și iunie 2016. Așadar o victorie a candidatului PNL în alegeri ar reprezenta o lovitură de imagine importantă.

Nicușor Dan se profilează drept un candidat mult mai dificil de învins de către PSD față de acum 4 ani. Asta pentru că acesta ar putea fi candidatul unei drepte unite, fiind sprijinit și de alte formațiuni politice. În iarnă, lui Traian Băsescu, el însuși fost primar al Bucureștiului, îi surâdea ideea unui candidat comun PNL-PMP în postura lui Nicușor Dan.

Candidatura lui Nicușor Dan încinsese însă spiritele în alianța USR-PLUS și până la urmă cei de la PLUS au venit cu o soluție – candidatura lui Vlad Voiculescu. Însă anunțul nu a fost de lungă durată, după o serie de scandaluri apărute în presă, Vlad Voiculescu anunța în februarie că se retrage din cursa pentru Primăria generală. Pe lângă aceștia vor mai apărea cu siguranță și alți candidați, dar șansele sunt să vedem reeditată finala din 2016, la un scor însă mult mai strâns. Dacă Nicușor Dan se va profila în mod oficial drept un candidat la dreptei unite, atunci acesta ar putea pleca chiar din postura de favorit, inversându-se rolurile față de acum 4 ani.

Fărâmițarea spectrului politic ar avantaja partidele mari, deja consolidate. Totuși, dacă rămân consecvenți unei alianțe, dreapta politică ar putea da candidatul câștigător. La ora actuală marea necunoscută pare să fie reprezentată de alianța USR-PLUS care nu s-a decis dacă să-l susțină sau nu pe Nicușor Dan. Statistica alegerilor din ultimii 30 de ani ne spune limpede că partidul/alianța care a dominat scena politică la vremea respectivă a dat câștigătorul pentru Primăria Capitalei. Cu cât se va apropia mai mult data alegerilor, cu atât negocierile vor fi mai dure. Încă se fac calcule, dar în lipsa unui candidat comun al dreptei, șansele sunt ca în următorii 4 ani să avem tot un candidat social-democrat câștigător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *