Skip to content
" "
Alegeri locale 2020

Alegeri locale în feuda baronului Oprișan. Liberalii aruncă în luptă un actual ministru pentru Primăria Municipiului Focșani

Inquam Photos / Octav Ganea

Bătălia pentru Primăria Municipiului Focșani se anunță anul acesta mai strânsă decât de obicei. Multă vreme, o redută a PSD, orașul Focșani a fost condus 16 ani de Decebal Bacinschi (2000 – 2016). Potrivit procurorilor DNA, Bacinschi a reușit „performanța” de a crea un prejudiciu imens orașului în cei 16 ani – 394.854 de lei, faptă ce i-a adus cercetarea sub control judiciar pentru abuz în serviciu.

După Bacinschi la Primăria din Focșani a ajuns tot un membru PSD, Cristi Misăilă. Mult mai cunoscut decât Misăilă este însă baronul Marian Oprișan, cel care s-a instalat la conducerea Consiliului Județean Vrancea pentru prima dată în 1995, doar pentru un an de zile. A urmat însă o revenire a acestuia în anul 2000 menținându-se de atunci în funcție. Oprișan a fost cercetat de DNA timp de 9 ani de zile, fiind trimis în 2006 pentru fapte de corupție în urma unei decizii a magistraților Judecătoriei Cluj-Napoca. El a fost în cele din urmă achitat în acest dosar de corupție. Oprișan a mai fost pe primele pagini ale ziarelor anul trecut când spunea că și-a cumpărat bolidul de 120.000 de euro din contul mamei sale, care a lucrat zeci de ani la Fabrica de Confecţii din Focşani.

" "
" "

Cristi Misăilă (Foto: vrancea24.ro)

PNL aruncă în luptă același om ca în 2016

PNL încearcă anul acesta să câștige primăria din Focșani cu același om pe care l-a aruncat în luptă în 2016, Ion Ștefan, actual ministrul al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. La precedentul scrutin, acesta a luat 32,7 procente, clasându-se la 8,8 procente în spatele lui Cristi Misăilă.

Ion Ștefan a intrat anul trecut în centrul atenţiei printr-un scandal. El a recunoscut că nu şi-a plătit impozitele la casa de 900 de mp din Focşani, despre care spune că nu o recomandă nimănui, pentru că este prea mare. El a fost recent și subiectul unei moțiuni simple depusă de PSD. Pe lângă Ion Ștefan, PNL l-a nominalizat și pe senatorul Cătălin Toma dreptul președinției CJ.

Ion Ștefan (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

USR merge cu două nume fără rezonanță

În luna martie, adunarea generală a USR a desemnat şi candidaţii la funcţiile de preşedinte al Consiliuliui Judeţean Vrancea şi Primăria Focşani. Astfel, Corina Atanasiu, preşedinta filialei USR Focşani, a fost aleasă candidata USR la Primăria Focşani. Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Vrancea a fost desemnat Liviu Mălureanu, la origini vrâncean, vicepreşedinte al USR şi membru al Biroului Naţional. Pe lângă activitatea sa profesională, din 2016 este consilier USR în Consiliu Local al Sectorului 3 din Bucureşti.

PMP și-ar dori o alianță la Focșani

Preşedintele PMP Vrancea, Sorin Hornea, vorbea în martie despre posibilitatea unei alianțe a forțelor politice de dreapta (PNL, PMP și USR) pentru a da un singur candidat la Primăria Municipiului Focşani şi preşedinţia CJ Vrancea. Potrivit spuselor lui Hornea, PMP Vrancea ar putea să meargă cu liste proprii de consilieri, dar poate susţine un candidat unic la primăria municipiului Focşani şi Consiliul Judeţean, scopul urmărit fiind acela de a forța prăbușirea baronului Marian Oprișan, plan cu care liberalii ar putea fi de acord.

PSD l-ar putea susține pe actualul primar

PSD nu și-a anunțat încă oficial candidatul. Social-democrații par momentan preocupați de luptele de putere din interior pentru desemnarea președintelui partidului. Totuși, nu ar fi exclus ca după ce situația va fi rezolvată în partid, PSD să-i ofere sprijin politic tot actualului primar. Totodată, în eventualitatea în care PMP, PNL și USR vor susține un candidat comun la primărie și la CJ, PSD, Pro România și ALDE ar putea repeta figura, susținând și ei un candidat unic în postura lui Misăilă. Deja astfel de alianțe par a prinde contur la nivelul Capitalei, așadar nu ar fi exclus să vedem lucrul acesta și la nivel local.

Din 2019 liberalii se află pe val și nu ar fi exclus să asistăm la o schimbare a culorii politice la nivelul județului Vrancea. Administrat de treizeci de ani de PSD, acest județ se află în topul celor cu cea mai mică putere de cumpărare din România. O arată un studiu anual privind puterea de cumpărare în Europa pentru 2018 realizat de GfK, una dintre cele mai prestigioase instituții de cercetare a pieții din lume. Un candidat comun sprijinit de PNL, PMP și USR ar putea înclina decisiv balanța de putere la nivelul județului Vrancea. Rămâne de văzut dacă ministrul Ștefan Ion va fi acest om.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *