Skip to content
Europa

Alegeri locale în Franța: Ecologiștii câștigă mai multe orașe importante

Facebook

Alegerile municipale din Franţa au fost marcate duminică de un avans considerabil al ecologiştilor, pe primul loc la Lyon sau la Lille, potrivit primelor estimări, şi de un regres pentru partidul prezidenţial, înfrânt în majoritatea marilor oraşe ale ţării, scrie AFP, informează Agerpres.

Actual primar al Parisului, socialista Anne Hidalgo, a fost realeasă cu peste 50% din voturi, potrivit primelor estimări, în turul secund al municipalelor din Franţa.

Pe fondul urgenţei reprezentate de problema climatică, partidele ecologiste europene s-au înscris pe un trend ascendent în mai multe ţări şi la diferite alegeri. În prezent, miniştri ecologişti fac parte din guvernele Suediei, Finlandei, Austriei, precum şi la nivelul landurilor germane.

Prim-ministrul Edouard Philippe a câștigat primăria orașului Le Havre, unde a mai fost edil în perioada 2010-2017.

Cu toate acestea, rezultatele celei de-a doua runde a alegerilor municipale din Franța arată o nouă înfrângere pentru președintele Macron, în condițiile în care nivelul său de popularitate rămâne scăzut, iar partidul său nu a reușit să se impună la nivel local.

Alte orașe mari precum Lyon, Bordeaux, Strasbourg, Besançon, Poitiers, Annecy și Tours au fost câștigate de verzi. În Lille, socialista Martine Aubrey a reușit să câștige o luptă acerbă cu candidatul verde – diferența a fost de doar 227 de voturi.

Perpignan, un oraș din sudul țării, a fost câștigat de extrema dreaptă – Louis Aliot, un aliat politic al Marinei Le Pen a câștigat alegerile în acest oraș.

Scrutinul a fost marcat de pandemia de coronavirus și de un absenteism record din cauza fricii de contaminare, înregistrându-se o prezență de aproximativ 40%. Prima rundă a avut loc pe 15 martie, cu doar două zile înainte ca Franța să intre într-o carantină generalizată strictă care a durat două luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *