Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Alegeri locale în Harghita dominate de UDMR. Restul partidelor politice mimează competiția electorală

Inquam Photos / Octav Ganea

La alegerile locale desfășurate în urmă cu patru ani de zile, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) a reușit să câștige majoritatea locurilor in Consiliul Județean Harghita. Concret, în 2016 UDMR a câștigat 47 din cele 67 de primarii din Harghita, ceea ce reprezintă 70%. Social-democrații au ocupat doar șapte fotolii de primari, iar Partidul Civic Maghiar (PCM) are cinci edili. Liberalii au dispărut practic de pe harta județului Harghita.

Șansele sunt ca anul acesta istoria să se repete în Harghita, acolo unde se află o parte importantă a bazei electorale a UDMR.

UDMR schimbă candidatul la Primăria Miercurea Ciuc

Raduly Robert Kalman se află la al patrulea mandat în fruntea Primăriei Miercurea Ciuc. Totuși, acesta nu mai reprezintă opțiunea principală a UDMR. În locul său, deputatul Korodi Attila a fost ales candidatul UDMR pentru Primăria Miercurea Ciuc, câştigând detaşat pre-alegerile care au avut loc în luna martie în municipiul reşedinţă de judeţ, devenind astfel candidatul oficial al UDMR. Korodi Attila fusese preferat de aproape 74% dintre cei peste 8.500 de alegători prezenţi la urne, în vreme ce actualul edil al municipiului obținuse doar 26 de procente.

Deputatul Korodi Attila este la al treilea mandat în Parlamentul României şi a ocupat de trei ori fotoliul de ministru al Mediului în Cabinetele Tăriceanu, Ungureanu şi Ponta. Acesta este de altfel și favorit la câștigarea primăriei, candidând din partea celei mai populare formațiuni politice.

Attila Korodi (sursa: green-report.ro)

La Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, UDMR merge pe mâna lui Borboly Csaba. Acesta ocupă funcția de președinte al Consiliului Județean Harghita din anul 2008.

Restul partidelor mimează competiția electorală

Despre restul partidelor politice putem spune că mimează competiția electorală, fiind practic resemnați în ceea ce privește deznodământul alegerilor locale. PNL l-a anunțat drept candidat pentru Primăria din Miercurea Ciuc pe Marius Ţepeluş. Acesta a candidat fără succes și în 2016, iar realegerea lui pe listele PNL demonstrează doar lipsa mizei electorale pentru liberali.

Dar liberalii nu sunt singurii care par a fi resemnați. PSD merge pe mâna lui Mircea Matei, fost candidat ALDE pentru camera deputaților, de profesie jurist. Matei se reîntoarce acum în Harghita pentru a candida la funcția de primar din partea social-democraților.

Alianța USR-PLUS merge pe mâna lui Nicolae Țoșa. Acesta s-a făcut remarcat în ultimii ani la nivel local prin acțiuni civice pentru apărarea integrităţii sistemului ecologic. În afara orașului însă, profilul lui Toșa rămâne unul destul de scăzut. În fine din partea PMP va candida Ştefan-Sorin Butnaru.

Pe lângă aceștia, mai există câțiva candidați cu o notorietate la fel de scăzută. De pildă, Alianţei Maghiarilor din Transilvania l-a anunțat drept candidat pe Tőke Ervin, iar la Consiliul Local Miercurea Ciuc va candida independent Bíró József.

Borboly Csaba (sursa: informatiahr.ro)

În acest context, UDMR pare a se îndrepta lejer spre o nouă victorie pe plan local. De altfel pentru partidele cu o componentă etnică majoritar românească, redutele UMDR – Harghita și Covasna în special nu par a fi ținte suficient de apetisante. În aceste redute partidele preferă să mimeze competiția electorală, mergând pe mâna unor personaje cu o notorietate slabă, resemnându-se practic chiar înaintea organizării alegerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *