Skip to content
Alegeri locale 2020

Alegeri locale în Maramureș sub semnul dosarelor de corupție. PSD sprijină tacit actualul edil pentru un nou mandat la Primăria din Baia Mare

Inquam Photos / Dan-George Porcuțan
" "

Alegerile locale din 2016 de la Baia Mare au adus o premieră la nivel național. Pentru prima dată un candidat aflat în închisoare a câștigat fotoliul de edil. Este vorba de Cătălin Cherecheș, la vremea respectivă închis la Gherla. Mai mult decât atât, victoria acestuia nu a fost una întâmplătoare, ci chiar categorică, acesta obținând 70,14% din voturi. Acum Cherecheș pleacă tot cu prima șansă.

Actualul edil, candidat independent?

Cătălin Cherecheș a fost membru până acum în numeroase partide, migrând de la o formațiune politică la alta. A trecut prin PSD, UNPR, PDL și PNL. Cercetat într-un dosar de corupție, Cherecheș a fost plasat în arest preventiv. Lucrul acesta nu i-a împiedicat însă pe alegătorii din Baia Mare să îl voteze într-o proporție covârșitoare. Mai mult decât atât Cherecheș ar avea de fapt două dosare de corupție trimise în judecată, unul în anchetă şi un altul clasat. În februarie, preşedintele PNL Maramureş, Ionel Bogdan, a declarat că nu este exclusă susţinerea de către liberali a candidaturii lui Cătălin Cherecheş pentru Primăria Baia Mare.

" "

Cătălin Cherecheș (FOTO: Digi24)

Totuși, între timp, Cherecheș pare a fi luat lucrurile pe cont propriu. În urmă cu doar o săptămână, actualul edil anunța lansarea Coaliţiei pentru Maramureş, o platformă civică care va candida la alegerile locale din Baia Mare dar și din județ. În total, 50 de primari maramureşeni ar candida sub sigla Coaliţiei pentru Maramureş, coaliție condusă de primarul Cherecheş. În anunțul făcut pe 21 iulie, Cherecheș a ținut să-i mulțumească social-democratului Gabriel Zetea “care a venit lângă noi şi împreună cu care am gândit acest proiect de dezvoltare a Coaliţiei pentru Baia Mare în Coaliţia pentru Maramureş”, așa cum susține edilul. Așadar, Coaliția nu ar fi exclus să fie în realitate sprijinită tacit chiar de către PSD.

Nu în ultimul rând, Ionel Bogdan va fi propunerea liberalilor pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

USR merge pe mâna lui Dan Ivan

Pentru funcția de primar al municipiului Baia Mare USR merge chiar pe mâna președintelui USR Maramureș, Dan Ivan. Acesta s-a făcut remarcat în spațiul public atunci când a anunțat public că susține alegerea edililor în două tururi de scrutin și nu doar într-unul așa cum prevede legislația actuală. Pentru Consiliul Județean Maramureș, USR merge pe mâna deputatului Vlad Duruș. Potrivit presei locale, USR ar fi ajuns la o înțelegere cu PLUS pentru susținerea comună a celor doi candidați.

Dan Ivan (FOTO: 2mnews.ro)

PSD îl susține tacit pe Cherecheș? Pro România în căutare de aliați

PSD nu și-a desemnat oficial nici un candidat. Totuși social-democrații ar putea merge la CJ Maramureș pe mâna lui Gabriel Zetea, actualul președinte la Consiliului. Totodată, social-democrații l-ar putea sprijini taci pe Cherecheș, actualul edil care și-a lansat, așa cum am arătat o platformă civică, platformă sprijinită însă de Zetea.

Partidul lui Ponta nu a desemnat nici el un candidat oficial, însă din nou nu ar fi exclus o alianță pentru susținerea lui Cherecheș. De altfel Ponta a efectuat o vizită în iarnă la Baia Mare unde a spus că nu exclude ideea unei alianțe pe plan local.

Jocurile politice pentru Primăria din Baia Mare sunt departe de a fi făcute. Rămâne de văzut dacă actualul edil va fi recunoscut drept candidatul oficial al unui partid politic, sau va merge mai departe sub egida unei Coaliții ce ar putea fi sprijinită tacit de social-democrați.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *