Alegeri locale în R. Moldova: Care a fost prezenţa la vot şi cum arată rezultatele parţiale

Sursa foto: cec.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova anunţă că la alegerile locale de duminică au participat circa 1,15 milioane de votanţi, ceea ce reprezintă peste 41,4% din numărul total de alegători înscrişi în listele electorale.

Toate secţiile de votare s-au închis la ora 21.00. În 8 din cele 898 de localităţi din ţară s-a înregistrat o prezenţă la urne de sub 25%, astfel alegerile vor fi repetate. Conform prevederilor Codului electoral, alegerile pot fi considerate valabile dacă la ele au participat cel puţin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Iar în cazul în care în anumite circumscripţii sau secţii de votare alegerile sunt declarate nevalabile, Comisia Electorală Centrală dispune organizarea, în termen de 2 săptămâni, a votării repetate în baza aceloraşi date din listele electorale, cu aceleaşi candidaturi şi aceleaşi consilii şi birouri electorale.

La Chişinău, conform datelor CEC, primarul suspendat Ion Ceban, care candidează pentru încă un mandat din partea partidului pe care-l conduce – Mişcarea Alternativă Naţională (MAN), are 50.65 la sută (131.348) după prelucrarea a 302 procese verbale din totalul de 305. Candidatul partidului de guvernământ Acţiune şi Solidaritate (PAS), Lilian Carp, are 28.20 la sută (73.126), scrie news.ro.

Mişcarea Alternativa Naţională (MAN), partid înfiinţat şi condus de primarul Ion Ceban, a obţinut cele mai multe voturi la alegerile locale pentru Consiliul Municipal Chişinău, care au avut loc duminică, potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din cele 305 secţii de votare din Capitală.

MAN a atras voturile a 33,10% din electorat, devansând Partidul Acţiune şi Solidaritate, partid aflat la guvernare, care a fost susţinut de 32,88% dintre alegători.

Cel de-al treilea partid care a depăşit pragul electoral a fost Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, care a obţinut 9,64% din voturi.

În Republica Moldova, pragul electoral este de 5% pentru partidele sau organizaţiile unice, 7% pentru un bloc electoral de două sau mai multe partide şi de 2% pentru candidaţii independenţi, scrie Agerpres.

La Consiliul Municipal Chişinău au avut candidaţi 29 de partide şi blocuri electorale, la care se adaugă Partidul „Şansă”, care a fost exclus din competiţia electorală. De asemenea, au fost înregistrate şi patru candidaturi independente.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: