Skip to content
Internațional

Alegeri parlamentare anticipate în Danemarca. Ce spun ultimele sondaje

Premierul Lars Løkke Rasmussen a anunțat alegeri anticipate în Danemarca / FOTO: BT

Danemarca organizează, miercuri, alegeri parlamentare anticipate. Potrivit sondajelor de opinie, Partidul Liberal de centru-dreapta al premierului Lars Løkke Rasmussen va pierde puterea în favoarea blocului de centru-stânga condus de către Partidul Social Democrat al lui Mette Frederiksen. Sprijinul pentru blocul de centru-stânga este cotat cu 54,8% din voturi.

Astfel, Partidul Social Democrat ar urma să câștige cele mai multe mandate de parlamentar, urmat de Venstre și Partidul Popular Danez.

În prezent, Danemarca este guvernată de o coaliție formată din trei partide: – Venstre, condus de prim-ministrul Lars Løkke Rasmussen, Alianța Liberală și Partidul Popular Conservator -, cu sprijinul Partidului Popular Danez.

Principalele teme de campanie pentru alegerile de astăzi, 5 iunie, sunt imigrația și protejarea mediului.

Parlamentul danez, denumit Folketing, are 179 de membri, 175 aleși în Danemarca, doi în Insulele Feroe și alți doi în Groenlanda. Insulele Feroe și Groenlanda sunt teritorii autonome care fac parte din Regatul Danemarcei.

Campania electorală a început pe 7 mai 2019, când premierul Lars Løkke Rasmussen a anunțat data alegerilor parlamentare: 5 iunie, Ziua Constituției.

Danemarca este cea mai veche monarhie din Europa. În 1849 a devenit o monarhie constituțională odată cu adoptarea unei noi Constituții. Monarhul este șeful formal al statului, un rol mai mult ceremonial, deoarece puterea executivă, exercitată de monarh, este exercitată prin cabinetul de miniștri, primul ministru fiind primul între egali.

Puterea legislativă este deținută atât de monarh cât și de Parlamentul danez, iar puterea judecătorească de Curtea daneză.

Alegerile pentru Parlament trebuie să aibă loc la interval de maxim patru ani, dar primul ministru poate cere alegeri anticipate.

Dacă Parlamentul dă un vot de neîncredere primului ministru, întregul guvern demisionează. Țara este deseori condusă de guverne minoritare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *