Alegeri parlamentare: cine sunt primarii învinși din USR București care vor în Parlament

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

USR demonstrează că nu mai respectă criteriile de integritate și își protejează politicienii penali. După ce l-au trimis în Parlamentul European pe Vlad Voiculescu, urmărit penal, acum USR București deschide listele la parlamentare cu Clotilde Armand, trimisă în judecată.

Scandalul pentru liste

Vlad Voiculescu controlează organizația USR București, deși la alegerile locale a pierdut toate primăriile din capitală. Voiculescu nu a dat explicații pentru eșecul său și chiar a progresat în partid, devenind membru al Biroului Național.

Scandalul din USR București a izbucnit când s-a decis procedura pentru votarea listei pentru alegerile parlamentare. Vlad Voiculescu a stabilit că lista va fi votată de 50 de delegați din toate sectoarele. Radu Mihaiu, primarul învins din Sectorul 2, a cerut ca toți membrii organizației USR București să aibă drept de vot și nu doar cei 50 de delegați. În final, confruntarea a fost câștigată de Voiculescu, chiar dacă a intervenit și Lasconi.

Totuși, o parte dintre delegații chemați de Voiculescu la vot au decis să boicoteze procedura internă a partidului. 10 din cei 50 de delegați nu au votat lista pentru alegerile parlamentare, pentru a arăta că nu sunt de acord cu procedura internă.

Candidații pentru Senat

Clotilde Armand, primarul învins din Sectorul 1, va deschide lista USR București pentru Senat. Clotilde Armand este trimisă în judecată de procurori, după ce s-a numit pe sine manager într-un proiect cu fonduri europene. Fostul primar încearcă să obțină imunitatea parlamentară, care o poate proteja de arest preventiv. Însă nu-i va folosi foarte mult funcția de senator, deoarece Senatul va aproba solicitarea procurorilor, așa cum a făcut și în alte cazuri. În 2016, aceasta a câștigat un mandat de deputat din partea USR. În 2019, a plecat în Parlamentul European pentru o indemnizație mult mai mare. A revenit la București în 2020, când a câștigat Primăria Sector 1.

Clotilde Armand
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Pe locul 2 pe lista USR București este Cristian Ghinea, fost ministru, fost parlamentar, fost europarlamentar. Ghinea a fost ministru în guvernul Cioloș, apoi a intrat în 2016 în Camera Deputaților alături de USR. În 2019, a fugit la Bruxelles pentru Parlamentul European, unde era plătit mult mai bine decât în România. După un an în Parlamentul European, Ghinea a renunțat la mandat și a revenit în guvernul Cîțu, cu mandatul de ministru al fondurilor europene. Din septembrie 2021, de la ruperea coaliției PNL-USR, Ghinea este șomer politic. USR l-a salvat cu un contract de consultanță, de unde Ghinea a câștigat 6.000 de euro pe lună. Adică un membru USR era plătit cu 6.000 de euro/lună ca să facă ceea ce face oricare alt membru USR.

Cristian Ghinea/ Sursa: Inquam Photos / George Călin
Cristian Ghinea/ Sursa: Inquam Photos / George Călin

Pe locul 3 este Ștefan Pălărie, actual senator USR București din 2020. Pălărie nu a avut alte funcții politice importante. Este absolvent de ASE București și a lucrat peste 10 ani pentru un ONG pe educație. Ștefan Pălărie nu s-a făcut remarcat cu nimic pe scena politică, în afară de câteva declarații referitoare mai ales la sistemul de învățământ.

Pe locul 4 apare surprinzător Violeta Alexandru, care este membru USR de vineri. În doar câteva zile, Violeta Alexandru a reușit să ajungă pe un loc eligibil pe lista USR București, în timp ce membrii care au muncit ani de zile au fost ignorați. Violeta Alexandru are o lungă carieră în PNL, a fost ministru al muncii, este deputat ales în 2020 pe lista PNL. Apoi a plecat de la liberali împreună cu Ludovic Orban și a fondat partidul Forța Dreptei. Când a înțeles că Forța Dreptei nu are niciun viitor, Violeta Alexandru a trecut de partea USR-iștilor. Aceasta nu a avut nicio contribuție la evoluția partidului și nici nu reprezintă o „locomotivă” electorală care poate convinge cetățenii să voteze USR. Însă a fost primită cu brațele deschise de Vlad Voiculescu.

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Pe locul 5, ultimul loc eligibil pentru USR București la Senat, este Simona Spătaru, senator USR București. Spătaru a fost mai întâi membru PLUS, fostul partid al lui Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu. După divorțul USR-Cioloș, Spătaru a decis să rămână alături de Vlad Voiculescu. În 2020, aceasta a fost candidata USR-PNL pentru Primăria Sector 4, unde a pierdut în fața lui Daniel Băluță.

Pe locurile următoare pe lista USR, fără speranțe la un mandat de senator, sunt: Adina Săniuță, Anca Sabo Iordache, Silvia Dinică, Cristian Ghica, Laurențiu Drăgușin, Laura Irimiea, Constantin Strâmbei, Luiza Maria Olteanu, Ioan Negoiță, Anamaria Reniuță, Ștefan Coman, Luciana Bal.

Camera Deputaților

USR București poate spera la circa 11-12 mandate de deputați în București, ținând cont de rezultatul partidului la alegerile locale din capitală.

Lista USR București pentru Camera Deputaților este deschisă de Claudiu Năsui, fost ministru al economiei în guvernul Cîțu. Claudiu Năsui este deja deputat USR la al doilea mandat.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pe locul 2 este Cristina Prună, apropiata lui Năsui, cei doi par foarte apropiați în politică, având inclusiv aceleași idei. Prună este deputat USR din 2016, deși nu s-a remarcat cu nimic, în afară de a susține criza energetică.

Cristina Prună, Sursa foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Radu Mihaiu, primarul învins din Sectorul 2, este pe locul 3 pe lista USR București. Acesta a fost în conflict cu Vlad Voiculescu, în ultimele zile. Mihaiu a cerut ca lista pentru parlamentare să fie votată de toți membrii USR București. Mihaiu este din echipa lui Lasconi, la fel ca Năsui și Prună. Mihaiu este vicepreședinte USR, iar Năsui și Prună sunt membri ai Biroului Național.

Radu Mihaiu, Sursa: Radu Mihaiu

Pe locul 4 este Diana Buzoianu, deputat USR București din 2020. Buzoianu provine din aripa PLUS și a decis să rămână alături de USR-iști. Buzoianu face parte din echipa lui Vlad Voiculescu și are toate șansele să obțină al doilea mandat de deputat.

Pe locul 5 este Diana Stoica, deputat din 2020. Stoica provine și ea din aripa PLUS și este din echipa lui Vlad Voiculescu. În timpul guvernului Cioloș, Diana Stoica a fost consiliera lui Vlad Voiculescu, care în acea perioadă era ministru al sănătății.

Oana Țoiu este pe locul 6 pe lista USR București pentru Camera Deputaților, o altă protejată a lui Vlad Voiculescu și cu un trecut în PLUS. Țoiu este deja deputat de București din 2020 și vrea al doilea mandat. În guvernul Cioloș, Țoiu a fost secretar de stat la Ministerul Muncii. În timpul pandemiei, Țoiu a inițiat legea „Zi liberă pentru vaccinare”, sperând că îi va convinge pe români să se vaccineze.

O surpriză este locul 7, oferit lui Alexandru Dimitriu, care provine din fostul PLUS. Dimitriu a încercat să candideze la Primăria Sector 5 în 2020, dar a fost refuzat de USR. În 2024, Alexandru Dimitriu a fost candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Sector 5 și a pierdut în fața fiului lui Piedone. În 2021, Dimitriu a fost secretar de stat la Ministerul Justiției, în timpul coaliției USR-PNL.

Alexandru Dimitriu, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Deputatul Alin Stoica este pe locul 8 și are toate șansele să obțină un nou mandat în Camera Deputaților. Alexandru Gâdiuță, fostul viceprimar USR din Sectorul 6, a declarat anul trecut că firma lui Alin Stoica a obținut contracte cu statul prin atribuire directă.

„De asemenea, voi depune un denunţ la DNA privind modul în care Alin Stoica, ex-prefect al Bucureştiului şi membru în conducerea USR Bucureşti, se pare ca a obţinut prin atribuire directă un contract de la o instituţie publică al cărui director este un membru USR Bucureşti, aflat în subordonare ierarhică faţă de acesta, conform propriilor declaraţii făcute de Alin Stoica în scris pe un grup intern”, explica Gâdiuță, care a fost exclus din partid.

Alin Stoica a fost prefect de București și este președintele USR Sector 6. Acesta a fost deputat USR între 2016 și 2020, iar în 2020 a fost reales în funcție.

Alin Stoica, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Locul 9 a fost oferit lui Cristian Seidler, care deține funcția de deputat USR din 2016. Seidler a fost la început în tabăra lui Nicușor Dan, atunci când s-a înființat USR. Ulterior, Seidler a supraviețuit pe scena politică.

Pe locul 10 este Mihai Badea, deputat USR din 2020 și membru de partid din 2016.

Pe locul 11 este Denisa Neagu, deputat din 2020. Este membru USR din 2016, încă de la înființarea partidului.

Locul 12, ultimul care ar putea fi eligibil pentru USR, a fost oferit lui Florin Covaci, consilier general în capitală.

Deputații Alin Apostol și Tudor Pop sunt în afara locurilor eligibile pe lista din 2024 și ar urma să-și piardă locul din Parlament.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: