Alegeri parlamentare: cine sunt social-democrații care deschid lista PSD Maramureș

PSD
Sursa foto: Inquam Photos_Octav_Ganea

Luni, 30 septembrie, PSD Maramureș și-a validat lista pentru Parlamentul României. Pe locurile eligibile sunt cei despre care s-a vorbit de mult timp: subprefectul Crina Chilat, primarul Lucian Morar și Gheorghe Șimon.

Camera Deputaților: Crina Chilat, Lucian Morar, Gheorghe Șimon, Bogdan Boitor, Adrian Vlad.

Senat: Sorin Vlașin, Margareta Pîrvănoiu, Ioana Măhălean, Alexandru Cosma, Mircea Ciocan.

Crina Chilat

Crina Chilat
Crina Chilat / captură foto

Crina Chilat are o vastă experiență în domeniul contabilității, al evaluării economice și financiare, și al administrației publice. Crina Chilat a început pregătirea în domeniul economic în perioada 1992-1995 la Universitatea Baia Mare, obținând diploma de tehnician economist, specializată în conducerea unităților comerciale și de turism. Ulterior a continuat studiile superioare la Academia de Studii Economice din București, unde a obținut diploma de licență în Marketing în 2002. Pe lângă pregătirea academică formală, ea a urmat multiple cursuri de specializare profesională, precum cele organizate de CECCAR, obținând calități de expert contabil, evaluator și expert judiciar.

Printre alte certificări importante se numără absolvirea cursurilor de cenzori, relații de muncă, evaluarea economică și financiară a întreprinderilor și deținerea Permisului European de Conducere a Computerului (ECDL). În 2022, a absolvit un curs de formare pentru ocuparea funcțiilor de prefect și subprefect.

Crina Chilat și-a început cariera profesională ca secretar în cadrul unei unități de învățământ în Baia Mare. În perioada următoare, a ocupat diverse funcții de contabil și economist în firme locale din industrii precum prelucrarea lemnului și industria textilă. În 2006, a început colaborarea cu firma MICRAL EXPERT SRL, unde a deținut funcția de expert contabil, evaluator și cenzor timp de peste 15 ani. De asemenea, a ocupat funcția de consilier în cadrul Ministerului Educației Naționale în 2017-2018.

În februarie 2022, Crina Chilat a fost numită subprefect al județului Maramureș, unde continuă să contribuie la administrația publică.

Din punct de vedere politic, Crina Chilat este membru al Partidului Social Democrat din 2012. A avut un rol activ în organizarea și monitorizarea campaniilor electorale în județul Maramureș, unde deține funcția de trezorier al organizației județene PSD din 2020. De asemenea, este președinta Organizației Femeilor Social Democrate (OFSD) Maramureș din 2019 și a reprezentat organizația la diverse conferințe și congrese naționale. Implicarea sa politică se extinde la nivel național, fiind membru în Consiliul Național al OFSD.

Sorin Vlașin

Sorin Vlașin
Sorin Vlașin / captură foto

Sorin Vlașin este un senator român (din 2020) cu o carieră solidă în administrația locală și centrală din România, având o implicare activă în viața politică și civică a județului Maramureș.

Acesta și-a început educația în domeniul tehnic la Liceul Industrial Nr. 2 din Sighetu Marmației, unde a obținut diploma de Bacalaureat în 1991. În paralel, a urmat cursuri la Liceul Comercial din Sfântu Gheorghe, specializându-se în domeniul comercial. Această bază educațională i-a permis să dezvolte o carieră managerială în mediul de afaceri local.

Cariera sa profesională începe în anii ’90, când a ocupat funcția de manager/administrator la S.C. WOLOW SRL din Sighetu Marmației între 1993 și 2003. În această perioadă, Vlașin a dobândit o experiență solidă în gestionarea afacerilor și în administrarea unei companii. Din 2003, și până în 2020, a fost administrator al firmei Orizont Sighetu Marmației, consolidându-și poziția în mediul economic local.

Pe lângă activitatea în sectorul privat, Sorin Vlașin a avut o prezență semnificativă în administrația publică. Între 2000 și 2015, a fost consilier local în Consiliul Local din Sighetu Marmației, unde a fost implicat activ în deciziile legate de dezvoltarea comunității locale.

Implicarea politică a lui Sorin Vlașin a început în 2001, când a devenit membru al PSD Sighetu Marmației. A urcat rapid în ierarhia organizației, devenind vicepreședinte al PSD Sighetu Marmației în perioada 2004-2013. Din 2013 până în prezent, Vlașin ocupă funcția de președinte al organizației municipale PSD Sighetu Marmației, având un rol-cheie în coordonarea activităților politice locale. În 2020, a fost ales senator, poziție pe care o ocupă și în prezent în Parlamentul României, reprezentând județul Maramureș.

În paralel cu activitatea politică și profesională, Sorin Vlașin este și președintele Asociației „Sorin Vlașin Împreună pentru Maramureș”, începând cu 2013. Prin această asociație, Vlașin derulează diverse inițiative menite să sprijine comunitatea locală, cu accent pe dezvoltarea socială și economică a Maramureșului.

Potrivit declarației sale de avere, acesta deține patru terenuri intravilane în Maramureș și un teren agricol. Acesta mai are o casă de vacanță la Sighetu Marmației și una de locuit. Deține de asemenea și un spațiu comercial. Senatorul mai spune că are ceasuri de 20.000 de euro

Lucian Morar

Lucian Morar
Lucian Morar / captură foto

Lucian Morar, primarul orașului Ulmeni din județul Maramureș, este o figură cunoscută în administrația locală și politică din nordul României.

Lucian Morar are mai multe mandate la activ. În ultima vreme acesta s-a axat pe modernizarea orașului Ulmeni și creșterea calității vieții cetățenilor. Sub conducerea sa, orașul a beneficiat de investiții importante în infrastructură, cum ar fi reabilitarea drumurilor, modernizarea unităților de învățământ și a altor instituții publice, precum și extinderea rețelelor de apă și canalizare.

Un moment notabil în cariera sa politică a fost candidatura sa la funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș, la alegerile din 2020, în cadrul cărora a reușit să atragă atenția electoratului maramureșean. De asemenea, Lucian Morar a fost activ în Partidul Mișcarea Populară (PMP), ocupând poziții de conducere în filiala județeană a partidului.

Acum Morar candidează pe listele PSD pentru un loc la Camera Deputaților, și, ținând cont că se află pe a doua poziție, în spatele Crinei Chilat, are șanse bune de reușită.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: