Skip to content
Politică

Alegeri parlamentare în Bihor: PSD „fără viziune politică” / EXCLUSIV

pe-harta.ro

Astăzi dezbatem situația din județul Bihor, unde PNL se simte în largul său, după victoria răsunătoare de la alegerile locale din 2016. Ilie Bolojan, primarul de Oradea, a obținut peste 70% din voturi, iar PSD s-a situat abia pe locul trei, strângând 9,51% din voturi. UDMR este al treilea partid din județul Bihor, după ce la alegeri a obținut 18,19% din voturile pentru CJ. Pe locul doi a fost PSD cu 25,23%, iar PNL și-a consolidat de poziția de lider cu 44,54% din voturi. ALDE a reușit să depășească pragul de 5%, iar asta poate fi considerată o performanță.

 

Contextul general. Cine sunt actualii ocupanţi ai fotoliilor parlamentare de Bihor

Parlamentarii de Bihor prezenți în Camera Deputaților sunt:

 • Lucia Varga, PNL
 • Gheorghe Costin, PNL
 • Ioan Cupșa, PNL
 • Florica Cherecheș, PNL
 • Liviu Laza-Matiuța, PNL (de la PDL)
 • Gheorghe Bogdan, PSD
 • Ioan Roman, PSD
 • Ioan Hulea, PMP (mandat câștigat cu PPDD, apoi o scurtă perioadă în UNPR)
 • Odon Szabo, UDMR
 • Attila Zoltan Cseke, UDMR
 • Adrian Merka, Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România

 

Senatorii pe care i-a trimis Bihorul în Parlament sunt:

 • Cristian Bodea, independent, după mulți ani în PNL
 • Gavrilă Ghilea, PNL

La alegerile parlamentare din acest an, Bihorul va avea posibilitatea să trimită 9 deputați și 4 senatori. Bătălia pe cele 13 fotolii de parlamentari a început deja în interiorul partidelor, iar primii candidați apar pe lista care va fi făcută publică în toamna acestui an.

 

PNL, victorie sigură: 6 deputați și 3 senatori

Liberalii pleacă cu un mare avantaj în fața celor de la PSD, iar județul Bihor este zona pe care Ilie Bolojan o controlează fără emoții. PNL a pus stăpânire pe 46 de primării, dintr-un total de 101 câte sunt în județul Bihor.

Deși a obținut cel mai mare scor la alegerile locale, PNL n-a reușit să formeze majoritatea în Consiliul Județean. PSD-UDMR-ALDE au reușit să construiască o alință care i-a trimis în opoziție pe liberali. Acest lucru arată că PNL este un partid izolat, fără aliați pe partea de dreapta. Președintele CJ a fost ales liderul UDMR Bihor, Sandor Pasztor.

Nu s-au bucurat de prea multă liniște cei din PNL, deoarece s-au confruntat cu scandalul provocat de senatorul Cristian Bodea, care a criticat atât conducerea partidului, cât și pe președintele Iohannis. La scurt timp, acesta a fost exclus din PNL, iar acum a trecut în tabăra ecologiștilor. Liberalii par să nu fie afectați de faptul că tocmai au pierdut un senator și pregătesc listele pentru parlamentare.

În această perioadă de pre-campanie s-a vorbit intens în PNL despre faptul că parlamentarii cu mai multe mandate ar trebui să facă un pas în spate și să lase locul și altora. Totuși actualii parlamentari PNL Bihor nu ar trebui să-și facă griji în acest sens, iar schimbarea clasei politice poate fi amânată pentru 2020. Doar Lucia Varga se bucură în acest moment de al doilea mandat consecutiv de deputat.

Liviu Laza-Matiuța, deputat PNL, a declarat pentru PSNews.ro că PNL Bihor dorește să câștige cel puțin patru mandate de deputați și două pentru senatori. De asemenea, demnitarul a precizat că intenționează să candideze la alegerile din acest an.

„Sunt discuții, sunt liste, dar nu e nimic bătut în cuie. Ultimul termen de depunere, atunci e definitivă. Până atunci orice se poate schimba. Dorim cel puțin patru deputați și doi senatori. Cel puțin șase deputați. Mi se pare un număr corect”, a spus Matiuța.

De asemenea, Florica Cherecheș, deputat PNL, a confirmat pentru PSnews.ro că își dorește un nou mandat, iar obiectivul partidului este să obțină 5-6 deputați și 2-3 senatori.

„Da, intenționez să candidez. Nu știu, probabil că nu voi deschide lista. Nu am discutat asta la nivelul organizației județene. Nu există o listă finală și agreată.

Cel puțin 5-6 deputați și 2-3 senatori”, a declarat Cherecheș.

Motto-ul celor de la PNL tinde să devină „la vremuri noi, tot noi”, deoarece nu sunt dispuși să renunțe la fotolii doar pentru un moft electoral. PNL se știe stăpân pe electoratul de dreapta din Bihor, pe care nu trebuie să-l împartă cu alte partide, și își permite să-și facă de cap.

 

Senatorul Bodea scoate la lumină strategia lui Bolojan: PNL e pe la 25%

După ce a fost exclus din PNL, senatorul Cristian Bodea s-a înscris în Partidul Ecologist Român (PER) și a declarat pentru PSnews.ro că va candida la alegerile parlamentare din acest an. De asemenea, Bodea a vorbit și despre strategia lui Ilie Bolojan, liderul PNL Bihor.

Chiar dacă Bolojan este unul dintre cei care a promis că PNL va veni cu oameni noi, senatorul Bodea a dezvăluit că deja se știu primii trei favoriți ai liderului PNL.

„În principiu, se știe că Bolojan are cel puțin 3 oameni pe listă pe care vrea să-i propună – Cupșa, Florica Cherecheș la deputați și Gavrilă Ghilea la Senat. S-a anunțat și Cornel Popa, fostul președinte al CJ, dar nu știu dacă Bolojan îl lasă pe liste, nu știu dacă Lucia Varga o mai primesc pe liste.

PNL se angajează la multe, dar mai puține face. Vi se pare că Alina Gorghiu e om nou? Dacă ne uităm că era în spatele lui Bogdan Olteanu, pe vremea lui Tăriceanu, cât de nouă e? E la fel de veche ca și el.

PNL declară multe ca să prostească electoratul”, a explicat Bodea pentru PSnews.ro.

Bodea a analizat scena politică din Bihor, vorbind despre rolul pe care îl joacă prefectul Claudiu Pop. Senatorul consideră că PNL poate obține „25%” la alegerile parlamentare din acest an, iar Bolojan recrutează oameni chiar de la PSD.

„PSD nu prea are oameni cu viziune politică în Bihor. În PSD Bihor s-a produs o ruptură. Prefectul Claudiu Pop, pus de PSD, este în continuare pe funcție, n-a fost schimbat de Cioloș, deși a schimbat foarte mulți prefecți psd. De ce credeți? Pentru că domnul prefect, fost PSD, fost președinte al Organizației MUnicipale PSD Oradea, cu tată patron de hotel, cu frate patron de restaurante prin Oradea, a trecut cu armele la domnul Bolojan, la PNL, asta că voiați oameni noi la PNL. Uite că și-au luat din PSD. Așa că PSD este și fragmentat de Bolojan, luându-le unul dintre liderii lor, fost deputat PSD.

La locale e o gogoasă cu 32%, ei sunt pe la 25%, atunci încearcă să atragă, să rămână cât mai puțină lume pe piață pentru a nu avea oamenii opțiuni. Să blocheze, cei de dreapta să nu poată vota cu partide mai mici, să fie captivi PNL”, a spus Bodea.

 

PSD, la bătaie cu UDMR: peste 20%

PSD și UDMR au avut rezultate aproape egale la alegerile locale din acest an. Acest lucru confirmă și mai mult spusele lui Cristian Bodea, care a precizat că social-democrații din Bihor „nu au viziune politică”. Fără o alianță cu alte formațiuni politice, așa cum s-a întâmplat în Consiliul Județean, PSD Bihor are șanse mici de victorie și poate doar să se mulțumească cu ceea ce mai rămâne de la PNL.

Totuși UDMR este sigur de voturile sale și de poziția de al treilea partid din Bihor. Maghiarii vor un rezultat de peste 20% din voturi.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Pasztor Sandor, a vorbit declarat pentru PSnews.ro că dorește să câștige un mandat de senator și două mandate pentru Camera Deputaților.

„În jur de 20%, cam în marja de 22%-23%. Noi avem voturile foarte bine și foarte clare în județul Bihor. Cel puțin în județul Bihor nu ducem o luptă pentru aceste voturi. Avem în principiu un target. Un senator și doi deputați, în principiu ăsta e targetul nostru pentru Bihor”, a explicat Sandor.

Concluzii

ALDE pierde din influență în județul Bihor, în fața unui PNL care domină electoratul de dreapta și un PSD care încearcă să fure din voturile liberalilor. Se preconizează deja o victorie a celor din PNL în județul Bihor, unde Ilie Bolojan are temele făcute și primele nume pe listă. Social-democrații au nevoie de lideri și de o schimbare de strategie, care să pună în umbră un PNL măcinat de conflicte interne.

PMP și ALDE sunt două partide care au emoții pentru alegerile parlamentare. Dacă partidul lui Tăriceanu a trecut de 5% la locale, rămâne de văzut dacă Mișcarea Populară are forța să se lupte pentru vreun fotoliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *